Helena Lund-Isaksson

Kort om mig

Jag heter Helena Lund-Isaksson och är författare, bosatt i Varberg. Min senaste bok, Meja och Barca-bollen (Speja förlag), är nummer två i serien om Meja och fick betyget Briljant av BTJ:s recensent. Jag har också skrivit böckerna om Mackan (B Wahlströms förlag). Båda serierna vänder sig till 7- till 11-åringar och är särskilt uppskattade i klasser med fotbollsspelande tjejer och killar.

Jag gör författarbesök både på skolor och bibliotek och är främst inriktad mot åk 1 – 4. Upplägget är enkelt och tydligt och fungerar därför också bra i klasser och grupper med elever som har annat modersmål än svenska.

Jag har gått skrivarkurs på Högskolan i Kristianstad och Skrivpedagogisk inspirationskurs på Skurups folkhögskola, samt är utbildad lärare i svenska och svenska som andraspråk.

Vad jag gör under författarbesöken

”Vill tacka för en fantastiskt bra förmiddag med Helena. Hon var inspirerande och hade en mycket bra lektion med mina elever.”
Lärare åk 3 Majåkerskolan, Lidköpings kommun
"Superbra workshop/föredrag. Kommer tipsa andra om Helena."
Lärare åk 2 Ätranskolan, Falkenbergs kommun
”Vi är mycket nöjda. Välplanerade uppgifter och tydligt innehåll. Var mycket närvarande och lyssnade in barnen. Pedagogiskt och på lagom nivå.”
Lärare åk 2 och 3 Valhallaskolan, Halmstads kommun
(kommentarer efter författarbesök med Skapa en karaktär)

SKOLA
Innehållet i ett besök kan variera men jag börjar alltid med en stunds författarprat om ord och läsning, och eleverna får ställa frågor. Utifrån frågorna berättar jag om skrivandet, böckerna, om hur jag får idéer mm. Därefter finns två olika workshops för skolor att välja mellan, se nedan. Innehållet knyter an till de centrala delarna i svenska och svenska som andraspråk.

1. Skapa en karaktär
Tillsammans pratar vi om hur man skapar en karaktär. Med vägledning av mig får eleverna sedan skapa sin egen karaktär som de kan använda i en berättelse efter mitt besök.
Förberedelse: Klassen har läst Meja- eller Mackan-böckerna, samt förberett frågor.
Tidsåtgång: ca 1,5 timma.
Passar åk 2 – 4.

2. Måla en karaktär
Genom besöket vill jag väcka lusten till böcker och läsning!
Ett författarbesök med målarstund vänder sig till de yngsta barnen i skolan eller till elever med språksvårigheter. Efter frågestunden pratar vi om huvudkaraktären i den bok som klassen har läst som förberdelse, och eleverna gör egna illustrationer som de kan berätta om. Om det finns mer tid läser jag från en bok klassen önskar – Meja eller Mackan.
Förberedelse: Klassen har läst Meja- eller Mackan-böckerna, samt förberett frågor.
Tidsåtgång: ca 1 timma.
Passar främst F – åk 2.

Om det finns önskemål kan jag ha författarbesök med annat innehåll än det ovan. Jag kan också inleda längre skrivprojekt. Genom stegvisa övningar och exempel visar jag hur man kan tänka och jobba med sin text.


BIBLIOTEK
En workshop för läslov, sommarlov, läger och liknande.
Upplägg: Jag inleder workshopen med en pratstund om ord och läsning, och deltagarna får ställa frågor. Jag läser från mina böcker, vi pratar om huvudpersonen och ser vem det är. Därefter får deltagarna med hjälp av frågor, sax och färg samt vägledning av mig skapa sin egen huvudperson.
Förberedelse: Ingen förberedelse krävs.
Tidsåtgång: ca 1,5 timma.
Passar för åldern 7 – 11 år.

Verkförteckning

NY BOK - Meja och fotbollstjuvarna - kommer i mars 2023
Meja och Barca-bollen (2021)
Meja och de magiska fotbollsskorna (2019)

Mackan och silver-Zlatan (2015)
M som i Mackan (2014)
Mackan vågar (2013)
Mackan äger (2012)

Det fixar Lotten (2010)
Aj, sa Lotten (2009)

Fotograf: Privat

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet