Amanda Jonsson

Kort om mig

Mitt namn är Amanda Jonsson och jag är författare och illustratör. Jag debuterade 2020 med bilderboken Sally surar! då jag vann Bengt Christell-priset – Bokförlaget Opals bilderbokstävling för debutanter. Under hösten 2021 gav jag ut min andra bilderbok på samma förlag: Disco.

Lite kort om båda mina böcker:


SALLY SURAR!

Sally surar! av Amanda Jonsson är den vinnande boken i Bengt Christell-priset 2020.

Juryns motivering:
"I Amanda Jonssons fantasivärld tinar en surande Sally långsamt upp och en helt vanlig dag får ett oväntat slut. Med ett eget uttryck och barnets perspektiv i centrum förmedlas känslor vi alla har känt någon gång.

Illustrationerna är träffsäkra och det finns ett bra samspel mellan text och bild. Med Sally surar inleder Amanda Jonsson ett bilderboksskapande som vi hoppas få se mer av i framtiden."

Sally surar. Allt är trist och tråkigt. Mackan är äcklig, mamma är så tyst och det finns ingenting att göra. Igenkänningen är total i debutantprisvinnaren Amanda Jonssons bok. Men några sidor in i boken vänder det, som det så ofta gör. Vi får följa med Sally och hennes nyfunna kompis på ett äventyr fullt av fantasi.


DISCO

Förväntningarna är höga och magarna pirrar inför eftermiddagens disco. Systrarna har lagt en inbjudan i kompisen Eskils brevlåda. Men i väntan på att discot ska börja tittar de på en film om dinosaurier och glömmer bort tiden. Plötsligt ringer det på dörren och Eskil har kommit. Igenkänningen är stor när storasysterns besvikelse tar över discoglädjen. Hon har inte hunnit byta om, fixa och förbereda. De kan lika gärna strunta i discot. Men de andra hjälper till och hon får hjälp med humör och festligaste klänningen.

Amanda Jonsson vann 2020 års Bengt Christell- pris med boken Sally surar. Här visar hon återigen att hon har förmågan att förmedla barns känsloregister på ett högst trovärdigt sätt.

Vad jag gör under författarbesöken

Eftersom att jag är lika delar författare och illustratör fokuserar jag gärna på både bild och text under mina författarbesök. Exakt hur kommer vi fram till tillsammans. Men det kan vara något så enkelt som att jag läser ur boken och att vi därefter pratar om den samtidigt som vi ritar eller pysslar. Kanske klipper vi ut dinosaurier i papper eller målar discokläder? Om intresse finns, kanske för lite äldre barn (?), kan vi också prata om att jobba med bild och text och skapa små bilderböcker.

I mina böcker är barnets blick och fantasi i fokus, det vill jag gärna jobba vidare med under författarbesöken. Jag vill att vi skapar tillsammans, lustfyllt och lekfullt, och funderar på vilka upptåg man kan hitta på (så som ett disco) en helt vanlig dag.

Verkförteckning

Disco (2021), Bokförlaget Opal
Sally surar! (2020), Bokförlaget Opal
Du springer (2019), novell i antologi, Vox by Opal

Fotograf: Filip Lundgren

Bokomslag 1

Information

Kategorier

Barn

Illustratör

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet