Kort om mig
Jag föreläser för yrkesverksamma och intresserade om livskvalitet, förbjuden sorg, väntesorg och ovisshet. Jag möter också gärna lågstadieelever och berättar om hur det är att växa upp i en funkisfamilj.
FÖRFATTARBESÖK LÅGSTADIET OM BARNBOKSSERIEN FUNKISFAMILJEN
Vad är en funkisfamilj? Vad är funkis? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Syns det alltid utanpå att man är funkis?
Under lektionen högläser jag ur barnboksserien Funkisfamiljen, berättar om min familj och varför jag skriver om oss. Vi diskuterar frågorna ovan genom att ställa oss i olika hörn för att svara på ett påstående eller fråga. Om ni önskar kan vi gemensamt eller enskilt skriva en berättelse där huvudpersonen har en funktionsnedsättning. Vi kan också dela upp oss där varje grupp får varsin kontorsstol med hjul för att testa den fysiska tillgängligheten i skolan. Sen diskuterar vi resultatet och vad det innebär. Jag tar gärna emot frågor på förhand och anpassar mig efter era önskemål. Om klassen önskar kan ett uppföljande besök göras där vi fortsätter utforska hur vi kan skapa ett samhälle där alla får vara med.
Med utgångspunkt i det berättelserna tar upp – bemötande, normer och mångfald – är det övergripande målet med mitt besök att bidra till ert värdegrundsarbete och elevernas lärande kring mänskliga rättigheter; att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. Till serien finns handledning, brädspel och teaterföreställning.
"Tack för en viktig lektion på Vätö skola. Jag hade utvecklingssamtal, på kvällen, och flera föräldrar berättade att barnen kommit hem och pratat om din lektion och innehållet. Du nådde verkligen fram till eleverna! Det här med värdegrund, alla barns lika värde och att barnen ska respektera varandra blir så mycket starkare och kommer barnen nära när du berättade om din egen familj. Hoppas du åker ut till andra skolor med ditt viktiga budskap."
/Ann-Sofie, lärare klass f-2
FÖRELÄSNING/FÖRFATTARBESÖK OM BÖCKERNA Väntesorg (2022) & När du ler stannar tiden (2017):
Hur gör man när man får ett besked som fullständigt kastar omkull hela ens framtid? När inget av det man planerat längre är möjligt? När framtiden tas ifrån en och varje dag kan vara den sista? Innan min dotter Agnes föddes drömde jag om att göra karriär och arbeta utomlands. Men Agnes svåra hjärnskada försatte mig och min man i ett vakuum, där alla drömmar om framtiden försvann. Agnes slutade andas flera gånger om dagen och vi brottades med förbjudna tankar i våra kris- och sorgreaktioner.
Vems fel var det att Agnes hade en hjärnskada? Hur skulle livet bli om Agnes överlevde? Hur gammal skulle hon bli? Skulle hon utvecklas som andra barn? Skulle vi kunna arbeta? Skulle vi kunna skaffa fler barn, och skulle de i så fall födas friska? Skulle vänner och familj finnas där och skulle vi själva orka med de utmaningar som väntade? Skulle vi våga älska ett barn som när som helst kunde lämna oss?
I min föreläsning tas ni med på en berg- och dalbana mellan förtvivlan och hopp, som mynnar ut i försoning där jag tvingats omvärdera livet självt, kasta bort alla förväntningar och fundera över vad som gör en människa till det hon är. Jag berättar om hur jag behövt ifrågasätta min egen förutfattade mening om vad livskvalitet är, hantera sorgen över det barn jag inte fick, men också leva med vetskapen om att min dotter kan dö av nästa förkylning. För hur ska man leva när varje dag kan vara den sista?
OM MIG:
Ända sedan mina barn var små har jag saknat böcker som vi kan känna igen oss i, som handlar om en familj som vår, där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistent, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan.
Jag är frilansjournalist och fotograf inom området familjeliv och funktionsnedsättning. 2022 kom "Väntesorg", en självbiografisk uppföljare till ”När du ler stannar tiden” om livet med min äldsta dotter Agnes, som föddes 2003 med flerfunktionsnedsättning. Böckerna har väckt fina reaktioner och igenkänning från familjer i liknande situation. Min önskan är att mina böcker ska nå alla som är intresserade av frågor om livet och döden – och allt däremellan. Men framförallt familjer som själva befinner sig i en liknande situation.
Vad jag gör under författarbesöken
När jag träffar barn försöker jag skapa ett klimat där vi utforskar hur vi kan skapa ett samhälle där alla får vara med (se mer info ovan).
När jag träffar vuxna berättar jag om hur livet förändrades när min äldsta dotter föddes med en svår hjärnskada. Jag läser ur böckerna om hur vår krokiga väg sett ut fram till idag, och hur vi tvingats omvärdera vad som är viktigt i livet.
Verkförteckning
BIOGRAFIER
Väntesorg (2022)
När du ler stannar tiden (Libris förlag 2017)
BARNBÖCKER
Funkisfamiljen del 1: Operation slutstirrat (Libris förlag 2018)
Funkisfamiljen del 2: Operation rädda sommarlovet (Libris förlag 2019)
Funkisfamiljen del 3: Operation dödsviktigt (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 4: Operation vän i nöd (Libris förlag 2020)
Funkisfamiljen del 5: Operation framtiden (Libris förlag 2022)

Fotograf: Anders Furuvik


Information
Kategorier
Barn
Prosa
Målgrupp
Lågstadium
Vuxen
Medlem i
Författarcentrum Öst