Miki Agerberg

Kort om mig

Journalist och författare, under senare år med huvudinriktning medicin, hälsa och psykologi. Tidningsartiklar, böcker, teveprogram, föreläsningar. Jag har bl a skrivit uppmärksammade böcker om några av vår tids stora folksjukdomar – depressioner, missbruk och beroende, fetma och övervikt – och det är oftast dessa ämnen jag brukar föreläsa om.
Jag arbetar som journalist sedan 1970-talet, bl a 15 år på Ny Teknik som specialreporter, reportagechef och utlandskorrespondent. Frilans sedan 1993. Jag har bott 15 år i Frankrike och rapporterat därifrån och från en rad andra länder i svenska media, med har sedan 2004 åter Stockholm som bas. Jag har breda intressen, men mycket av det jag gör är baserat på bevakning av vetenskap och ny forskning.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag brukar prata utifrån någon av mina tre senaste böcker. Till var och en av dem har jag ett program med föredrag, bildvisning och utrymme för frågor och diskussion. Längd och nivå kan anpassas efter arrangörens önskemål. Liksom i böckerna varvar jag aktuell populärvetenskap med personliga berättelser.
Här är de tre föredragen:
- Ut ur mörkret – om depressioner. Vad är en depression? Depressioner sedda inifrån. Varför är det så svårt att söka och få hjälp? Är depression en riktig sjukdom?
- Kidnappad hjärna – om missbruk och beroende (alkohol, narkotika, tobak). Så utvecklas ett beroende. Gamla myter och ny forskning. Beroendet sitter i hjärnan. Konsekvenser för behandling och förebyggande arbete.
- Fetma – en global epidemi. Fetmaepidemin i världen och i Sverige. Hur allvarlig är den och hur snabbt går det? Vad beror den på, och vad kan man göra åt den?
Jag kan förstås också prata om andra saker som jag skrivit mycket om. Bl a har jag föreläst om psykiatrihistoria under rubriken "Mentalsjukhusens uppgång och fall".

Verkförteckning

Egna böcker:
Ormen i paradiset. Om den globala fetmaepidemin (Prisma 2007).
Kidnappad hjärna. En bok om missbruk och beroende (Studentlitteratur 2004).
Ut ur mörkret. En bok om depressioner (Norstedts 1998).
Sju industrireportage från Sovjet (Ingenjörsförlaget 1979).

Jag har också varit medförfattare till några böcker och medverkat i ett antal antologier. De senaste:
Bakom vansinnet – forskare om psyke, våld och rädsla (Vetenskapsrådet 2007).
Depressionens pris (Lundbeck 2006).
Ett sekel med läkaren i fokus (Sveriges Läkarförbund 2003).

Fotograf: Kristoffer Riddersporre

Information

Kategorier

Fackbok

Målgrupp

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet