Anette Eggert

Kort om mig

Jag var åtta år när jag i en ”mina-vänner-bok” fick frågan ”vad vill du bli när du blir stor?” Kung svarade jag, eller författare. Nu är jag glad att jag valt rätt!

Jag har egentligen alltid skrivit, fast mest i huvudet, skapat otaliga karaktärer och berättelser, men aldrig riktigt lyckats få ner dem på papper. Tills jag bestämde mig för att söka till Lunds universitets författarskola. Jag kom in och allt med skrivandet blev plötsligt mycket lättare. Där skrev jag min debutroman ”Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt.”

Jag skriver för barn och unga om vardagens oändliga dramatik. Om små och stora händelser och om känslor som jag tror att de flesta kan känna igen sig i. Ofta skriver jag om sådant som gör mig arg och som berör mig, till exempel unga människors utsatthet, men också om spännande och roliga saker för barn i låg- och mellanstadieåldern.

Jag tycker att det är väldigt roligt att komma ut och träffa läsare i skolor och på bibliotek. Aldrig har jag varit med om så spännande samtal som då! Jag håller också skrivarverkstäder och kurser, och jag förundras varje gång över alla fantastiska skrivarelever jag har äran att få träffa. Om alla bara visste hur enkelt det kan vara att skriva!

När jag inte sitter i min skrivarstuga eller är ute på författarbesök så umgås jag med min fina familj. Jag är gift och har två barn. För övrigt är jag ganska bra på att rida, urusel på att spela hockeyspel (men det gör jag ändå) och så älskar jag att gå i skogen med vår labrador Ira.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag brinner för att ge människor tillgång till skrivandet! Med enkla knep och roliga övningar, visar jag att vem som helst kan skriva. Jag jobbar både med dikter och berättande, kommer med konkreta skrivtips om hur man bygger upp en bra historia, hur karaktärer får liv genom gestaltning och hur man gör målande miljöbeskrivningar. Alla som deltar kan göra övningarna, oavsett vilken nivå de befinner sig på från början. Jag berättar gärna om hur det är att jobba som författare och om hur det kan gå till när jag får en idé som till slut blir en färdig bok. Och självklart svarar jag gärna på frågor!

Jag håller lektioner, kurser och inspirationsföreläsningar för både barn, unga och vuxna. I skolan jobbar jag från F-klass och uppåt med enstaka inspirationspass på 40-60 min eller längre skrivarverkstäder, då jag återkommer flera ggr. Jag skräddarsyr alltid besöken efter behov. Berättelseverkstad, karaktärsworkshop eller poesikurs - allt är möjligt!

Verkförteckning

Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt; 2011, Opal.

Djurräddarklubben - Fallet Stjärnan; 2012, B. Wahlströms

Djurräddarklubben - Fallet Knubbfisken; 2013, B. Wahlströms

Djurräddarklubben - Fallet Bus och Balotelli; 2014, B. Wahlströms

Tisteltankar; 2017, Opal

Sista sparken; 2019, Opal

Hästgalen; 2020, Opal

Tänk bara fotboll; 2020, Opal

Ridlängtan; 2020, Opal

Fotograf: Andreas Rasmusson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

PDF
Ladda ner

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet