Helena Dahlgren

Kort om mig

Långt innan jag blev författare var jag läsare. Så länge jag kan minnas har de funnits där: böckerna, fiktionerna, äventyren och vännerna som väntade på mig mellan pärmarna. Litteratur är och har varit tröst, verklighetsflykt, identifikation, tidsfördriv, utveckling, lust och längtan. Ett sätt att hantera livets grå fyrkantighet. Böckerna har alltså funnits med mig länge, i över 30 år. För ungefär tio år sedan började jag blogga om böcker på Bokhora. Några år senare skickade jag in en novell till en novelltävling och vann. Det blev startskottet för en ny era, ett nytt förhållningssätt till litteraturen.


2016 utkom min debutbok, skräckguiden 100 hemskaste, som DNs Lotta Olsson kallade ”Omåttligt rolig och inspirerande läsning”. Året därpå kom min första roman för unga vuxna, den mörka, Twin Peaks-inspirerade Orkidépojken som Mats Strandberg kallade ”150 sidor magi”. Sedan dess har jag skrivit två böcker inspirerade av det populära onlinespelet Star Stables universum. "Ödesryttarna: Jorvik kallar" utkom i maj 2018; del två i serien om de fyra Ödesryttarna kommer i månadsskiftet februari/mars. I januari 2019 kom min första lättlästa bok, "Flickan i den rosa skogen", en berättelse om sorg och poesi som riktar sig till ungdomar från 12 och uppåt.

Vid sidan av skrivandet är jag även verksam som moderator och översättare. Jag bor i Tyresö utanför Norrbotten och i Koutojärvi uppe i Norrbotten.

Vad jag gör under författarbesöken

Pratar om mina egna böcker - just nu blir det mycket Star Stable och Ödesryttarna. Hur är det att skriva böcker baserade på ett spel, och hur har min bakgrund som hästtjej hjälpt mig i skrivandet? Hur ska man tänka om man själv drömmer om att bli författare? Det blir mycket prat om skrivande, inspiration, läsning, drömmar, fantastisk fantastik och skräck. Varför är det så härligt att bli skrämd av böcker - och varför tycker jag att det rentav kan vara viktigt?

Jag håller även i skrivarworkshops, gärna för barn, och jag boktipsar också hemskt gärna. Kan i samråd med bibliotekarien sätta ihop ett särskilt tipsbord som jag pratar kring i slutet av mitt författarbesök. Är helt bekväm med att tala engelska om önskemål eller behov finns.

Verkförteckning

Ödesryttarna: Legenden vaknar (barnbok, 9-12, Bonnier Carlsen 2019)
Flickan i den rosa skogen (lättläst för unga, Nypon förlag 2019)
Ödesryttarna: Jorvik kallar (barnbok, 9-12, Bonnier Carlsen 2018)
Orkidépojken (unga vuxna, Constant reader 2017)
Alla mina liv (roman, medförfattare, Lava förlag 2017)
100 hemskaste (sakprosa, Modernista 2016)
#nofilter (novell, skräck, MIX Förlag 2014)
Lady Lazarus (novell, skräck, MIX Förlag 2014)
Salamandertider (novell, skräck, MIX Förlag 2013)
Kallelsen (novell, skräck, MIX Förlag 2013)

Fotograf: Stefan Tell

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet