Christer Hermansson

Kort om mig

Bibliotekarie och författare, bosatt i Stockholm. Kulturchef i Strängnäs kommun.
Medlem i Sveriges Författarförbund sedan 1992. Ledamot i SFF:s styrelse 2004-2009.
Har debatterat biblioteksfrågor i många år och recenserat i flera dagstidningar.
Publicerat litterära texter i en mängd olika tidningar, tidskrifter och antologier.
*
Jag vill påstå att jag skriver roliga böcker. Åtminstone anser några läsare det.
Jag debuterade med en prosabok som beskrivits som en "absurdistisk självbiografi".
*
1994 kom kortromanen "Cilliman" som DN:s Horace Engdahl ansåg följande om: "Christer Hermansson bevarar en droppe av ett oförnuft man nästan trodde uttorkat i den svenska litteraturen."
*
2001 utkom den satiriska kortromanen "Ich bin ein Bibliothekar!" som rönt stor uppmärksamhet; fått god kritik och snabbt blivit slutsåld. Tre olika utgåvor är publicerade.
Jonas Thente skrev i DN: ”Dråplig skildring av masochismen under konsulter, marknadsanpassare och ledarskapskursare.”
*
"Hos Hermansson sammansmälter det banala med det djupsinniga, det vardagliga med det udda, och resultatet är lika oemotståndligt som komiskt" skrev Eva Johansson i SvD om boken "Jag önskar att jag vore lika vacker som Sebastian tror att han är" (2003).
*
Romanen "Pappa Luigi betraktade mina smala handleder" (2006), är en familjeskildring. Om den skrev Nils Schwartz i Expressen att Hermansson "tillhör de beroendeframkallande rösterna i den svenska samtidsprosan. Jag har efter motstånd i början numera blivit hermanssonoman".
*
I "Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor?" (2008) sammanfattade jag mitt yrkesliv som bibliotekarie i olika slags texter.
*
”Kulturchefen” (sept 2010) är en fristående uppföljare till ”Ich bin ein Bibliothekar!” med Oliver C. Johansson i huvudrollen. Nu har han blivit kulturchef i Strangeness.
*
2012 kom diktsamlingen "Kontorsmannen". En bok om administration och byråkrati på kommunal nivå. Humordikter.
*
Våren 2014 kärleksdikter i "Förälskelsebok".
*
Hösten 2014 utgav jag romanen "Jag, Bruce och Preben".
*
2015 publicerade jag en debattroman om folkbibliotek: "Det är väl inget jävla bibliotek heller!"
*
2017 kom den kanske första romanen någonsin om New Public Management: "AVANTI!"
Om den skrev en recensent i Flamman: "Äntligen är den här! Den första romanen om New Public Management. Det låter kanske inte så upphetsande, men det är oavbrutet roligt. Författare är Christer Hermansson, bibliotekarie och kulturchef i Strängnäs, och en av vår tids mest framstående satiriker."
*
2018 kom en fristående uppföljare till kortromanen "Cilliman (1994). Den heter "Cilliman i Florens". Korta prosatexter om Cilliman i olika situationer.
"Jag har sagt det förr men jag gör ungefär som Cilliman, döljer det diskret genom att bara nämna det: Hermansson är en av Sveriges allra roligaste författare."
(Fredrik Borneskans i Eskilstuna-Kuriren)
*
2020 firade jag 30 år som författare. Kontorsromanen "Två slipsar" publicerades våren 2020. Den handlar om Konrad Bayer och hans kolleger i Organisationen. Och några slipsar har en avgörande betydelse i berättelsen.
Några pressröster:
"Två slipsar är en liten men skarpsynt och underhållande roman i en härligt absurdistisk anda. Gillar man till exempel böcker som John Kennedy Tooles Dumskallarnas sammansvärjning (1982) eller Erland Loes författarskap kan Två slipsar varmt rekommenderas."

BTJ (Bibliotekstjänst) januari,2020.

*
"I Christer Hermanssons absurda kontorsvärld är allt möjligt, det har han visat i tidigare böcker som Ich bin ein Bibliothekar!, Kulturchefen och Avanti. Två slipsar är en drastisk och underhållande liten berättelse på 136 sidor."

Niklas Lindstedt i Tidningen Vision, 2/2020

*
"Romanen är som bäst när det bekanta istället förfrämligas så pass att det blir absurt, eller varför inte använda beteckningen absurdistiskt – för att betona författarens släktskap med Samuel Beckett. Frågan är om inte den tjeckiska dramatikern Václav Havel bör ses som en närmare litterär anförvant? Havels absurdism är inte likafullt så filosofisk och abstrakt som Becketts utan likt Hermanssons – vardagsnära och konkret. Hursomhelst är Hermansson något av ett unikum i samtida svensk litteratur."

Erik Bovin i Opulens
*
Om "Kontorschefen och cellisten" skrev recensenten: "Jag läser boken från pärm till pärm, skrattar åt visdomsord som ”Om man har ett skrivbord behöver man ett kontor”, känner igen den passivt aggressiva skrivbordsfascism som lätt brer ut sig i byråkratiska organisationer och ler åt torra ordvitsar om att kommunens revisorer aldrig granskar chefens övertrasserade ”oturskonto”. Texterna får mig att tänka på Fursten, Samurajens väg, Omgiven av idioter, Monty Python, Kafka, Beckett och Dumskallarnas sammansvärjning. Det är smart, associationsrikt, underhållande."

Johan Eriksson, trakten.nu
*
I DN skrev recensenten Margit Richert:
"Som av en händelse var det också en chef som stack åt mig Christer Hermanssons ”Kontorschefen och cellisten: prosatexter om arbete, chefskap och liv”. Det är en hysteriskt rolig liten bok som är lätt att frusta sig igenom – Hermansson, själv förfaren chef, förstår väl det löjliga i att vara kung över byråkratgrå furstendömen.

Kontorschefen maler sina proaktiva floskler, håller ställningarna och söker sitt hålslag, men mellan raderna odlas ett slags skriande Kafka-anarkism som är oemotståndlig."
*
Våren 2024 kommer två nya böcker på Bokförlaget Korpen: "Helikoptersvinet". En pekbok för alla åldrar som jag har skrivit och Lars Sjunnesson illustrerat. Sedan en prosabok: "Det blir nog skönt om smärtan släpper". En 60-årig mans reflektioner över smått och stort i livet.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar, läser och sjunger om mina böcker, som av många läsare uppfattas som väldigt roliga. Det brukar uppskattas.
Flera av mina romaner handlar om bibliotek och kommunal verksamhet i olika former.
Jag har också skrivit en hel del absurdistisk kortprosa som jag brukar framföra.
Och nästan alltid bär jag slips.

Verkförteckning

Inklination, prosa, Symposion, 1990
Galleri, prosa, Brutus Östlings bokförlag Symposion, 1992
Cilliman, kortroman, Brutus Östlings bokförlag Symposion, 1994
Världen är bara prat, poem & prosa, Pequod Press, 1999
Ich bin ein Bibliothekar!, Pequod Press, 2001
Jag önskar att jag vore lika vacker som Sebastian tror att han är, 2003
Pappa Luigi betraktade mina smala handleder, 2006
Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? Tusculum, 2008
Kulturchefen, Tusculum, 2010
Det är jag som är chefen!, BTJ, 2011
Kontorsmannen, Trombone, 2012
Förälskelsebok, Kulofri, 2014
Jag, Bruce och Preben, Kulofri, 2014
Det är väl inget jävla bibliotek heller!. BTJ, 2015
AVANTI! - en roman om New Public Management. Bokförlaget Mormor, 2017.
Cilliman i Florens. Brutus Östlings bokförlag Symposion, 2018.
Två slipsar - en kontorsroman, Tusculum förlag, 2020.
Kontorschefen och cellisten - prosatexter om arbete, chefskap och liv. Trombone förlag. 2021.
Ich bin ein Bibliothekar! Fjärde reviderade utgåvan. Bokförlaget Korpen, 2023.

Fotograf: Cilliman

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Målgrupp

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet