Anne Wuolab

Kort om mig

Samisk feelgood i fjäll och samtid

”Jag är trött på att prata om allt som skedde förr, före år 2000. Jag förstår att det påverkar oss men Sápmi förtjänar och behöver uppmärksamhet i och om samtiden” säger Anne Wuolab.

Hennes debutroman Ii šat summal (på svenska ungefär Inte längre tid för ignorans, skärp dig) handlar om Læjsa Fjell som flyttar till fjällkommunen Vualtjere (Vilhelmina). Där väntar kärestan, föräldrar och kända platser. Hennes nya jobb är på tekniska kontoret i det som just har blivit samisk förvaltningskommun. Det samiska har länge varit sovande men väcks nu. Människor kommer till insikt, identiteter sprides och förstärks. Året är 2011. Nya konflikter tränger sig på när rättigheter till naturresurser och nya maktstrukturer blir synliga. Det är också en tid när fjällen ses som fritidsområde och rekreationsplats, och inte en arbetsplats som ger försörjning.

Læjsa Fjell blir ihop med samebyordförandens yngsta son. Lars Munghke är också hela samebyns gunstling och en skicklig, passionerad och självständig renskötare. Paret ger fjällbyn hopp. Men är det deras uppgift att hela relationer och förena folket i byn.


Författaren Anne Wuolab växte upp i en renskötarfamilj i Bálát (Ballangen), nära Áhkánjárga (Narvik) i Nordnorge. Hon studerade till journalist i Oslo och har jobbade med samiska och globala urfolks-, kultur- och samhällsfrågor i hela sitt liv, varav tio år NRK. Wuolabs noveller har publicerats i Provins, i Nuorat och i ett av banden i Samisk skolehistorie. Hennes recensioner går att höra och läsa hos Samefolket, NRK och SR:s samiska redaktioner, Ságat och barnebokkritikk.no. Wuolabs dramatik har spelats av Giron sámi teáhter, hennes texter finns med i antologin Mån lav synonyma och hon har gjort tre textutställningar, Duddjojun sáni (Ordslöjd), Ođđasit (På nytt) samt Luonddu jienat (Naturens ljud).

Anne Wuolab var med och startade den feministiska tidskriften Gába och skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie. Wuolab har bland mycket annat också hållit uppskattade föredrag om samiska kaffetraditioner. 2016 fick hon Region Västerbottens kulturpris i litteratur och 2015 vann hon stipendiet Berättarkraft.

”Mina föräldrar var politiskt aktiva och lärde mig att reagera, tänka och formulera mig om det som händer i vår tid. Att berätta är att leva. Att sy eller slöjda en kniv är också att berätta.” säger författaren.

Vad jag gör under författarbesöken

Jeg prater om skriveprosess, om å skrive om kjærlighet og sex og problematiserer termene identitet, etnisitetog flerspråklighet. Jeg forteller om samisk samtid, kultur og samfunn. Jeg er bevandret i samisk litteraturhistorie og kan forelese om det.

Jeg gjør skriveoppgaver og kan lese samiske tekster.

Verkförteckning

Ii šat summal, 2018, nordsamisk, feel good. H:ström text och kultur, Umeå.

Fotograf: Peter Steggo

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Norr

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet