Kort om mig
Annika Meijer är född 1980 och tillbringade sina första arton år i ett sandigt blåshål i Skåne. Efter att ha mellanlandat på några olika adresser runtom i världen har hon idag slagit rot med man och två flickor i en 115 år gammal vind i Sundbyberg utanför Stockholm. Eftersom författaryrket inte alltid är så glamoröst som många verkar tro utan mest handlar om att dricka te som råkat bli kallt, skriva på kommando och känna sig värdelös tills någon bekräftar motsatsen och ger ut det man skrivit, drömmer hon om ett stilla liv i en liten stuga med stockrosor på den brittiska landsbygden. Hon kan även tänka sig ett alter ego i form av en artsy designer med regnrock och lådcykel i Gent (dock med samme man och barn). I väntan på att något av detta ska slå in sätter hon guldkant på tillvaron genom att koka sylt, sticka raggsockor och köpa udda porslin på loppis. Hon har även en förkärlek för färgglada skor, men hatar ljudet av dammsugare.
När hon inte skriver något eget jobbar Annika som översättare och frilansande förlagsredaktör och hon har genom åren skrivit och översatt en mängd barn- och ungdomsböcker, både för ögon och öron.
”Att få träffa läsarna är nog det bästa med mitt jobb, för om ingen läste skulle jag inte ha ett så roligt jobb som jag har!”
Vad jag gör under författarbesöken
Att få träffa läsarna är nog det bästa med mitt jobb, för om ingen läste skulle jag inte ha ett så roligt jobb som jag har!
Det roligaste är faktisk att få höra vad läsarna inte tyckte om och hur de önskar att det skulle ha varit istället. För innan man vet ordet av har klassrummet förvandlats till en fantastisk diskussion om dramaturgi, teman, gestaltning och känslor. Och det är trots allt där alla bra historier har sin början.
Jag önskar att mina besök ska inspirera och peppa eleverna till att hitta sitt eget språk och våga skriva mer, inte bara sagor och historier utan brev, poesi, dagbok, bloggar – ja, vad som helst egentligen. Därför delar jag mer än gärna med mig av mina bästa tips på hur man kommer igång att börja skriva: Vad man ska tänka på och vad man inte ska bry sig om, hur man kommer vidare när man har kört fast och hur man kan låna från sitt eget liv när fantasin tryter.
Eftersom jag både skriver egna böcker och översätter andras brukar mina besök även handla mycket om språkglädje, läslust och fantasi. Inför besöket stämmer jag gärna av med ansvarig lärare eller bibliotekarie så att jag kan anpassa samtalet efter målgrupp, intresse eller eventuella teman som klassen har jobbat med under terminen. Min önskan är att eleverna ska känna att jag har åkt land och rike runt för att träffa just dem och att alla har en berättelse inom sig som är värd att berättas.
Verkförteckning
Sikta mot stjärnorna med Marcus Wandt, Bonnier Carlsen 2024
Vår blodiga historia del 3 - Revolution och isberg, Triumf förlag 2023
Gäspar du, så gäääspar jag, Triumf förlag 2023
Världens värsta kungar, Bonnier Carlsen 2022
Vågar du? Platser du INTE vill besöka, Triumf förlag 2022
Frostbiten: Sagan om Isa, Bonnier Carlsen 2022
Vår blodiga historia del 2 - Kalla kårar och maskeradbal, Triumf förlag 2021
Frostbiten - Isa och eldens hemlighet, Storytel 2020
Curie & Co - coola kvinnor som fått Nobelpriset, Triumf förlag 2020
Vår blodiga historia del 1 – Digerdöd och förgiftad ärtsoppa, Triumf förlag 2020
I gudarnas rike, Storytel 2019
Godnatt alla mina drakar 3, Storytel 2019
Frostbiten: Sagan om Isa, Storytel 2019
Vår blodiga historia, Storytel 2018
Trolla tillbaka, Rabén & Sjögren 2018
Rio och jakten på Tiokompisarna, 2017
Häxdisco, Rabén & Sjögren 2017
En magisk vän, Rabén & Sjögren 2017

Fotograf: Foto: Stefan Tell


Information
Kategorier
Barn
Översättare
Ungdom
Fackbok
Prosa
Historisk roman
Målgrupp
Lågstadium
Mellanstadium
Medlem i
Författarcentrum Öst