Reyhaneh Ahangaran

Kort om mig

Jag har arbetat som psykolog sedan 2009 och har har arbetat inom barnpsykiatri, med somatiskt sjuka barn och inom skolan. Hösten 2019 kom min debutbok ut - "Allt som händer inuti, om tankar och känslor från A-Ö", en bok som handlar om mående, tankar och känslor för mellanstadiebarn och deras viktiga vuxna personer, en bok jag själv saknat i mitt jobb som barnpsykolog. Hösten 2020 kom "Känsloboken - för dig som går på lågstadiet" ut. Även den är för barn och deras vuxna, och handlar om vanliga känslor och situationer man kan befinna sig i som lågstadiebarn. Sommaren 2021 kom "Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor)" ut. Det är en fördjupning i tio svåra frågor som jag har rört vid i de andra böckerna men som krävde lite mer plats för resonemang. Till skillnad från de första två böckerna är detta inte en faktabok på samma sätt utan handlar mer om hur man kan prova att hantera exempelvis ovisshet inför framtiden. Alla mina böcker har jag skrivit för att ge barn ett språk att använda då de behöver sätta ord på känslor och tankar, och att hjälpa till så att de och de vuxna runtomkring dem får ett gemensamt språk. Psykologisk forskning visar att en av de största skyddsfaktorerna för framtida psykisk ohälsa hos barn är att kunna prata om hur man mår, och det är just det jag hoppas att jag kan hjälpa till med.

Vad jag gör under författarbesöken

Under hösten 2022 har jag tyvärr ej möjlighet att utföra skolbesök på vardagar dagtid. Jag kan delta i biblioteksbesök och liknande som äger rum sena eftermiddagar, kvällar och på helger.

Jag erbjuder samtal och föreläsningar riktade till både barn och vuxna. Med barn samtalar jag om vad känslor är och hur de fungerar. Jag går igenom hur jobbiga känslor är en del av livet men att det är viktigt att ta hjälp av vuxna, och går igenom konkret hur man kan berätta för en vuxen man litar på att man mår dåligt. Jag samtalar också med barnen om saker som diagnoser, identitet, kompisrelationer mm. Jag utgår från intresse och önskemål och funderingar som böckerna kan ha gett.

Med vuxna samtalar jag om hur man kan prata om mående med barn med utgångspunkt i mina böcker, hur man kan upptäcka barn som mår dåligt, vad man kan göra själv och när det är dags att söka hjälp. Jag pratar också om vilka ord och begrepp man kan använda för att det ska bli en bra nivå på samtal med barn i olika åldrar, hur man kan bemöta svåra frågor och andra tips på hur man kan få till konstruktiva samtal.

Verkförteckning

”Allt som händer inuti - om tankar och känslor från A-Ö”, 2019, B.Wahlströms förlag

”Känsloboken - för dig som går på lågstadiet”, 2020, B. Wahlströms förlag

"Ska det kännas så här? (och andra svåra frågor): Känsloboken 2", 2021, B. Wahlströms förlag

Fotograf: Anna Tärnhuvud

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Fackbok

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet