Helena Söderblom

Kort om mig

Jag skriver spänningsromaner för att locka barn och unga till sträckläsning. Utöver det jobbar jag även som rådgivare inom krisberedskap och kriskommunikation och mycket av mina tankar och erfarenheter från detta för jag in i böckerna för att den som läser ska få nya perspektiv, idéer och kunskaper.

Mina böcker har lästs och uppskattas av barn från sju år – gärna med en förälder – inom grundskolan och även av vuxna i alla åldrar som får nya insikter om samhällets sårbarhet och hur man kan förbereda sig för det värsta.

När världen slocknar och När fjället tystnar är äventyrsberättelser som handlar om helt vanliga barn som hamnar i en extrem situation där de tvingas samarbeta, vara modiga, påhittiga och smarta för att överleva. De handlar om vänskap, tillit och ansvar och även om förväntningar på varandra, på de vuxna och sig själva.

Om När världen slocknar, lektör Carola Forslund, BTJ-häftet nr 23, 2020:

“Författaren Helena Söderblom har skapat en välskriven, spännande, dramatisk bok med högt tempo, ett starkt driv och en handling som griper tag i läsaren.“

Om När fjället tystnar, lektör Carola Forslund i BTJ-häftet nr 4, 2022:

”Det är rafflande och dramatiskt, men också fängslande och tankeväckande. Precis som förra boken öppnar den upp för samtal kring prepping, kriser, katastrofer och samarbete.

En välskriven, realistisk äventyrsberättelse med extra allt.”

Helhetsbetyg: 5Sökord: spänningsroman, grundskola, skrivprocess, gestaltning, spänning, karaktärer, prepping, krisberedskap, Stockholm, Sköndal, Farsta, Söderort, samhälle, kris, krig

Vad jag gör under författarbesöken

Jag pratar exempelvis om:

– Min skrivprocess, hur man skapar intressanta karaktärer, hur man strukturerar en spännande berättelse och skapar framåtdriv (jag är en utpräglad planerare) och hur man gestaltar berättelsen så att läsaren får bilder i huvudet. I t ex skolklasser kan det följas upp med praktiska övningar.

– Hur är det att bli och vara författare? Hur går det till att skriva ett manus, från testläsare till sättning?

– Kriser och samhällsstörningar, hur påverkar det oss om till exempel extremväder, cyberattacker eller terrordåd slår till och vad kan vi göra för att förbereda oss?

Jag är van föreläsare både digitalt och live, och anpassar mig gärna efter just era önskemål.

Verkförteckning

När världen slocknar (2020, Idus förlag)
När fjället tystnar (2021, Idus förlag)

Fotograf: Jens Söderblom

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet