Anna Schulze

Kort om mig

Jag är född 1968 och uppvuxen i Sigtuna. Min väg till författarskapet gick via musiken. Efter att jag utbildat mig vid Musikhögskolan i Göteborg var jag i många år verksam som violinist. Genom musiken hittade jag min identitet som konstnär och mitt estetiska förhållningssätt. Samtidigt växte ett behov fram av att få säga något ytterligare: att förtydliga något, gå från det abstrakta till det uttalade. Detta ledde fram till min författardebut med novellsamlingen Brist år 2006. Novellsamlingen nominerades till Borås tidnings debutantpris och belönades med Carl Johan Vallgrens litteraturpris till yngre författare.
Efter den har jag skrivit fem romaner, bland annat Vårt gemensamma liv, som nominerades till Sveriges radios romanpris 2014. Att ringa Clara och Kidnappningen - En släktberättelse, som bygger på min pappas liv, blev stora försäljningsframgångar. I maj 2022 kom Är det här jag? ut. Det handlar om Iris som 17 år gammal blir föräldralös. De första stegen ut i vuxenlivet blir skakiga. Hur är det tänkt att det ska fungera - livet? Hon har svårt att sätta gränser och har inte heller någon stabil familj att söka stöd hos. Romanen beskriver Iris svåra väg mot att ta sitt liv i besittning. Mina böcker kretsar kring de nära relationerna: det som sägs och inte sägs, och det som aldrig går att säga i livet men som kan uttryckas i litteratur.
2007 - 2017 var jag knuten till Skrivarakademin i Stockholm: först som lärare, sedan som skolans konstnärliga ledare. Sedan 2021 är jag universitetslektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Stockholm. 2018 belönades jag med Ilona Kohrtz stipendium av Svenska Akademien.

Vad jag gör under författarbesöken

Under författarbesöket berättar jag om mitt författarskap, mina böcker, och processerna bakom dem. Jag talar gärna om förhållandet mellan litteratur och musik – vad jag lärde mig som musiker som gjorde att det föll sig naturligt att mitt i livet byta konstart. Om hur jag har arbetat med text som bygger på verkliga händelser, hur man kan skapa fiktion utifrån egna eller andras upplevelser. Jag pratar också gärna om hur man kan arbeta med att ta en text från de första nedkastade orden till ett färdigt resultat. Jag har många års erfarenhet av skrivarkurser och håller gärna workshops. Om det passar er varvar jag gärna föreläsningar med kortare skrivövningar. Innan jag kommer till er vill jag gärna ha kontakt med er som arrangör så att jag får en bild av vilka förväntningarna är och kan förbereda mig för att möta just er målgrupp.

Verkförteckning

2006 - Brist, novellsamling, Albert Bonniers förlag
2008 - Ge mig en människa, roman, Albert Bonniers förlag
2011 - Att ringa Clara, roman, Wahlström och Widstrand
2013 - Vårt gemensamma liv, roman, Wahlström och Widstrand
2017 - Kidnappningen - En släktberättelse, roman, Wahlström och Widstrand
2022 - Är det här jag?

Fotograf: Stefan Tell

Information

Kategorier

Prosa

Målgrupp

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet