Anders Blentare

Kort om mig

Hej! Jag heter Anders Blentare och är verksam som skådespelare och författare.

Jag skriver lättläst och skönlitterärt för barn och unga med teman som sport, fotboll, identitet, vänskap, tillhörighet och drömmar om att bli känd.

2021 debuterade med jag med första boken i serien om den fotbollsspelande tjejen Sanja – Tuff Nog?! (9-12år) på Hegas Förlag.
Sedan har det även blivit en serie om fotboll för de yngre läsarna: City BoIS (6-9år).

2022 kom den första delen i serien KÄND! – Fejk (9-12år). Serien handlar om drömmar om kändisskap, men också om baksidan av att vara känd för något.

2023 släpptes Ted Clanth och zombiesmittan (9-12 år) på Idus Förlag, som just nu är populär på bl.a. strömningstjänsten Nextory.

Jag är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Malmö. Skrivandet har funnits med mig sedan unga år, i olika former. Men jag har alltid återkommit till skrivandet, på ett eller annat sätt. Jag skriver även för teatern.

Det som förenar författandet och skådespeleriet för mig är kärleken till texten. Att göra texten levande. Som skådespelare utgår jag (i de allra flesta fall) ifrån en text. Det är där allting börjar. Arbetet med att undersöka, förstå och levandegöra en text för att sen gestalta den inför en publik.

Som författare får jag själv skapa mina egna världar. Först i det kreativa stadiet, där jag fritt får fantisera och utforska karaktärer och miljöer. Och sedan i arbetet med att sitta och pilla med texten när den ska redigeras, vilket jag också älskar. Att få fila och slipa på meningar, skriva om och byta ut saker som inte funkar.

Den här kärleken till texten och språket vill jag gärna förmedla under mina författarbesök till barn och unga!

Vad jag gör under författarbesöken

Jag anpassar och skräddarsyr alltid mina författarbesök och workshops efter önskemål från pedagoger, bibliotekspersonal och såklart barnen själva.

Under ett författarbesök kan jag till exempel berätta om mina böcker och hur det har gått till att skriva dem. Jag tar med deltagarna på hela resan från idé till utgiven bok på förlag.

Jag använder mig av bildstöd (projektor) för att alla barn ska hänga med och förstå, oavsett språk- eller läsförståelse.

Under en workshop eller skrivövning listar jag och barnen ut hur man på bästa sätt skapar en egen spännande berättelse.

Då jag även arbetar som skådespelare finns möjligheten att kombinera en skriv-workshop med enklare drama-övningar. Ett utmärkt sätt att låta barnen jobba med både huvudet och kroppen.

Verkförteckning

Sanja 1 – Tuff Nog?! (Hegas Förlag 2021)
Sanja 2 – Laglös ( Hegas Förlag 2021)
Sanja 3 – Mållös (Hegas Förlag 2021)
Sanja 4 – Hetast på plan (Hegas Förlag 2022)
City BoIS 1 – Måste Kicka Boll! (Hegas Förlag 2021)
City BoIS 2 – Bästisar på plan (Hegas Förlag 2022)
City BoIS 3 – Miro möter Messi (Hegas Förlag 2022)
City BoIS 4 – Inga regler (Hegas Förlag 2023)
City BoIS 5 – Skol-cupen (Hegas Förlag 2023)
KÄND! 1 – Fejk (Hegas Förlag 2022)
KÄND! 2 – Alla utom du (Hegas Förlag 2023)
Ted Clanth och Zombiesmittan (Idus Förlag 2023)

Fotograf: Peter Hartman

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet