Kort om mig
Långt innan jag blev författare var jag läsare. Så länge jag kan minnas har de funnits där: böckerna, fiktionerna, äventyren och vännerna som väntade på mig mellan pärmarna. Litteratur är och har varit tröst, verklighetsflykt, identifikation, tidsfördriv, utveckling, lust och längtan. Ett sätt att hantera livets grå fyrkantighet. Böckerna har alltså funnits med mig länge, i över 30 år. För ungefär tio år sedan började jag blogga om böcker på litteratursajten Bokhora. Några år senare skickade jag in en novell till en novelltävling och vann. Det blev startskottet för en ny era, ett nytt förhållningssätt till litteraturen. Men min grundidentitet som läsare har jag kvar.
Sedan dess har det blivit runt tjugo böcker: kapitelböcker för barn, lättlästa böcker, romaner för vuxna och unga vuxna, skräck, spänning och historisk romance. Den gemensamma nämnaren för alla mina böcker är ämnen som ensamhet och gemenskap, besatthet, sorg och naturens helande kraft - och ibland som en sorts portal in i något annat, något större. Tittar man lite närmare hittar man nog de dragen i allt som jag skriver, men på olika sätt.
Mest känd är jag kanske för min serie om Ödesryttarna, som bygger på det populära onlinespelet Star Stable. Böckerna finns översatta till nio språk och har nominerats till flera priser. Nästa del utkommer i mars 2023.
Vid sidan av skrivandet är jag även verksam som översättare. Jag bor i Tyresö utanför Norrbotten och i Koutojärvi uppe i Norrbotten och är besatt av mörka thrillers, gamla pusseldeckare, tv-serien Twin Peaks och färgglada klänningar.
Vad jag gör under författarbesöken
Pratar om mina egna böcker - ofta, men inte alltid, om Star Stable och Ödesryttarna. Har gjort många samarrangemang mellan bibliotek och ridklubbar, och även en hel del skolbesök. Trivs extra bra med att prata inför och med unga, särskilt mellanstadiebarn. Exempel på saker jag talar om: Min resa från läsare till författare. Böckerna och de fiktiva vännerna som räddade mig. Hur är det att skriva böcker baserade på ett spel, och hur har min bakgrund som hästtjej hjälpt mig i skrivandet? Hur ska man tänka om man själv drömmer om att bli författare? Det blir mycket prat om skrivande, inspiration, läsning, drömmar, fantastisk fantastik- och så skräck. Varför är det så härligt att bli skrämd av böcker - och varför tycker jag att det rentav kan vara viktigt?
Jag har gjort flera uppskattade skolbesök om mina lättlästa böcker, som brukar passa såväl pojkar som flickor och dra igång diskussioner om karaktärerna och vad de bär med sig.
Beroende på tilltänkt målgrupp och ålder på deltagarna talar jag gärna om alla delar av min utgivning, anpassat efter upplägg. Ofta med fokus på läsning som en väg in i skrivandet och hur fiktion speglar och bekräftar oss. Talar även gärna om Ellens val-serien som jag var med och skapade i ett writers room (jag skrev även de två första delarna) och hur det är att skildra kvinnoliv förr.
Jag håller även i skrivarworkshops, gärna för barn med fokus på skräck och/eller att skriva med alla sinnen, och jag boktipsar också hemskt gärna. Kan i samråd med bibliotekarien sätta ihop ett särskilt tipsbord som jag pratar kring i slutet av mitt författarbesök. Är helt bekväm med att tala engelska om önskemål eller behov finns.
Verkförteckning
Serien om Ödesryttarna (hästfantasy för 9-12, åtta böcker totalt. Bonnier Carlsen 2018 - idag)
Skarp (spänningsroman, Forum 2022)
Skräck på sociala medier-serien (Bleke Karl, De väntar på mig, En perfekt selfie. Lättläst skräck, Nypon förlag 2019 - idag)
Trädets hemlighet-serien (lättläst för mellanåldern, fantasy/magisk realism, Bokförlaget Hedvig 2021-2022)
Ellens val: Det nya livet och Ellens val: Kärleken (historisk romance, Lovereads by Forum 2021)
Flickan i den rosa skogen (lättläst för unga, Nypon förlag 2019)
Orkidépojken (unga vuxna, Constant reader 2017)
100 hemskaste (sakprosa, Modernista 2016)
#nofilter (novell, skräck, MIX Förlag 2014)
Lady Lazarus (novell, skräck, MIX Förlag 2014)
Salamandertider (novell, skräck, MIX Förlag 2013)
Kallelsen (novell, skräck, MIX Förlag 2013)

Fotograf: Stefan Tell


Information
Kategorier
Prosa
Barn
Översättare
Ungdom
Deckare (spänning, thriller)
Fantastik (fantasy, SF, skräck)
Feelgood
Målgrupp
Lågstadium
Mellanstadium
Högstadium
Gymnasium
Vuxen
Medlem i
Författarcentrum Öst