Lotte Vikléa (fd. Lannerberth)

Kort om mig

Jag ska förklara varför jag skriver bilderböcker. Det gör jag för att texten är avskalad som poesi. Och för att det uppstår magi när illustratören fyller ut hålen jag lämnar. Och för att barn är de sannaste och mest fantasifulla människor jag känner. Så här har Astrid Lindgren sagt: "Jag vill skriva för en läsekrets som kan skapa mirakel. Barn skapar mirakel när de läser."
Dessutom tycker jag att barnlitteraturen är oerhörd viktig. Jag vill att alla barn ska få känna igen sig själva och andra i böckerna.
Förutom barnboksförfattare är jag lärare, journalist och skrivpedagog. Jag är delvis uppvuxen i Eksjö och i Danmark, men bor nu tillsammans med min familj i Limhamn.

Vad jag gör under författarbesöken

Mina böcker passar för författarbesök i förskolan till och med tredje klass. Om jag läser en av Leaböckerna blir det samtal om tecken, olikheter, mod och vänskap. Om jag läser Kittelbubblor får eleverna även lyssna till låten Kittelbubblor som är gjord av Malin Bejram Ellström och Kalle Kronhamn.
Jag berättar hur det är att jobba som författare och hur en bok blir till. Sen hittar vi på en berättelse med dramaturgisk kurva och eleverna får skapa en egen dummy.
Författarbesöken uppmuntrar till fantasi och föreställningsförmåga. Dessutom utvecklas språket tack vare högläsning, tecken, sång och samtal. En annan fördel är att Leaböckerna och Kittelbubblor stärker elevernas förmåga att leva sig in i andra människors situation samt ökar deras lust att vilja hjälpa andra.

Efter besöket kan klassen jobba vidare med sina egna berättelser eller med mina böcker. Det finns gratis lärarhandledningar på min hemsida www.viklea.se och jag erbjuder en tipsrunda med Leafrågor.

Ett besök tar 30 till 60 minuter beroende på önskan om innehåll.

Författarbesöken görs även digitalt.

Verkförteckning

Lea Lejontämjare och översovningen, 2015. Kikkuli Förlag.
Lea Lejontämjare på prinsesskalas, 2016. Kikkuli Förlag.
Lea Lejontämjare på badhuset, 2018. Kikkuli Förlag.
Kittelbubblor, 2021. Kikkuli Förlag.

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Syd

PDF
Ladda ner

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet