Charlotte Cederlund

Kort om mig

Jag är en barn- och ungdomsboksförfattare som är bosatt på landet utanför Lund. Jag började drömde om författaryrket redan som nioåring men fick vänta till 2016 innan debutboken kom. Jag har skrivit ett 20-tal böcker, många med fantasytema så som Idijärvi-trilogin (samisk mytologi för högstadiet/gymnasiet), serien Bråfall (nordisk mytologi mellanstadiet) och serien Tvillingvärlden (portalfantasy för lågstadiet). Jag har också skrivit realism i den personliga ungdomsromanen Så jävla operfekt och fakta i olika former.

Jag har gjort författarbesök inom ramen för skapande skola sedan min debut. Att träffa elever, prata böcker och skrivande och inspirera till berättande är en av grundstenarna i mitt författarskap. Därför är det viktigt för mig att mina besök blir en positiv upplevelse för både elever och lärare och jag lägger mycket tid och energi på att förbereda besök som ska passa just den klass/skola jag ska besöka.

Vad jag gör under författarbesöken

Under ett besök försöker jag vara personlig och berätta om min långa resa till författarskapet, rolig och lättsam för att även locka de största skeptikerna och tydlig när jag ger instruktioner till de övningar vi genomför. Mina författarbesök kan se väldigt olika ut och jag skräddarsyr gärna lektioner så att de passar just era önskemål. Mina vanligaste lektioner kan delas in i tre olika teman: FANTASY, REALISM samt FAKTA.

FANTASY
Mytologisk fantasy – Mytologi är ett vanligt inslag i fantasy och jag har skrivit om både nordisk mytologi och samisk mytologi i mina böcker. Under lektionen pratar vi om hur mytologi kan användas i berättelser och sedan genomför vi en övning där eleverna får skapa en egen, mytologisk legend. Baseras på böckerna om Bråfall eller Middagsmörker. Passar åk 5 och uppåt.

Världsbygge – Alla berättelser kräver världsbygge men i fantasyberättelser behövs det allra mest. Under lektionen pratar vi om vad världsbygge är, vilka delar som behövs när man ska bygga en helt ny värld och hur man kan skapa ett alldeles eget magisystem. Vi avslutar med en övning där eleverna får skapa sin egen värld. Baseras på böckerna om Bråfall, Middagsmörker eller Revan. Passar
åk 5 och uppåt.

Väsen – Väsen är en spännande ingrediens i fantasyberättelser. Under lektionen berättar jag om de väsen jag skrivit om i mina böcker och sedan skapar eleverna ett eget väsen som de sedan skriver en berättelse om. Baseras på böckerna om Bråfall eller Middagsmörker. Passar åk 4 och uppåt.

Tvillingvärlden – Serien om Tvillingvärlden är klasiska fantasyäventyr för de yngre läsarna. De berör ämnen som rädsla, ensamhet och sorg. Under en lektion berättar jag om hur jag kom på Tvillingvärlden och alla äventyr som händer där. Sedan gör vi en övning där eleverna hjälper till att hitta på ett nytt Tvillingvärlden-äventyr och ritar ett bokomslag till det. Passar åk F-3.

REALISM
Perspektiv – Perspektiv är en viktig del både i skrivandet och i livet. Personer som är med om exakt samma händelse kan ändå uppleva dem helt olika - vilket är lektionens fokus. Vi utgår från ett kapitel i min väldigt personliga bok Så jävla operfekt. Kapitlet beskriver en ganska tuff mobbinghändelse beskriven ur en betraktares perspektiv. Elevernas uppgift blir att skriva om scenen utifrån någon av de andra karaktärernas perspektiv. Övningen är ett effektfullt sätt att lyfta frågor om mobbing, utsatthet och hur saker som kan upplevas som oviktiga för någon får enorm inverkan på någon annan. Workshopen går att genomföra på en lektionstimme men får allra störst effekt om det även genomförs en återsamlingsträff när elevernas texter färdigställts. Under återsamlingsträffen väljer jag ut ett antal texter skrivna ur olika perspektiv som jag högläser för klassen (anonymt om eleverna önskar det). Tillsammans med eleverna diskuterar vi sedan de händelser och känslor som uppkommit i texterna. Passar åk 5 och uppåt.

FAKTA
Skriv en faktabok – Under lektionen går vi igenom hur man gör när man skriver en faktabok. Hur väljer man vilken fakta man ska ta med? Hur vet man att faktan stämmer? Vi utgår från ett arbetsblad där eleverna väljer ett eget ämne och sedan får fundera på en viktig fakta, en rolig fakta och en intressant fakta. I slutet av lektionen har eleverna skrivit varsin egen faktabok. Baseras på böckerna Det brinner! och serien Lätta fakta. Passar åk 1-3.

Verkförteckning

Ungdomsböcker:
Revan, Opal, 2024
Så jävla Operfekt, Opal, 2021
Idijärvi-trilogin (Middagsmörker, Gryningsstjärna, Midnattsljus), Opal, 2016-2018

Kapitelböcker:
Tvillingvärlden (Guldmånen, Förstenad, Magitjuven, Hjärtlös), Opal, 2023-2024
Bråfalls mysterium (Blodsippans varning, Ormens magi, Häxans hämnd), Hegas, 2023-2024
Bråfalls hemlighet (Trollen i skogen, Jätten i berget, Monstret i gruvan, Väsenboken), Hegas, 2019-2020

Faktaböcker:
Lätta fakta om Polisen, Bokförlaget Berghs, 2024
Lätta fakta om Räddningstjänsten, Berghs, 2023
Det Brinner!, Opal, 2019

Bilderböcker:
Tomtens magiska verkstad, Opal, 2022
Vem vill leka med Zigge?, Opal, 2019
Världens räddaste hund, Opal, 2018

Fotograf: Lottie Winnerhed

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Ungdom

Barn

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Lågstadium

Mellanstadium

Förskola

Medlem i

Författarcentrum Syd

PDF
Ladda ner

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet