David Jonstad

Kort om mig

Jag är journalist och författare som sedan femton år tillbaka skriver om hållbarhet i bred bemärkelse. Om klimatförändringar, ekologiska kriser, ekonomi, energi och resurser. Men också om omställningen till ett verkligt hållbart samhälle. Jag är uppväxt i Stockholm, men lämnade 2015 storstaden bakom mig för att tillsammans med min familj skaffa en gård i södra Dalarna. Mycket av mitt skrivande handlar därför om men egen livsresa.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag har två föreläsningar att välja mellan.

Den ena är mer personlig och utgår ifrån min senaste bok, Meningen med landet. Jag pratar om varför jag lämnade ekorrhjulet i storstaden för ett liv på landet, men jag flikar även in sådant som sätter det personliga i ett större sammanhang. Föreläsningen innehåller också en del livsfilosofi med fokus på hur vi kan möta dagens kriser genom en omställning som både gynnar vårt eget mående och planetens. Samtidigt som omställningen bygger ett starkare lokalsamhälle som bättre kan stå emot framtida påfrestningar.

Den andra föreläsningen bygger mer på mina tidigare böcker, Jordad och Kollaps. Även denna har en personlig röd tråd, men jag lägger här större tonvikt på den större bilden och ger en förståelse av den situation som vi har hamnat i. Med humor och olika pedagogiska grepp gör jag dessa komplexa frågor lättillgängliga för alla. Denna populära föreläsning har jag hållit under många år i alla möjliga sammanhang och brukar fungera som en utmärkt samtalsstartare.

I föreläsningen, eller i anslutning till den, kan jag addera diskussionsövningar av olika slag. Övningar som får publiken att fundera över vad vi tror om framtiden, över hur vi lever våra liv och vad det är vi strävar efter.

Verkförteckning

Meningen med landet. Min väg till ett jordat liv (Ordfront) - 2021
Jordad. Enklare liv i kollapsens skugga (Ordfront) - 2016
Kollaps. Livet vid civilisationens slut (Ordfront) - 2012
Vår beskärda del. En lösning på klimatkrisen (Ordfront) - 2009

Fotograf: Maria Hansson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Fackbok

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet