Ann-Helén Laestadius

Kort om mig

Agnes i mina böcker är allt jag inte vågade vara när jag var tretton år. Jag vågade inte stå för att jag var same och ville vara som alla andra. Men jag visste att jag någon gång skulle skriva om hur det är att vara en språklös same som kämpar med sin identitet.
Mina böcker om Solnatjejen Agnes och renskötaren Henrik handlar om kärlek, identitet, utanförskap, vi och dem och att våga välja sin egen väg.
Jag är född i Kiruna 1971 men bor i Solna sedan 1999. Jag har jobbat som journalist sedan 1990. Numera är jag frilansjournalist och skriver främst om samer och de andra nationella minoriteterna.
Min första bok "Sms från Soppero" kom ut 2007 när jag vann en manustävling med temat "Att vara ung same i dag". Serien om Agnes består av fyra böcker.
Jag har skrivit en teater baserad på böckerna som heter "Sms från Soppero". Giron Sámi Teáhter turnerade med den 2014. Jag har även skrivit radioteater för P1, "Bromsgatan 8B".
2014 skrev jag reportageboken "Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna." som handlar om flytten av Kiruna och särskilt det första området som rivs i gruvstaden.
I juni 2016 släpptes min senaste ungdomsbok "Tio över ett" som handlar om Kirunaflytten. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och panikångest. Hur mår egentligen kirunaborna när deras stad rivs?

Vad jag gör under författarbesöken

Jag pratar om mitt liv som författare och mina böcker. Serien om Agnes är en kärlekshistoria mellan storstadstjejen Agnes och renskötaren Henrik. Böckerna handlar om samisk identitet och vad det innebär att förlora eller kanske förnekas ett språk, men också om lyckan i att leva i två kulturer. Vad händer om man inte accepteras i någon av kulturerna? Hur vågar man stå upp för sig själv? Igenkänningen hos elever med olika ursprung brukar vara hög.
Jag fick aldrig lära mig samiska och jag berättar om min familjs historia. Min mamma växte upp i en renskötarfamilj utanför Kiruna och jag är journalist i Stockholm. Hur blev det så?

När jag träffar skolelever brukar jag förutom att prata om böcker och författarlivet också visa bilder, lära dem samiska ord och fraser, visa upp samisk slöjd och jag har gärna på mig min kolt och berättar om den.
Böckerna handlar om samer men är angelägna för alla som funderar över sin identitet eller lever i två kulturer. Eller helt enkelt vill läsa en kärleksberättelse.

Jag pratar också om min senaste ungdomsbok "Tio över ett" som kom i juni 2016 som handlar om flytten av Kiruna. Tonåriga Maja är livrädd. Hon vaknar varje natt och är rädd för att hennes hus ska rasa när det sprängs i gruvan under jord. Tänk om de inte hinner flytta i tid? Det är en roman om kärlek, vänskap och panikångest. Att vara rädd för alla förändringar och att bli vuxen.

Jag har även skrivit en reportagebok om samhällsomvandlingen som heter "Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna". Den innehåller intervjuer med kirunabor som bott i området som rivs först, men också en historisk tillbakablick på Kiruna.

Verkförteckning

Tio över ett, Rabén & Sjögren, 2016
Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna. Kirunatidningen förlag, 2014
Hitta hem, Rabén & Sjögren, 2012
Ingen annan är som du, Rabén & Sjögren, 2011
Hej vacker, Rabén & Sjögren, 2010
Sms från Soppero, 2007, Podium/Nordiska museets förlag

Fotograf: Stefan Tell

Information

Kategorier

Fackbok

Prosa

Dramatik

Ungdom

Målgrupp

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet