Emma Adbåge

Kort om mig

Född 1982 i Östergötland. Numera bosatt på landsbygden i Kalmar län tillsammans med man och bonusdotter i gammal villa med punchveranda och tulpanträdgård. Debuterade 2001. Därefter har jag skrivit och tecknat ett flertal barnböcker på egen hand, men även arbetat med dagstidningsillustration, mjölkpaket, bokomslag, läromedel samt illustrerat böcker till andra författare, t.ex. Lennart Hellsing, Mårten Melin, Gitten Skiöld, Inger Edelfeldt, Eva Staaf, Marie Norin och Alex Schulman. Mina egna mest välkända barnböcker är nog böckerna om Leni ("Leni är ett sockerhjärta", "Leni blir en bebis" ”Lenis Olle”) och Sven ("Sven sticker", "Sven käkar mat") men även kapitelboken ”Jag är jag” & pekbokserien om ”Lilla Kroppen”.

Dessutom är jag en mycket glad och stolt mottagare av tjusiga priser som silver i KOLLA!-tävlingen, kategorin Böcker, Sven Rydén-priset, 2011 samt Elsa Beskow-plaketten 2013 för samlad bilderboksproduktion & bästa bilderbok 2012 (Lenis Olle).
År 2013 deltog jag som ett av de svenska namnen på bokmässan i Bologna & medverkade bl.a. i utställningen Contemporary Swedish Illustrators, SottoSopra!/UpsideDown! på Arkeologiska museet i Bologna & A Testa In Su för italienska Hamelin.

Vad jag gör under författarbesöken

När jag gör skolbesök har jag antingen med mig en eller två tunga väskor.
Eller en USB-sticka.
Hursomhelst så finns däri dels en del egna böcker, foton, bra och dåliga exempel och dels en hel hög av kladdiga skisser för att visa hur mycket fel och kladd även jag gör när jag ritar! Man måste inte göra rätt direkt. Det brukar vara befriande att höra.
I egenskap av illustratör visar jag hur jag går tillväga från skiss till original, och vi jämför tillsammans hur en bild utvecklas under arbetets gång. Jag pratar även om hur det kan gå till när man får ett uppdrag från en annan författare som inte alls gillar att rita. I egenskap av författare, visar & berättar jag hur en bok blir till - hur ett helt nyfött manus ser ut, hur jag snor idéer från folk på stan, samlar på bra ord och knycker grejor från mitt eget liv. Om hur en berättelse kan hjälpa en att prata om saker man känner eller funderar på. Hur jag som blyg och liten inte tyckte om att synas och höras, men desto mer att skriva och rita och vara ifred, fast alla tjatade om att man skulle räcka opp handen och ta för sej.

Sen svarar jag förstås på bra och nyfikna (dvs alla) frågor.
Hur kom du på att du ville bli tecknare/författare? Är det inte trist att bara skriva och rita? Kan man få betalt för teckningar? Är en författare rik? Är det inte svårt att inte rita utanför?!? Hur lång är du? Har du nån kille? Hur dags börjar du jobba? Har du en arbetsplats? Hur får du idéer? Hur blir boken sådär liksom.. hård och blank? Har du skrivit alla böcker? Hur många? Hur kan du rita så himlans fint?
Hoppas att många elever -iallafall några blygisar om inte annat- som lyssnar på mig går därifrån och tänker: JA! Det där är jag, precis! Eller kanske är det någon pratig som tänker JAHA, vad roligt, är det så det kan funka!? Eller någon ritälskande person som plötsligt hittar en form för ett framtida yrke - som illustratör.
Har man i gruppen läst in sej på en viss titel pratar jag gärna om just den, förstås.
Utöver klass- och skolbesök tillsammans med barn & unga så pratar jag också gärna för vuxna, t.ex. bibliotekarier, lärare eller andra bild- & litteraturintresserade. Jag (eller vi tillsammans) formar förstås föredraget efter er som ska lyssna, barn som vuxna.
Särskilda önskemål om tema pekbok, kapitelbok, skrivarlust eller författaryrket.
Eller om bokskapande generellt, tankar om illustration, inspiration, idéer etc.

Information

Kategorier

Barn

Illustratör

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet