David Renklint

Kort om mig

Jag bor i Siljansnäs utanför Leksand i Dalarna, tillsammans med fru och dotter. Romandebuterade 2018 med skräckboken Det går en liten ängel, som året efter följdes av Järvflickan på samma förlag. 2020 släpptes Blixtbarn på B. Wahlströms och i mars 2021 släpptes uppföljaren Blixtregn. Jag är legitimerad ämneslärare i svenska och religionskunskap mot gymnasiet och har själv skrivit lärarhandledningar till Blixtbarn och Blixtregn, som båda finns att ladda ner gratis på B. Wahlströms hemsida. I dagsläget arbetar jag vid sidan av skrivandet som bibliotekspedagog, och jag har också skrivit ett tiotal lärarhandledningar till andra författares böcker. Utöver mina romaner har jag också publicerats med ett tiotal noveller, dikter och texter i olika sammanhang.

Blixtbarn är en fantasybok för slukarna i 9-12-kategorin, men den fungerar också för äldre barn och ungdomar. Den fick högsta betyg av BTJ och hyllades bland annat för världsbygget och för de starka karaktärerna, som alla är kvinnor och flickor. Recensenten lyfte också fram de nyanserade gråzonerna:
"Ont och gott är inte så enkelt, utan berättelsen bjuder på en intressant moralisk gråskala. Språket är välformulerat, välbalanserat och stämningsfullt. Blixtbarn är njutningsfull och spännande läsning."

Uppföljaren fick också en femma av BTJ och avslutar duologin, men jag skriver i dagsläget på en trilogi som utspelar sig i samma frusna fantasyvärld. Utöver det har jag minst en kommande 9-12-skräckis på Bonnier Carlsen och flera planerade delar i superhjälteserien Strömånge, som inleddes med Kraften vaknar.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag är öppen för både fysiska och digitala författarbesök. Utöver att prata om mina egna böcker och min skrivprocess pratar jag också gärna om skrivande och berättande mer generellt. Jag håller gärna i skrivworkshops och skrivarverkstäder, med exempelvis fokus på att skriva skräck eller världsbygge inom fantasy. En workshop eller skrivarverkstad skulle också kunna fokusera på berättelsestruktur, inspiration och kreativt skrivande.

Just berättelsestruktur är en av sakerna jag själv ofta snöar in på och jag skulle gärna använda den kunskapen tillsammans med min pedagogiska utbildning för att hålla i både kortare och längre skrivarworkshops på exempelvis bibliotek eller folkhögskolor, med fokus på just sådana skribenter som har idéer och vill skriva själva, men inte riktigt vet hur de ska börja. Jag bryter gärna ner berättelsen i tydliga punkter, oavsett om det handlar om en grov förenkling till början-mitten-slut, en cirkulär hjälteresa eller en dramatisk kurva. För i slutändan är de flesta berättelserna i princip identiska, och jag berättar gärna hur. Och varför det inte är speciellt att strukturera upp sin bok.

Med böcker från 6-9, 9-12, 12-15 och för vuxna täcker jag många åldrar och är därför intresserad av författarbesök i hela grundskolan, gymnasiet, vuxenundervisning samt bibliotek. Oavsett vilken klass eller grupp det gäller, och oavsett vilken eller vilka böcker det är fokus på, är det alltid extra kul om eleverna/åhörarna har förberett frågor.

Jag är öppen för enstaka besök samt för längre projekt och jag kan verka inom ramen för Skapande skola.

Verkförteckning

Det går en liten ängel (2018, skräck, vuxna)
Järvflickan (2019, skräck, vuxna)
Blixtbarn (2020, fantasy, 9-12)
Blixtregn (2021, fantasy, 9-12)
Jag dödar en (2021, skräck, vuxna)
Kraften vaknar (2021, lättläst superhjälteaction, 12-15)
Spindelhuset (2021, skräck, 6-9)
Vittring (2022, lättläst superhjälteaction, 12-15)
Järnhanden (2022, fantasy, 9-12)

Fotograf: Kola Productions

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Deckare (spänning, thriller)

Prosa

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Lågstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet