Anja Gatu

Kort om mig

Jag skriver för barn i åldrarna 6-9 och 9-12. Jag har en bakgrund som sportjournalist men jobbar nu heltid som författare.

Under 2021 kom de två första delarna i serien om Kattspionerna på Rosengård (6-9) ut, och ytterligare två böcker i serien planeras komma ut under 2022. Den första boken i serien heter "Man dör bara nio gånger" och handlar om den lilla katten Samira Karlsson som flyttar till Rosengård med sin människofamilj och blir utekatt. På Rosengård lär hon känna andra katter, som den charmiga blåglittriga Pälsa och hon inser att den nya världen är full av äventyr. Vad hon inte anar är att det finns ett gäng kattspioner som har koll på henne och bestämt sig för att rekrytera henne... Plötsligt har några kaninungar försvunnit och Samira Karlsson är indragen i ett spännande spionäventyr. Kattspionerna på Rosengård handlar om djurvärlden som finns parallellt med människovärlden. Den triggar barnens fantasi i vardagen och är såväl rolig som spännande, med fantastiska illustrationer i fyrfärg.

Jag skriver även böcker om idrott för barn. Böckerna är inspirerade av verkliga fotbollsstjärnor (Marta Vieira da Silva, Kosovare ”Kosse” Asllani, Nilla Fischer och Therese Sjögran samt bandyspelaren Linnéa Larsson) och har tillkommit genom att jag intervjuat spelarna om deras barndom och sedan skrivit en fiktiv berättelse utifrån deras minnen och anekdoter. Det är alltså skönlitterära böcker snarare än biografier, men med många verkliga situationer i. Böckerna har starkt fokus på fotbollen men behandlar också annat som barn i de här åldrarna brottas med: att vara en bra kompis, vara rädd och nervös i olika situationer, våga gå sin egen väg trots att omgivningen säger åt en att göra något annat etc. Böckerna om Marta och Nilla är för 9-12 och övriga vänder sig till 6-9.

Under våren 2022 utkommer jag även med en fackbok om klimatet: "Planeten, klimatet, framtiden - vad kan vi göra?" som jag skrivit tillsammans med Åsa Callmer som forskat om hållbarhetsfrågor. Boken vänder sig till 9-12 och i boken går vi igenom klimatkrisens bakgrund och vad det är som gjort att vi hamnat där vi är idag. Vi blandar fakta med tips och inspiration för att påverka och förändra, och tar barnens frågor och oro på allvar. Fokuset ligger på vuxenvärldens ansvar och hur barnen kan påverka de vuxna att göra saker annorlunda, men också hur vi alla tillsammans kan hjälpas åt för att skapa ett mer hållbart samhälle. Vi vill också inspirera till filosofiska diskussioner om vår relation till naturen och vilket slags samhälle och ekonomi vi vill ha.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag gör även digitala besök om så önskas, eller besök utomhus. Innehåll och upplägg utformas i samråd med arrangören.

Jag berättar om böckerna och läser högt för att sedan diskutera de ämnen som böckerna tar upp. Jag berättar om varför jag blev författare, hur man blir författare, hur en bok blir till, varifrån jag får inspiration och hittar mina berättelser, delar med mig av mina bästa tips. Jag kan också berätta om hur det är att arbeta som sportjournalist. Jag håller olika typer av skrivövningar: allt från korta enskilda övningar till längre övningar där hela klassen/gruppen tillsammans skriver en historia under ledning av mig. Jag är van vid att anpassa upplägget efter barnens ålder, språknivå och lärarnas önskemål. Besöket kan antingen fokusera på mina idrottsböcker, Kattspionerna, klimatfrågor eller hållas mer allmänt.

Det går att boka mig inom ramen för Skapande skola. Då gör jag oftast tvåtimmarsbesök, där första timmen handlar om mina böcker och mitt författarskap, och andra timmen ägnas åt skrivövningar anpassade efter barnens ålder och nivå.

Jag besöker också idrottsföreningar/turneringar och pratar om läsande, värderingsfrågor och idrott. Samarrangemang mellan bibliotek och idrottsföreningar brukar bli väldigt lyckade. Jag är själv fotbollstränare sedan flera år tillbaka för ett flicklag med tioåringar, där vi inleder varje träning med högläsning och diskussion.

Verkförteckning

Passa bollen! ropar Kosse, 2015, OLIKA förlag.
Rött kort, Therese!, 2015, OLIKA förlag
Värsta målet, Kosse!, 2016, OLIKA förlag
Gå på mål, Marta, 2017, OLIKA förlag
Snygg fint, Therese, 2017, OLIKA förlag
Rakt i krysset, Kosse!, 2018, OLIKA förlag
Flippa bollen, Linnéa!, 2019, OLIKA förlag
Backa hem, NIlla!, 2019, OLIKA förlag
Snygg brytning, Behrang!, 2020, OLIKA förlag
Schysst hörna, Linnéa!, 2020, OLIKA förlag
Man lever bara nio gånger, 2021, B Wahlströms förlag
Katt med rätt att klösa, 2021, B Wahlströms förlag
Planeten, klimatet, framtiden - vad kan vi göra?, 2022, B Wahlströms förlag
Katten som kom in från kylan, 2022, B Wahlströms förlag

Fotograf: Sonia Jansson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet