Bernt Hermele

Kort om mig

Jag heter Bernt Hermele, född 1953 i Stockholm. Jag har fyra barn och sex barnbarn. Jag är uppväxt i en traditionellt judiskt hem i det så kallade "Judehuset" på söder. Jag brukar prata om Nakban (palestinska katastrofen), Förintelsen, judar i Sverige och antisemitism.

I januari 2020 kommer min nya bok, Överlevarna - röster från Förintelsen, ut (Ordfront) med bilder av Cato Lein. 2019 startade jag också nya poden Nakban - palestinska röster från 1948.

Jag producerar poden Överlevarna - samtal med de som överlevde . Inspelningarna, 120+ avsnitt, ingår numera i United States Holocuast Memorial Museums samlingar.
Dessutom producerar jag nya podcasten ”Nakba - palestinska röster från 1948”, som har premiär inom kort.

Min senaste bok, "Kommer de, så skjuter jag oss" kom ut våren 2018. Den berättar historien om hur det var att leva som svensk jude samtidigt som Hitler ryckte allt närmare. I generationer hade de svenska judarna gjort allt för att smälta in och anpassa sig. Men på 1930-talet, när rastänkandet fick grepp om politiken, förändrades läget i grunden. Släkterna Bonnier, Heckscher och Sachs hamnade högst upp på nazisternas dödslistor. När Hitler ännu såg ut att vinna kriget tvingades de svenska judarna att gå från anpassning till överlevnad. Situationen försämrades snabbt och alternativen blev allt färre i skuggan av Förintelsen. Boken har över lag fått mycket bra recensioner, bl a i Expressen: https://www.expressen.se/kultur/nar-svenska-judar-fruktade-for-sina-liv/

Poden och boken har överlag fått mycket goda recensioner.

Efter 30 år som journalist debuterade jag som författare år 2010 med "Guldsot - om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner". Boken därefter handlade om Bonniers, "Firman". I "Judejävel" beskriver jag min uppväxt ortodoxt sionistiskt hem, via mordet på min mamma av självmordsbombare i Israel, till min kritik av Israels ockupation av Västbanken och blockad av Gaza.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag brukar framträda på bibliotek, i kyrkor och i skolor med mina två program, dels med den nya boken "Kommer de...", dels med podden "Överlevarna, ibland i kombination. Ämnen som jag tar upp berör mina erfarenheter av att vara jude i Sverige, av antisemitism och Förintelsen samt Nakba och demokratifrågor. Jag är bra på att aktivera publiken vilket brukar leda till livliga och intressanta möten.
Lars Åhman, 073 052 83 36, är gymnasielärare i historia och samhällskunskap på Anderstorpsgymnasieti Skellefteå. Han skriver:
"Bernt Hermele höll i april 2018 en aulaföreläsning för skolans elever på temat Vad kan vi lära av Förintelsen? Ämnet har alltid varit viktigt, men mer så i vår tid av ökad polarisering och intolerans. Hermele tillför genom att berätta om sina intervjuer med personer som själva upplevt förföljelser och Förintelsen en ny dimension som fördjupar och breddar elevernas kunskap om den historiska händelsen, men också väcker tankar om vår samtid och dess utveckling."

Verkförteckning

Boken Överlevarna - röster från Förintelsen (2020, Ordfront)
Podcast Nakban - palestinska röster från 1948, 2019-
"Kommer de, så skjuter jag oss" (2018, Lind & Co)
Podcast "Överlevarna", 2017-2019
Judejävel - från svensk sionism till israelisk ockupation (2016, Leopard förlag)
Firman - Bonnier, Sveriges mäktigaste mediesläkt (2013, Leopard förlag)
Guldsot - om Röda Korset-bedragaren Johan af Donner (2011, Leopard förlag)
TV-dokumentären Min mamma mördades av en självmordsbombare 2005 (TV4)
TV-dokumentären Totta 2005 (TV4)

Fotograf: Cato Lein

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Fackbok

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet