Adam Svanell

Kort om mig

Jag heter Adam Svanell, är född 1982 och kulturjournalist, författare och filmare. Jag bor i Stockholm och arbetar som redaktör för reportage på Svenska Dagbladet.

Tidigare har jag arbetat för bland annat Fokus, Ekot, Expressen Kultur, Kristianstadsbladet, Monocle och Toronto Star, samt varit med och grundat musiktidskriften Novell. Jag har producerat en långfilmsdokumentär som heter ”PressPausePlay” (2011) och regisserat en kortfilm som heter ”Tokyo Vacations” (2016). 2012 debuterade jag som författare med reportageboken ”Spela lagom! Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende”, skriven tillsammans med Anton Gustavsson.

Våren 2020 utkom ”Anonyma prestationister – en historia om stress”, en bok i gränslandet mellan essä, dagbok och reportage, som både skildrar mina egna upplevelser av utmattningssyndrom och diskuterar fenomenen stress och utbrändhet ur ett vidare perspektiv.

Vad jag gör under författarbesöken

Det jag helst talar om är den upplevelse jag återger i min bok ”Anonyma prestationister”: när jag, på väg till en intervju med Leif GW Persson, istället tvingades åka till akuten med bröstsmärtor. Jag diagnostiserades med utmattningssyndrom, blev långtidssjukskriven och ställdes inför en lång och frustrerande väg tillbaka. En typ av erfarenhet som jag idag delar med många andra svenskar.

I min bok försöker jag besvara varför jag själv drabbades, men också varför vi är så många som gör det. Jag beskriver hur arbetslivet, tekniken, sjukdomspanoramat och samhället har förändrats i vår tid. Jag tar mig an frågor som: Hur har utbrändhet kunnat nå epidemiska proportioner? Vad är det som händer i kroppen när man insjuknar? Stämmer det att människor inte blir utbrända i andra länder än Sverige? Är vår tid verkligen stressigare än någon annan tid? Vilka faktorer skapar mest och allvarligast stress? Vad kan jag göra annorlunda? Och vad kan vi, allihop tillsammans, göra annorlunda? Min förhoppning är att kunna bidra med något bredare, och intressantare, än bara en personlig berättelse och en massa självhjälpstips.

Förutom detta ämne talar jag också gärna om det som jag har inriktat mig mest på i mitt yrkesliv: berättande journalistik, och hur man kan använda sig av litterära och dramatiska grepp när man skildrar fakta och verkliga historier. Eller om maskulinitetsfrågor, med utgångspunkt i den serie artiklar jag har skrivit för Svenska Dagbladet om ämnen som mäns förhållande till grät, män som utför sexualbrott och män som blir utsatta för sexualbrott.

Verkförteckning

”Spela lagom! Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende” (Natur och Kultur 2012)

”Anonyma prestationister – en historia om stress” (Albert Bonniers förlag, 2020)

Fotograf: Johanna Hanno

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet