Carita Forslund

Kort om mig

Efter ett halvt liv som yrkesskribent inom journalistik, kommunikation och copywriting började jag utforska min poetiska ådra på allvar. Den har alltid puttrat lite i bakgrunden. Här fann jag nya uttrycksmöjligheter och en glädje som jag aldrig vill vara utan igen. Helst av allt vill jag sprida skrivarglädjen vidare.

Mina upptäcktsfärd i skrivandet har resulterat i diktsamlingen Poetisk organologi (Styx förlag) och en konstnärlig masterexamen i kreativt skrivande.

Förutom att ägna mig åt ’vanlig’ poesi skriver jag haiku, den korta japanska diktformen med det oändliga innehållet. Under en tuff period när jag led av stressymptom upptäckte jag att den traditionella haikuns ’skrivpraktiker’ i princip motsvarar det vi kallar för mindfulness, eller medveten närvaro. Det var efter att jag själv återfunnit balansen med hjälp av haiku som jag skrev Haiku som mindfulness – en handbok. Boken är en nybörjarinstruktion till haiku som samtidigt visar hur skrivandet kan användas som en metod mot stress.

Som haikupoet har jag publicerat dikter både i Sverige och internationellt. Annan lyrik har kunnat läsas i tidskrifter som Lyrikvännen och Populär poesi. Jag ingår i redaktionen för poesitidskriften Aurora, som ges ut av Romantiska förbundet. Undervisar sedan 2020 i kreativt skrivande vid Linnéuniversietet.

Jag är uppvuxen i Örnsköldsvik och bosatt i Göteborg sedan många år.

Vad jag gör under författarbesöken

Här nedan följer några exempel på vad jag kan erbjuda. Andra förslag är också välkomna.

FÖR VUXNA
Berättarprogram:

Musikinstrumentens hemligheter – program kring diktsamlingen Poetisk organologi
Musikinstrumentens hemligheter är ett fint program som passar intresserade av både musik och poesi. Organologi är benämningen på läran om musikinstrument. I min poetiska tappning handlar det om myter och människospår i musikinstrumenten, och upplevelsen av att musiken gör en kroppslös. Instrumenten, däremot, har genom årtusenden fungerat som symboliska kroppar.
I 19 dikter, som var och en utgår från ett instrument, möter vi såväl sanna som mytiska berättelser. Jag kombinerar gärna en uppläsning med att berätta om historierna som döljer sig i dikterna. I dikten om nyckelharpan sammanvävs två sanna människoöden, båda utspelade sig i Sverige i slutet av 1600-talet. Den ena handlar om ett mord, den andra om livet som transperson. I dikten om tvärflöjt möter vi myten om enhörningshornets magiska krafter. Det är bara ett par exempel.
Flera av dikterna är visuella i sin typografi. Här möts alltså bild-, ljud- och textkonst i en och samma bok. Det är också något som jag gärna pratar om – de olika konstformernas eventuella gränser.

Workshop (eller berättarprogram):

Haiku – den lilla dikten med det stora djupet
Haiku är en mycket kort diktform med ett stort innehåll och en lång historia i Japan. En haiku återger ett ögonblick genom konkreta beskrivningar. Genom att lyfta fram det fina i vardagens detaljer kan den skicklige poeten förmedla en känsla, en insikt, av något djupare i livet. Intryck till en haiku hämtas från naturen genom en ”ginko”, en inspirationspromenad. Då antecknar man sådant som man hör, ser, doftar, känner. Sedan använder man minnesanteckningarna för att skriva en treradig dikt.
För den som vill komma igång med att skriva, men som inte vet hur eller om vad, är haiku perfekt. Det är lätt att börja skriva haiku, men en svår konst att bemästra på djupet. Den som en gång fastnat för haiku fortsätter ofta skriva hela livet.

Mindful haiku – skrivande som en metod mot stress
Det är lätt att börja skriva haiku. Denna diktform, som har sitt ursprung i Japan, är kort, endast tre rader, och innehållet är vardagligt och konkret. Genom sin traditionella form och praktik fungerar haikuskrivandet dessutom utmärkt som en träning i medveten närvaro, så kallad mindfulness. En effektiv metod mot stress och oro. Jag lär ut eller berättar om grunderna i haiku och hur man kan använda skrivandet som en metod för att hitta lugn och fokus i nuet, bort från stress och oro.

FÖR BARN
Workshops för barn/skola (mellanstadiet och äldre):

Bli haikupoet – använd alla sinnen och skriv ögonblicksdikt
En haiku är en dikt på bara tre rader som skildrar ett ögonblick. Intryck till dikten hämtas i naturen. En haiku lyfter fram det fina i det vanliga, och ger en känsla av att livets storhet genom att beskriva små detaljer.
Att skriva haiku handlar om att lägga märke till vad man ser, hör, doftar, etc. Intryck samlas och skrivs ned under en inspirationspromenad. Därför kan haiku kopplas till flera ämnen i skolan, exempelvis naturkunskap – allt från den egna kroppens sinnesorgan till växter och kryp i naturen – och svenska. Resultatet kan bli en fin diktsamling eller utställning.

Haiga – dikt och bild tillsammans
En haikudikt (se ovan) och en bild som sätts ihop till ett konstverk kallas haiga. Det är spännande om dikt och bild inte berättar samma saker, utan i stället kompletterar varandra och förstärker tolkningsmöjligheterna för läsaren/betraktaren.
Bilden kan vara en teckning, målning, ett collage eller ett foto. För den som har mobil finns appar som är gratis och enkla att använda.

Berättarprogram för äldre barn/skola (högstadium, gymnasiet, kulturskola):

Musikinstrumentens hemligheter
Se beskrivning längre upp.

Verkförteckning

Poetisk organologi (Styx förlag, 2019)
Haiku som mindfulness. En handbok (Tala Om, 2019)

Medverkar också i:
En fjäril lyfter från sin skugga. Antologi med svensk haiku (Svenska Haikusällskapet, 2019)

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Poesi

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet