Henrik Nilsson Thelander

Kort om mig

Jag är född 1976 och bor i Genarp utanför Lund med fru och två döttrar.

Hösten 2020 romandebuterade jag med ”Iskungen” – som är en äventyrlig spänningsroman och fantasifull saga för barn och ungdomar. ”Iskungen” har fått en mängd fina recensioner bl.a. från Bibliotekstjänst. Den har även tilldelats litteraturbidrag från Statens kulturråd och fått deras stämpel ”En garanterat bra bok”.

Hösten 2023släpptes min andra roman ”Emmi”. Det är en fantasifull och äventyrlig berättelse i samma anda som ”Iskungen” men den har mer inslag av en klassisk spökhistoria.

Mina berättelser utspelar sig oftast i skymningslandet mellan dröm, fantasi och verklighet. Ett genomgående tema för dem alla handlar om den lilla människans utsatthet och storhet samt våra rädslor och modet att våga möta dem. Mina huvudkaraktärer är ibland med om fantastiska saker, men de är inga superhjältar utan brottas med tankar, känslor och tillkortakommanden som många känner igen sig i.

Jag är utbildad arkitekt och jobbar både som stadsplanerare och som författare. Utöver mitt författande tycker jag om att skriva och spela musik. Jag har spelat i band sedan tonåren och gör det fortfarande.

Om ”Iskungen”, 2020:
"Iskungen är en mycket välskriven historia. Författaren Henrik Nilsson Thelander ger läsaren fina miljöer, vänskap, massor av magi och spänning.”
Helhetsbetyg: 4 av 5.
Kerstin Hagstrand-Velicu. BTJ-häfte 20, 2020.

”Iskungen balanserar mellan saga och verklighet på ett sätt som får mig att tänka på Bröderna Lejonhjärtas inledning – det mörka hotfulla genomsyrar vissa sidor, men det magiskt hoppfulla glimrar bakom hörnet.”
Maria Crum, Imse författarhjälp

Om "Emmi", 2023:
"Om du ska läsa någon bok denna höst, låt det vara Emmi! Fantastisk skrivet, boken är någonting man inte kommer glömma!"
@sandrareadsbook

"Det är en oförutsägbar läsupplevelse som passar från nio år och uppåt. Liksom Iskungen är Emmi en genomtänkt berättelse som känns levande och äkta vilket gör den mer skrämmande. De handlar om den lilla människans utsatthet och storhet samt våra rädslor och modet att våga möta dem.
Jag sträckläser och blir nästan mörkrädd, otroligt skickligt skriven."
@i_min_bokhylla

Vad jag gör under författarbesöken

Jag vill gärna inspirera barn- och ungdomar till att läsa mer och våga skriva sina egna berättelser. Jag gör därför gärna författarbesök där jag berättar om mitt skrivande och mina böcker. Min huvudsakliga målgrupp är skolklasser i låg- och mellanstadiet och jag för gärna en nära dialog med läraren så att upplägget för besöket kan anpassas efter klassens önskemål.

Som utgångspunkt berättar jag om mig själv, om någon av de böcker jag skrivit och om hur den kom till - hela vägen från själva idén till den färdiga boken. Jag kan också prata kring något tema i boken. Bäst blir det om klassen läst boken inför besöket och förberett frågor - men jag är även öppen för andra varianter. Hör av er så kan vi prata om upplägg.

Verkförteckning

Emmi, roman, Storify publishing, 2023
Iskungen, roman, Visto förlag, 2020
Jeppe, jag och den förtrollade ängen, bilderbok, Sagaofelia, 2018
Anja Bång, bilderbok, SagaOfelia, 2017
Filuren och alla julklapparna, bilderbok, SagaOfelia, 2015

Fotograf: Martin Lundgren Larsson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet