Anna Fogelberg

Kort om mig

Jag är född 1976 och har vuxit upp på landet bland höskullar, granskogar och klätterekar. Jag har alltid läst och skrivit mycket, redan som femåring tillverkade jag mina egna böcker. Berättandets magi och fantasins förtrollande värld har alltid fascinerat mig. Det vill jag gärna sprida vidare till de barn jag möter.

Nu bor jag på landet utanför Vallentuna med min familj. Tiden fördelar jag mellan att vara ungdoms/mångspråksbibliotekarie, fantasyförfattare och berättande sagohäxa.

Sedan 2001 har jag arbetat på bibliotek. Jag träffar barn och unga i alla åldrar. Under årens lopp har jag haft många sagostunder, bokprat och visningar för skolelever, bokfika för tonåringar och skrivarkurser för olika åldrar. Jag arbetar också med Språkcafé och andra integrationsfrämjande aktiviter.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om mina böcker och mitt skrivande, gärna med utgångspunkt i vad fantasy är. När jag träffar yngre barn brukar jag visa hur en bok blir till från idé till färdig bok. Jag visar de olika delarna från tryckark till inlaga osv.

Att dagens fantasyböcker till stor del bygger på myter, folktro och sagor är det inte alla barn som vet. Jag visar gärna hur man inom skolarbetet kan använda fantasy på många olika sätt. Ämnen som vänskap, mobbing, identitet, rätt och fel handlande i olika situationer, vad är ont/gott osv kan diskuteras utifrån de flesta böcker inom genren.
En stor del av introduktionsarbetet är redan gjort om man arbetar med fantasy. Som lärare kan du enkelt plocka upp de intressen som barnen redan har i sina egna kulturella världar. De känner alla till Harry Potter, de har sett Sagan om ringen som film och de kan massor om rollspel, manga eller spelar olika typer av dataspel som bygger på fantasyvärldar. Därifrån kan lärare ta avstamp och arbeta med t ex historia (medeltiden), litteraturhistoria (myter och legender), musik (filmmusik, medeltidsmusik/instrument), matematik (t ex hur en tidsresa skulle fungera) och så förstås svenska (läsa & skriva). Det är också möjligt att gå djupare in på en specifik bokserie och utifrån den fördjupa sig i ämnen eller företeelser som den tar upp, t ex vulkaner, vad hände i Sverige på 1700-talet, hur fungerar en kvarn, hur skos en häst, vad åt man på ett värdhus under medeltiden osv osv.

Jag tycker om att ha skrivarkurser på temat fantasy. Genom skrivövningar och diskussioner vill jag få barn och ungdomar att upptäcka hur de kan använda sin fantasi och den kunskap de redan besitter till att skapa egna texter.

Jag berättar också gärna om boken "Efter varje natt kommer en ny dag". Den bygger på Gholam Sakhis berättelse om hur han flydde från Afghanistan till Sverige under 2015. Hans resa gick över de iranska bergen, över medelhavet och upp genom Europa med hjälp av smugglare. Han berättar om den långa tiden i Sverige i väntan på besked, hur han flyttade från boende till boende och genomgick en åldersbedömning. En viktig bok som kan lära ungdomar och vuxna om hur det är att vara på flykt och asylsökande i ett nytt land.

Verkförteckning

Solmörkret 2020

Efter varje natt kommer en ny dag, 2018

Drakgården, 2010

Tisdagar i diket, 2013
Vinter i diket, 2014
Svansar i diket, 2018

Serien Övervendarins lärling:
Varbesten i Vela, 2012
Främlingen i Blå tornet, 2012
I blixtormens tunnlar, 2012
Fånge i Sömnlösa träsket, 2013
Striden vid Magins källa, 2014

Fotograf: Måns Svensson

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet