Åsa Anderberg Strollo

Kort om mig

Jag började sälja texter till olika tidningar när jag gick i tvåan på gymnasiet, och sen har jag bara fortsatt. Jag älskar att skriva och ha dialog med läsare, via sociala medier eller i klassrum.
För några år sedan skrev jag mest för filmbranschen och SVT, nu är jag fast krönikör i en dagstidning parallellt med att jag jobbar som manusredaktör på en TV-serie för TV4 och skriver på en tionde roman. Jag har skrivit tre ungdomsböcker, tre skräckhistorier för åldern 9-12 år, och tre rikligt illustrerade humorböcker för lågstadiet.
Karaktärerna i mina böcker är ofta lite egensinniga och sköra men utan att bli offer, komplexitet fascinerar mig och jag har ett starkt socialt, för att inte säga politiskt, engagemang. Jag älskar film och bilder och det märks på mina böcker, jag är en otålig läsare som gillar mycket handling.

Vad jag gör under författarbesöken

På mina skolbesök brukar vi göra skrivövningar och/eller så pratar jag om hur man kan ta sig fram i djungeln av förlag, sociala medier och redaktioner. Vi pratar om skrivandets mödor och fördelar, och förstås vikten av att tro på sina egna idéer och att läsa många böcker.
Min bok "Hoppas" eller Augustprisnominerade "Bryta om" är bra underlag för samtal i högstadieklasser. De något yngre eleverna brukar läsa "Iskalla Skuggor" eller "Svart sommar" och så skriver vi en skräckhistoria tillsammans, på tavlan. Och för lågstadiet har jag ofta lekfulla muntliga berättarverkstäder om vändpunkter och strukturen början-mitten-slut. All planering sker i nära dialog med skolan.

Verkförteckning

Bryta om, 2007
Blod, 2009
Hoppas, 2011
Het (antologi, redaktör samt medverkande författare) 2012
Svart Sommar, 2015
Varm Vinter, 2016
Bruno 3000, Tvillingarna 2016
Bruno 3000, Klubben, 2017
Iskalla Skuggor - skräck för orädda (med Andreas Palmaer) 2018
Bruno 3000, Rymden, 2018

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Barn

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet