Alba Mogensen

Kort om mig

Författare och journalist. Debuterade 2019 med "Hon den roliga" och 2023 kommer "En förlovad tid" - båda på Wahlström & Widstrand förlag.

Jag har arbetat som journalist sedan 2016, som producent för Lundströms Bokradio i P1 i drygt två år, för en Spotify-podd i New York och är nu frilansjournalist för bland annat Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Göteborgs Posten och Sveriges Radio och kulturredaktör för Ystads Allehanda.

Det bästa jag vet med språk – både som journalist och författare – är att vända och vrida på perspektiv så att litteratur syns i ett nytt sorts ljus.

Är utbildad journalist på Skurups journalistlinje.

Vad jag gör under författarbesöken

I min föreläsning så talar jag om varför jag valt att förlägga mina två böcker till Malmö och Skåne. Jag pratar om deras handling och tematik och min egen ingång i berättelserna. Jag berättar även om den långa processen till att få min min debutroman antagen. Det tog sex år och tre refuseringar för att till slut bli antagen, och visar både refuseringar från olika förlag och ger tips på hur man ska tänka om man vill bli publicerad.

Jag har även en specialiserad föreläsning för skolor där det ingår workshops och samtal om livet efter gymnasiet utöver boksamtal. Jag pratar även gärna om min bakgrund som humanistelev på gymnasiet åren 2011 – 2014, och vilka lärdomar jag tog med mig från min skolgång in i arbetet som journalist och författare.

Om mina böcker:

”En förlovad tid” är en roman om systrarna Hannah och Louise som växer upp i en liten håla utanför Malmö. När vi möter dem har deras mamma precis dött, och Louise väntar barn. Framtiden har aldrig varit så närvarande som nu. Men Hannah kan inte sluta tänka tillbaka på det sista året, då när systrarna bildade en treenighet med Peter och innan familjen upplöstes. När de cyklade till stenbrottet, växte upp, blev kära och sedan inte var kära längre. När det fortfarande var en förlovad tid.

”Hon den roliga”
Nittonåriga Joan som överlever en bilolycka med några centimeter. Efter bilolyckan måste hon ta hand om sin skadade kropp samtidigt som hon tvingas ta ställning till en helt ny identitet: den som överlevare. Hemma i den sommarvarma lägenheten i Malmö väntar Maccen, Joans bästa vän, han som håller hennes huvud när hon dricker vatten och tar med henne till havet, där man ser Danmark om man kisar. Tillsammans försöker de hitta en riktning i livet. "Hon den roliga" är en roman om kroppens minne, hjärnans mekanismer och om hur mycket sorg en vänskap tål.

Verkförteckning

"En förlovad tid" - Wahlström & Widstrand 2023
”Hon den roliga” – Wahlström & Widstrand, augusti 2019

Fotograf: Alexander Mahmaud

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Ungdom

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet