Emil Åkerö

Kort om mig

Emil Åkerö (1987) är en van och uppskattad föreläsare och skribent som pratar och skriver om skärningspunkten mellan digitalisering, organisering och kulturarv. Emil har bland annat arbetat som projektledare inom HBTQ-frågor, som museipedagog och som forskningsassistent vid Linköpings universitet. I grund och botten är han kulturvetare med speciell inriktning på hur HBTQ-personer gestaltas inom kulturen, ett ämne han gärna talar om.

2018 debuterade han med Veckopojkvännen.

Caspar och David träffas på Linköpings resecentrum till och ifrån olika ställen. Utan att förstå hur eller varför så dras de till varandra och inleder en relation som får dem att pröva och ifrågasätta sina ideal och bakgrunder.
De kommer överens att pröva att bli pojkvänner för en hel vecka, de flyttar ihop och måste lära känna varandra snabbt. Hur ska deras förhållande forma sig? Vilka konflikter uppstår? Den stora konflikten mellan dem blir snarare hur de ska förhålla sig till omgivningen än till sig själva.

2019 kom Högtidsboken - Fira och filosofera tillsammans!.

Vill du fira högtider som du inte har firat förut? Vill du hitta nya roliga sätt att arbeta inkluderande? Vill du ha fantasifulla förslag för att uppmärksamma viktiga årsdagar?

Barn tänker stora tankar och ställer stora frågor. Gemensamt för många olika högtider, både religiösa och kulturella, är att de ger oss möjlighet att filosofera tillsammans. Det kan vara kring tacksamhet, barns rättigheter, ljusets återkomst på våren eller en bra skörd. Att uppmärksamma olika högtider är ett sätt att fira den mångfald som finns i Sverige. Den här boken vill inspirera till hur vi kan göra vardagen festlig och inkluderande!

2020 kom Till dig som ser på - En handbok för dig som är anhörig till en hbtq-person

Till dig som ser på - en handbok för dig som är anhörig till en HBTQ-personDet här är en bok för dig som ser på att hålla i handen! För vi vet att det kan behövas stöd, både att hitta kunskap och i att sortera känslor. Du som ser på är viktig för HBTQ-personers hälsa. Unga HBTQ-personer är som grupp mer utsatta i samhället och överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa. För att komma till rätta med det behöver vi arbeta med dem som står närmast.I Till dig som ser på finns intervjuer med personer som gjort resan och som delar med sig av sina erfarenheter och tips, här finns också fakta om HBTQ-frågor samt psykisk hälsa, och information och övningar. Medverkar gör bland andra föräldrar som artisten Anne-Lie Rydé och fotbollsprofilen Glenn Hysén. Normpsykologen Lina Bodestad, socionomen och psykoterapeuten Anneli Svensson och föreläsaren Camilla Gisslow delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Boken har tagits fram i samarbete med nätverket Stolta föräldrar till HBTQ-barn och med stöd av Transammans Ekerö.

Vad jag gör under författarbesöken

Utifrån min roman Veckopojkvännen och min handbok Till dig som ser på så pratar jag och diskuterar med gruppen om olika ämnen med koppling till böckerna, oftast om ohälsa hos unga HBTQ-personer.
Här är teman jag kan prata om:
HBTQ inom litteraturen
Att skriva om HBTQ
Att skriva och prata om sex
Ohälsa hos HBTQ-ungdomar
Skrivande och digitaliseringen
Makt inom grupper - inomspektrala maktstrukturer
Att möta anhöriga till en HBTQ-person
Till dig som ser på - Att vara anhörig till en HBTQ-person

Allmänna författarsamtal:
Utifrån Veckopojkvännen pratar jag om skrivande, att inspireras av romantiska komedier, att skildra sex och skriva om normer inom grupper.
Utifrån Högtidsboken pratar jag om historiebruk, svenska traditioners ursprung, att arbeta med HBTQ-frågor i skolan eller allmänt om boken.
Utifrån Till dig som ser på pratar jag om forskningen som boken bygger på, visar på metoderna jag har tagit fram och berättar om intervjuerna med föräldrarna som medverkar i boken.

Verkförteckning

Veckopojkvännen (2018, Tallbergs Förlag)
Högtidsboken - Fira och filosofera tillsammans! (med Karin Salmson och Johanna Ivarsson, 2019, Olika Förlag).
Till dig som ser på - En handbok för dig som är anhörig till en HBTQ-person (2020, Tallbergs Förlag)

Fotograf: Kristoffer Hellman

Bokomslag 1

Information

Kategorier

Ungdom

Fackbok

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

PDF
Ladda ner

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet