Kerstin Bergman

Kort om mig

Jag har en bakgrund som deckarforskare, är docent i litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin. Idag frilansar jag som deckarexpert med att skriva och tala om andras deckare, men med Förgätmigej (2021), Oskuld och oleander (2020) och Ekarvet (2023) bidrar jag själv till genren. När jag inte skriver förenar jag deckarföreläsningar, moderatorsuppdrag och redaktörsjobb med trädgårdsarbete i företaget CrimeGarden. Jag bor sedan tjugofem år i Lund.

Deckarserien om Iris Bure tar sin utgångspunkt dels i min kärlek till deckargenren, dels i miljöer som varit viktiga under min uppväxt – i Oskuld och oleander Ekerö utanför Stockholm, i Förgätmigej Dalsland, och i Ekarvet eklandskapet söder om Linköping. Mina deckare är spännande utan att vara explicit våldsamma, de har beskrivits som personliga, originella och litterära.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag föreläser gärna om allt som rör deckare (se föreläsningsförslag på http://www.crimegarden.se/crimegarden-erbjuder/), kombinerar föreläsningar med deckarquiz, håller fortbildningar om deckare för bibliotekarier, åtar mig moderatorsuppdrag och talar även gärna om det egna författarskapet och vägen från deckarexpert till deckarförfattare. Jag kan dessutom diskutera mina och andras deckare med exempelvis läsecirklar, bokklubbar och liknande. När jag besökt gymnasieskolor har jag bland annat talat om olika deckargenrer eller om någon specifik deckare eller deckarförfattare eleverna har läst inför skrivprojekt eller temaarbeten.

Målgrupp: vuxna och gymnasieungdomar.

Verkförteckning

Deckare:
Oskuld och oleander (2020)
Förgätmigej (2021)
Ekarvet (2023)

Facklitteratur om deckare:
Swedish Noir Cocktails (med Hans-Olov Öberg, 2022)
Swedish Crime Fiction: The Making of Nordic Noir (2014)
Deckarnas svenska landskap (red. 2014).
Kriminallitteratur: Utveckling, genrer och perspektiv (med Sara Kärrholm, 2011).

Fotograf: Andreas Gruvhammar

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Fackbok

Deckare (spänning, thriller)

Målgrupp

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet