Camilla Linde

Kort om mig

Camilla Linde är författaren bakom science fictionserierna ”Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå” och "Den längsta resan." Under 2023 kom hon även ut med den lättlästa humorserien "Hemliga busklubben" och hästskräckisen "Hästen från vattnet".

Camilla jobbar till vardags som projektkoordinator på Röda Korsets Ungdomsförbund och är en van workshopledare och utbildare. I sin yrkesroll har hon även tagit fram ett flertal digitala utbildningar.
Som författare har hon medverkat med workshops under bland annat Vetenskapsfestivalen och Worldcon (en internationell kongress för fantastikgenrerna) samt genomfört ett flertal olika läsfrämjande projekt, bland annat i Vara kommun.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag har lite olika upplägg på författarbesöken, men gemensamt är att de alla innehåller kreativa moment. Exempel på workshops:

Förskola: Lär dig mer om rymden med roboten Äventyr
Med utgångspunkt i bilderboken Äventyr och ensamheten pratar vi om Marsutforskning och varför människan vill utforska nya planeter. Tillsammans pysslar vi sedan egna robotar.

Lågstadiet: Skapa en egen planet
En fartfylld workshop där eleverna, med avstamp i det universum jag skapat i mina science fiction-böcker, får komma på egna planeter. Kanske blir det en Godisplanet där träden består av marsipan och floderna av choklad? Eller kanske en Hästplanet där det bara bor hästar? Tillsammans pratar vi om vilka fysiska lagar som gäller för deras planeter och vilka som bor där. Under workshopen läggs också mycket fokus på att barnen får ställa frågor eftersom det ofta finns mycket de undrar om skrivprocessen.

Bus-workshop
Det här är en riktigt busig workshop där barnen får hitta på egna bus. Men är det okej att göra vilka bus som helst? Med böckerna i Hemliga busklubben-serien som grund pratar vi även samtycke och att busa rätt.

Mellanstadiet: Monster-workshop
Om du fick skapa ett helt eget monster, hur skulle det se ut då? Med utgångspunkt i Hästen från vattnet pratar vi monster och vad det egentligen är som driver dem. Och skapar helt egna monster.

Skrivarworkshop
Elever på mellanstadiet utmanar jag också gärna med skrivövningar som vi gör gemensamt eller enskilt. Många tror att de inte kan skriva historier, men jag har knep att ta till som inspirerar även de mest ovilliga elever att komma igång. Då brukar jag inleda med en inspirationsdel om hur det kom sig att jag började skriva och sedan göra övningar tillsammans med eleverna, till exempel att skapa egna karaktärer.

Högstadiet/gymnasiet
Skriva noveller
Hur gör man för att skriva noveller? I den här workshopen ger jag mina bästa tips och kickar igång elevernas eget skrivande.

Det här är bara några exempel på upplägg, jag skräddarsyr gärna ett upplägg utifrån era behov och teman som ni jobbar med.

Förutom workshops som riktar sig till barn och unga erbjuder jag även föreläsningar för skol- och bibliotekspersonal. Till exempel:

- Jobba med rymden i klassrummet – konkreta tips utifrån läroplanen.
Inspirationsföreläsning om hur science fiction och rymden kan integreras med skolans ämnen. Konkreta tips på hur lärarna kan arbeta, med utgångspunkt i Lgr 22.

- Varelser, planeter och hjältar: hur kan rymden användas för att fånga och utveckla barn kreativitet och läslust? Inspirationsföreläsning om läslust och läsfrämjande arbete med rymden som utgångspunkt.

- Mars, nära eller långt borta? Hur kan man jobba redan i förskolan för att väcka barns intresse för rymdutforskning.

-Rollspel och världsbygge: att skapa allt från inget.
Hur kan gamification och spelmoment användas för att få barn intresserade av att skriva. Och vad behövs egentligen för att skapa en helt ny värld

Förutom att skriva skönlitterära böcker är jag även rollspelskreatör. Jag har skrivit rollspel för Sagospelet rymd, skräck och Drakar och demoner. För många elever, framför allt de som har svårt för läsningen, är det här ett bra sätt att både läsa och skriva. Jag kommer gärna ut och håller i rollspel!

Jag erbjuder också digitala författarbesök. I min yrkesroll har jag stor vana av att hålla utbildningar digitalt och har tagit fram ett flertal olika koncept. Därför kan jag skräddarsy en digital lösning som passar utifrån era, och era elevers, förutsättningar.

Respons från bokare:
"Rekommenderar varmt att boka författarbesök med Camilla! Hon ger av sig själv, lyssnar på barnen och får dem att känna sig trygga så att deras fantasi får ta plats i både ord och bild!"
-Anna Hagenwald, Vilhelmina bibliotek

"Vi är supernöjda med Camillas besök. Allt fungerade perfekt, från kontakten innan besöket till avslutande återkoppling. Camilla var duktig på att anpassa sig efter grupp då hon stötte på tre (framförallt) två helt olika grupper gällande attityd och arbetsro.
Eleverna uppskattade besöket och lärde sig massor. Vi vill ha fler sådana här givande besök."
- Lärare på Finnstaskolan

”Med värme och stort engagemang tar sig Camilla Linde an uppgiften att inspirera barn till att skapa levande berättelser. Camilla tar avstamp i sin egen spännande barnboksserie om Snack Parrows intergalaktiska rymdäventyr och uppmuntrar barnen att komma på egna historier – alla med den fascinerande rymden som utgångspunkt.” – Madeleine Koncilja, Programansvarig och producent Vetenskapsfestivalen

Verkförteckning

Verkförteckning barnböcker
2024: Hemliga busklubben: Ormen, Hegas förlag.
2023: Hästen från vattnet, Lind & co.
2023: Hemliga busklubben: Chili-tårtan, Hegas förlag.
2023 Whip media. Robotkaninernas hemlighet.
2022: Äventyr och ensamheten, Daniel Lehto AB/Fria ligan.
2021: Avgörandet, Hegas förlag.
2021: Avslöjandet, Hegas förlag.
2020: Uppvaknandet, Hegas förlag.
2020: Den försvunna pokalen, Whip media
2018: Jakten på Spökskeppet, Whip media.
2017: Nödrop från yttre rymden, Whip media.
2016: Snack Parrows intergalaktiska rymdbyrå för underliga mysterier och piratbestyr, Whip media.

Verksförteckning rollspel
2024: Drakar och demoner: Vildmarkens varelser, Daniel Lehto AB/Fria Ligan.
2022: Sagospelet skräck: Tornedalens mysterier, Daniel Lehto AB/Fria Ligan.
2020: Snack Parrows världsbok, Daniel Lehto AB/Fria Ligan.

Verksförteckning noveller (urval)
2024: Det som kom med stormen, Kraxa förlag.
2018: 13 svarta sagor om superskurkar, Swedish zombie
2017: 13 svarta sagor om ond bråd död, Swedish zombie.
2015: Svenska spöken, Swedish zombie.
2014: De kom efter stormen, Mix förlag.

Fotograf: Eva Lindblad

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Vuxen

Förskola

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet