Amanda Jonsson

Kort om mig

Mitt namn är Amanda Jonsson och jag är författare och illustratör. Jag lever och verkar i Stockholm men kommer från Luleå där jag är född och uppvuxen. Jag har gett ut tre bilderböcker: Sally surar (2020), Disco (2021) och Solvej längtar (2024).

Jag arbetar mycket med collage och olika material i mina böcker – handen är väldigt viktig. Mina böcker utspelar sig ofta i vardagliga miljöer: i hemmet, i staden, i skogen, men med fantasi som spränger sig fram och tar över.

SOLVEJ LÄNGTAR

I Solvejs familj är allt som det alltid varit. Lugnt och skönt, tycker de andra, men för Solvej känns allting fel. Hon längtar efter något. Men vad? Helst av allt vill Solvej sjunga.

En dag börjar någon spela trumpet i staden. Den inrutade tillvaron blir till något helt annat. Nu måste Solvej hitta trumpetaren.

Bengt Christell-vinnaren Amanda Jonsson är tillbaka med en bilderbok om musik, vänskap och en försvunnen trumpet.

-

DISCO

Förväntningarna är höga och magarna pirrar inför eftermiddagens disco. Systrarna har lagt en inbjudan i kompisen Eskils brevlåda. Men i väntan på att discot ska börja tittar de på en film om dinosaurier och glömmer bort tiden. Plötsligt ringer det på dörren och Eskil har kommit. Igenkänningen är stor när storasysterns besvikelse tar över discoglädjen. Hon har inte hunnit byta om, fixa och förbereda. De kan lika gärna strunta i discot. Men de andra hjälper till och hon får hjälp med humör och festligaste klänningen.

Amanda Jonsson vann 2020 års Bengt Christell- pris med boken Sally surar. Här visar hon återigen att hon har förmågan att förmedla barns känsloregister på ett högst trovärdigt sätt.

-

SALLY SURAR!

Sally surar! av Amanda Jonsson är den vinnande boken i Bengt Christell-priset 2020.

Juryns motivering:
"I Amanda Jonssons fantasivärld tinar en surande Sally långsamt upp och en helt vanlig dag får ett oväntat slut. Med ett eget uttryck och barnets perspektiv i centrum förmedlas känslor vi alla har känt någon gång.

Illustrationerna är träffsäkra och det finns ett bra samspel mellan text och bild. Med Sally surar inleder Amanda Jonsson ett bilderboksskapande som vi hoppas få se mer av i framtiden."

Sally surar. Allt är trist och tråkigt. Mackan är äcklig, mamma är så tyst och det finns ingenting att göra. Igenkänningen är total i debutantprisvinnaren Amanda Jonssons bok. Men några sidor in i boken vänder det, som det så ofta gör. Vi får följa med Sally och hennes nyfunna kompis på ett äventyr fullt av fantasi.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag erbjuder författarbesök för barn och unga, men också för studerande på exempelvis folkhögskolor och andra vuxenutbildningar med fokus på skrivande eller illustration. Jag har tidigare besökt Nyckelviksskolan, Jakobsbergs folkhögskola samt mängder av förskolor och lågstadieskolor i Stockholms län. Under 2023 var jag del av projektet Möt en bilderboksskapare.

För förskola och klass f-3:
Med utgångspunkt i högläsning av böckerna samtalar vi om allt ifrån hur man gör en bok, om skrivande och illustration, till känslor och hur man gestaltar dessa. Barnen får stort utrymme till att ställa alla sina frågor och funderingar. När rastlösheten börjar smyga sig på brukar det vara uppskattat att pyssla eller rita på teman utifrån böckerna. Beroende på ålder på barnen styr jag gärna skrivövningar och hjälper barnen att skapa ett eget bilderboksuppslag.

För vuxna:
Jag har erfarenhet av att arbeta som både gästlärare och skrivhandledare på folkhögskolor och förberedande konstskolor så som Nyckelviksskolan (Bild och grafisk form) och Jakobsbergs folkhögskola.

Vi pratar om bildberättandet och dess egenskaper och egenheter. Hur man bygger upp en bilderbok, i både text och bild, och hur dessa kompletterar varandra och bildar ett tredje lager i berättelsen. Jag håller i både längre och kortare föreläsningar och anpassar mig efter gruppens önskemål. Då jag själv arbetar mycket med flödesskrivande tycker jag om att integrera skrivövningar i besöken. Jag håller gärna även workshops i illustration.

Verkförteckning

Solvej längtar (2024), Bokförlaget Opal.
Disco (2021), Bokförlaget Opal
Sally surar! (2020), Bokförlaget Opal
Du springer (2019), novell i antologi, Vox by Opal

Fotograf: Filip Lundgren

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Illustratör

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet