Charlotte Cederlund

Kort om mig

När jag gick i tredje klass fyllde jag för första gången en hel skrivbok med en enda berättelse. I mina ögon hade jag skrivit en bok och där och då deklarerade jag att jag ville skriva fler böcker i framtiden, att jag ville bli författare helt enkelt. Men trots att jag skrev mitt allra första romanmanus i gymnasiet blev vägen till författarskapet krokig och det var först 2016 som jag debuterade med ungdomsfantasyn Middagsmörker. Middagsmörker är den första delen i Idijärvi-trilogin och handlar om samisk mytologi, utanförskap och mod.

Efter Middagsmörker har jag gett ut ett tiotal böcker till för olika åldrar. Bråfalls hemlighet är en fantasy-serie för låg och mellanstadiet som handlar om nordisk mytologi, väsen och gömda skatter. Det Brinner! är en faktabok om brandskydd för barn som samlar all den kunskap jag fått under mina år som verksam brandingenjör. Så jävla operfekt är min mest personliga bok och handlar om tjejer i högstadiet, kroppsnormer och tjejkollektivets kraft.

Jag är utbildad brandingenjör och arbetar forfarande deltid med att hjälpa personer och verksamheter att få ett ökat brandskydd. Jag brinner för barn- och ungdomslitteratur och har tillsammans med min kollega Emma Andersson podcasten Babbel-podden som handlar om aktuella ämnen och författare.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag besöker gärna skolklasser och berättar om skrivandet och mina böcker. Under besöken berättar jag om hur jag faktiskt blev författare, hur mina handskrivna sagor i lågstadiet blev till noveller och insändare i högstadiet och till ett allra första romanmanus i gymnasiet. Jag fokuserar mycket på att ingen väg till framgång är rak, och att det ofta krävs ett antal smällar innan man lyckas.

Jag kombinerar gärna samtalet med skrivövningar och uppfyller utan problem kraven för Skapande skola vid mina besök (att elevena ska skapa något själva). Jag föreslår lämpliga teman eller anpassar mig till det tema/den bok som skolan vill arbeta med. Mina böcker berör många teman som är lämpliga att knyta ett besök till, så som kroppsnormer, mobbing & ensamhet (Så jävla operfekt), samisk mytologi, rasism & utanförskap (Idijärvi-trilogin), nordisk mytologi, saga & fantasy (Bråfalls hemlighet), brandskydd, teknik & fakta (Det Brinner!).

Jag håller också gärna i workshops/skrivarverkstäder där jag strävar efter att göra skrivandet så lustfyllt som det bara går. Vid längre workshops (> 1 lektionstimme) bygger vi med hjälp av flera roliga skrivövningar ihop en hel berättelse.

Jag har stor vana av att föreläsa via digitala plattformar och träffar er gärna på distans om behov finns!

Verkförteckning

Ungdomsböcker:
Så jävla Operfekt, Opal, 2021
Idijärvi-trilogin (Middagsmörker, Gryningsstjärna, Midnattsljus), Opal, 2016-2018

Barnböcker:
Bråfalls hemlighet (Trollen i skogen, Jätten i berget, Monstret i gruvan, Väsenboken), Hegas, 2019-2020
Det Brinner!, Opal, 2019

Fotograf: Niklas Herrström

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet