Ann Gomér

Kort om mig

Jag har alltid älskat att läsa. Min mamma läste också mycket hela sitt liv. Hon tog med mig till biblioteket redan när jag var liten, det var fantastiskt spännande med så många böcker, tyckte jag. När jag växte upp skrev jag mycket och läste massor. Jag tycker om att hitta sätta att beskriva saker med ord. Jag har skrivit uppsatser i skolan, dikter, sångtexter, massor av brev, noveller och så nu böcker.

De första böckerna jag skrev var till barn och ungdomar i särskolan. Jag gick därför en kurs i att lära mig skriva lättläst. Först då insåg jag hur svårt det är. Sen kom lusten att skriva mer, så nu skriver jag för fler målgrupper, både barn, vuxna och personer med funktionsnedsättningar. Mina två senaste böcker är utgivna på LL-förlaget och är en serie lättlästa feelgood-böcker för vuxna. Det handlar om fyra vuxna som bor i ett gruppboende. Mycket kärlek, vänskap och spänning. Senaste boken i serien kom ut mars 2021.

Mitt mål är att skriva bra och spännande historier som ändå är väldigt lätta att läsa. Jag försöker alltid få in en liten gnutta humor i mina texter men även ge läsaren något att fundera över.

Verkligheten överträffar alltid dikten, om man bara lyssnar lite så får man höra de mest märkliga saker. Så jag sparar små historier i min hjärna, ofta skriver jag ner dem för att inte glömma bort dem. Det finns så ofattbart mycket som händer hela tiden som man kan skriva om. Mitt största problem är att begränsa mig, jag kan ju inte skriva om allt!

När jag tänker på alla fantastiska böcker jag har läst så tänker på att om jag inte hade läst dem skulle jag vara utan all den kunskap och alla de insikter jag fått av att läsa. Ett liv utan att läsa böcker för mig skulle vara ett fattigare liv.

Bor: I ett hus i Häljarp utanför Landskrona
Familj: Två barn, Fanny 21 år och Frida 18 år.
Intressen: Böcker, att skriva, att lyssna på och att spela musik, fotografering, fåglar, insekter, astronomi och mycket, mycket mer!

Priser och utmärkelser:
IBBY's utmärkelse för "Most outstanding books for young people with disabilities" 2015 för boken Moa åker på läger.
Landskrona stads kulturstipendium 2015.
Nominerad till IBBY's "Most outstanding books for young people with disabilities" 2017 för boken Linus sjunger karaoke.
”Årets Selma” 2019, utmärkelse av Föreningen Selma.

Här kan man lyssna på mig i Familjebalanspodden, vi pratar mest om mina böcker på LL-förlaget men också om lättläst generellt.

https://soundcloud.com/familjebalanspodden/117-bocker-ann-gomer?fbclid=IwAR0_aKvlnF3zZfVynFVAosipEQJBLdDENo_kIfH4JlM8Gic96vlZPA9CU9s

Vad jag gör under författarbesöken

Det varierar beroende på vem jag vänder mig till. Jag har skrivit böcker som vänder sig från barn i lågstadiet till vuxna på komvux och dessutom till personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Det som de flesta av böckerna har gemensamt är att de är lättlästa, så oftast pratar jag först om vem jag är, min bakgrund och varför jag började skriva. Jag berättar om de olika böcker jag skrivit och hur jag anpassat texterna för de olika målgrupperna de är skrivna. Sen kan det till exempel röra sig om lättlästa böcker generellt, varför det är så viktigt att läsa mycket och få en läsvana mm.

När jag föreläser om min bokserie Hon & Han som vänder sig till vuxna på SFI kommer jag in på tankarna bakom de olika berättelserna i böckerna. Jag har gärna diskussioner med min publik om hur man uppfattar berättelserna och de frågor man kan diskutera runt handlingen. Det brukar bli uppskattat med en bra blandning av allvar och humor.

Jag tycker om att prata med barn om processen när man skriver och hur man bygger upp en berättelse. Det är roligt att se hur man kan inspirera barn till att själva vilja skriva.

Att skriva lättläst är inte alltid helt enkelt men jag har lyckats ganska bra med det. Mina målgrupper har varit både barn med läs- och skrivsvårigheter, personer med funktionsvariationer och nyanlända som håller på att lära sig svenska. Det är naturligtvis helt olika målgrupper som vardera kräver helt olika saker av en text, men det är en stor utmaning i det. Jag jobbar med att alltid tänka på vem läsaren är. På det sättet kan jag skräddarsy svårighetsnivån i mina texter för olika målgrupper. Ändå är det av största vikt att texterna väcker tankar och känslor hos läsaren, annars har jag misslyckats helt.

Jag har skrivit femton böcker om Moa och Linus, två tonåringar med Downs syndrom. Att skriva för målgruppen läsare med funktionsnedsättningar i alla åldrar är något jag brinner för. Det finns fler läskunniga personer som lämnar särskolan idag än någonsin tidigare. De har kämpat hårt för att lära sig läsa. Men finns det böcker att läsa för dem? En annan fråga är hur biblioteken katalogiserar böcker för personer med funktionsnedsättningar. Är det okej att vuxna personer ska behöva gå in på barnavdelningen för att hitta böcker som är skriva för vuxna med funktionsnedsättningar?

Min senaste fackbok heter Sju nycklar till livslångt lärande. Boken vänder sig främst till personal som arbetar med personer med kognitiva funktionsnedsättningar och handlar om bl a bemötande, förutsättningar för inlärning, rummet vi arbetar i och det salutogena perspektivet - KASAM.

Min senaste skönlitterära bok heter Rockfesten, om de boende på gruppboendet Bofinken. Humor, musik, små konflikter som måste lösas och en härlig upplösning i ett lättläst format. Otroligt kul att skriva.

Under våren 2021 släppte jag också tillsammans med Jeanette Persson en lättläst läromedelsbok om mänskliga rättigheter.

Verkförteckning

Moas jul
Moa åker på läger
Moa går på disco
Moa går på bio
Moa får en ny vän
Linus bowlar
Linus börjar rida
Linus sjunger karaoke
Linus går på fotboll
Linus spelar teater
Mimmi och valpen
Mimmi, vapen och rånet
Mimmi, valpen och kaninen
Mimmi, valpen och branden
Bråttom
Plånboken
Pajen
Flörten
Mysteriet med den öppna porten
Otto går på kalas
Resa bort
Grannen
Hunden
Mitt annorlunda barn
Är du arg, Moa?
Linus är ledsen
Molly är död
Moa <3 Leo
Ska vi ha sex?
Sju nycklar till livslångt lärande
Spåren i snön - LL-förlaget
Älskar, älskar inte - LL-förlaget
En lättläst bok om mänskliga rättigheter - Bona Signum AB (medförfattare)
Rockfesten - LL-förlaget

Fotograf: Egen bild

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Fackbok

Ospecificerat

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet