Alice Johansson

Kort om mig

Alice Johansson (2004) läser tredje året på samhällsvetenskaplig linje med beteendeinriktning på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping. Under sommaren 2022 var hon Platsens författare i Jönköping och bidrar med en av texterna i gruppens antologi som utkommer i samband med Smålit 2023.

Alice har även skrivit böckerna i Arvtagarserien tillsammans med sin mamma, Johanna. Johanna Krebs (1971) är verksam som HR manager och har arbetat med personalfrågor i en rad olika branscher bland annat inom Sveriges Domstolar. Hennes skrivarbana inleddes på allvar med en skrivkurs hos Ordfront ledd av Kerstin Matz och Ulla Trenter. Familjen bor i Kaxholmen, Huskvarna, men har sedan många år även ett sommarhus i Halmstad. Parets gemensamma skrivande började när Alice gick i mellanstadiet. Så här berättar Johanna i debutantporträttet i Höstens böcker 2021:

"Alice var elva år när hon upplevde den stora skräcken för första gången. Den man känner när alla de bra böckerna är slut. Skolbiblioteket är utläst och den egna hyllan kan man redan på sina fem fingrar. Och man är fortfarande inte tillräckligt gammal för de lite tyngre och blodigare böckerna i vuxenhyllan.

- Mamma, sa hon, jag har absolut ingenting att läsa. Jag har läst ALLT. Vad ska jag göra? Det är ju jättelänge tills jag blir stor.

Hon kunde inte dölja paniken och jag led med henne. Kom ihåg hur det själv hade varit.

- Tja, vi får väl skriva en egen bok, svarade jag.

Tanken hade faktiskt legat och grott hos mig ett tag. Ända sedan jag fick den konstiga bilden om svettiga gympaskor i neonfärg på näthinnan. Först blev hon arg och tyckte att bokbristen var alldeles för allvarlig att skoja om. Sedan skrattade hon, för ingen kan väl komma på något så dumt som att skriva en egen bok. Det tog några veckor innan hon kom tillbaka och frågade hur vi skulle göra det.

- Hur kan det komma sig att en blind tjej ändå liksom ”ser” ett par svettiga gympaskor? undrade jag och såg hur Alice ögonbryn fundersamt drog ihop sig.

Jag var nämligen helt säker på att personen som såg skorna var blind, men som vuxen fattade jag såklart att det inte var möjligt så där någonstans hade jag kört fast. Det blev Alice som hittade svaret. Där och då började vår gemensamma resa in i skrivandets värld. En värld där vuxen kan få vara barn och barnet få vara den vuxne som bestämmer riktning."

Vad jag gör under författarbesöken

Alice Johansson driver tillsammans med sin mamma Johanna Krebs bokförlaget Chapter Rebels i Kaxholmen, Huskvarna, och de båda har dessutom skrivit två fantasyböcker för ungdomar tillsammans. Den senaste kommer ut i slutet av november 2022. Hur gör de för att få samarbetet att fungera? Vilka hinder och möjligheter finns när man är två som skriver ihop? Och mer specifikt när man skriver tillsammans med sin mamma/tonårsdotter?

Hösten 2021 kom deras debutbok Viskaren, första boken om Emma som blivit blind och får reda på att hon är en viskare med magiska krafter. Tillsammans med ledarhunden Santos och sina nya vänner på lägerskolan måste hon kämpa mot Margrim, mannen som dödade den förra viskaren för 100 år sedan. I boken möter vi flera nordiska väsen. Är det annorlunda att skriva fantasy jämfört med deckare? Och hur gör man egentligen för att skriva spännande?

Författarduon genomför företrädesvis besöken gemensamt (en bokning räcker). Samtalet handlar om berättarglädje och skrivande kopplat till den egna erfarenheten. De delar gärna med sig av boktips inom genren och om önskemål finns från exempelvis skolor går det även att göra ett upplägg som inkluderar ett par olika skrivövningar som kan inspirera elevernas egna skrivande.

Verkförteckning

Viskaren (Arvtagarserien, del 1), 2021
Spåraren (Arvtagarserien, del 2), 2022

Fotograf: Patrik Svedberg

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Ungdom

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet