Emelie Nestor

Kort om mig

Jag är född i Sverige av svenska föräldrar, men när jag var fem år flyttade min familj till Frankrike och sedan vidare till Centralafrikanska Republiken, där jag tillbringade en stor del av min barndom och tidiga vuxenår. Den här uppväxten i flera olika kulturer har präglat mig mycket och det är ingen slump att mina första böcker utspelar sig just i Centralafrika.

Att skriva är något jag hållit på med sedan innan jag började skolan, i många olika former. Till att börja med var det mest dagboksanteckningar, små egenillustrerade historier och recensioner av böcker jag läste. Sedan utvecklades det till längre berättelser, tidningsartiklar, bidrag till skrivtävlingar, och så vidare. Under flera år skrev jag i bloggform om min vardag i Centralafrikanska Republiken. Ämnen som jag ofta återkommer till är identitet, kultur, att vara annorlunda och kanske också att inte vara så annorlunda som andra tror. Jag har även ett stort intresse för afrikansk barnlitteratur och för hur Afrika beskrivs och gestaltas inom litteraturen.

Idag bor jag i Vintrosa, strax utanför Örebro, tillsammans med min man och tre barn. Jag kombinerar bokskrivandet med att arbeta som facköversättare.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag vill inspirera till skrivande och berättande. Jag tror att alla har något att berätta, stora som små, och jag tror att berättelser är ett viktigt verktyg för att vi ska förstå både oss själva och vår omvärld. Med detta som grund utformar jag ett författarbesök efter varje unikt sammanhang, gärna i samråd med beställaren. Jag är van att umgås med barn och hålla i aktiviteter för barngrupper i olika åldrar och kan vara flexibel och anpassa mig efter vad som fungerar i gruppen.

Exempel på saker vi kan göra:

- Jag kan berätta om min uppväxt och mitt skrivande, visa några saker som jag skrev som barn och prata om hur vi genom berättelser kan lära oss att förstå oss själva eller någon annan.

- Jag kan hålla i skriv- och berättarworkshops anpassade till barnens ålder. Vi kan till exempel fokusera på att skapa en karaktär eller på de grundläggande delarna i en berättelse (en person, ett problem, en lösning, en avslutning).

- Utifrån boken Yassi åker till farmor kan jag berätta om hur det kan vara för barn att gå i skolan i Centralafrikanska Republiken och låta eleverna fundera på varför man behöver gå i skolan (behöver man det?) och vad man har för användning av bokstäver. Här finns möjlighet både till samtal och till kreativt pyssel. (I boken pratar de om att man inte kan äta bokstäver eller värma sig med dem när man fryser, så därför är det ingen idé att lära sig läsa.) Denna aktivitet blir bäst om ni först har läst boken.

Verkförteckning

- Yassi får nya skor, illustrerad av Jenny Sjödin, utgiven på Kikkuli Förlag 2022
- Yassi åker till farmor, illustrerad av Jenny Sjödin, utgiven på Kikkuli Förlag 2023

Fotograf: Julia Martinsson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet