Emma Andersson

Kort om mig

Jag heter Emma Andersson, är 33 år och bor i Malmö. Jag har älskat berättelser så länge jag kan minnas - jag bestämde mig för att bli författare som åttaåring och debuterade som tjugoåring med ungdomsromanen "Där drömmar blir till". Sedan dess har jag skrivit två ungdomsböcker, en ljudbok för vuxna, två barnböcker samt bidragit till en antologi. Mina böcker finns utgivna på Bokförlaget Opal, Storytel, En bok för alla och snart även Seraf förlag.

Parallellt med mitt författarskap arbetar jag med föreningsutveckling på Barncancerfonden, är beroende av populärkultur, har alltid en bok med mig, lyssnar på musik och poddar dygnet runt och ser helst tv-serier i dagslånga maraton.

Just nu är jag aktuell med barnboken Trådar, som kom ut på Bokförlaget Opal under hösten 2023.

Jag poddar även om barn- och ungdomsböcker i Babbel-podden, en podcast jag skapat och programleder tillsammans med min vän Charlotte Cederlund.

Söktaggar: trådar, dörren, nordisk mytologi, fantasy, skrivande, drömmar, ljudbok, läsning, döden, inspiration, ung författare, spänning, skräck

Vad jag gör under författarbesöken

Skrivandet är ett hantverk som alla kan lära sig, och vi författare är inte de enda som använder oss av det. Jag håller gärna i skrivarverkstäder som skräddarsys efter klassens och den ansvariga pedagogens önskemål. Det är bara att använda fantasin!

Mot bakgrund av mitt författarskap samt mina erfarenheter av såväl journalistiskt som akademiskt skrivande kan jag visa på skrivkonstens bredd och bidra med övningar, feedback och förslag på olika projekt att genomföra i klassen. Jag vet hur det är att ha en dröm, och hur man kan arbeta för att få den att gå i uppfyllelse.

Nedan hittar du några exempel på paket jag brukar erbjuda:

1.”VANLIGT” FÖRFATTARBESÖK

Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om mitt författarskap, mina böcker och skrivandet. Jag delar med mig av hela min författarresa från författardrömmen som åttaåring, genom skrivandet av min debutroman under högstadiet och gymnasiet till utgivning av debutromanen strax efter studenten. Jag delar även med mig av skrivtips och använder övningar för att väcka åhörarnas egen inspiration och berättarlust.

2.FÖRFATTARBESÖK OM ”TRÅDAR” (FÖR LÅG- OCH MELLANSTADIET)

Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om min fantasyberättelse ”Trådar”. Boken är inspirerad av nordisk mytologi och behandlar ämnen som vänskap, identitet, tillhörighet, klimatförändringar och döden. Det är en klassisk spännande äventyrsberättelse med vackra illustrationer av Lina Blixt.

Diskussionsfrågor finns tillgängliga att utgå ifrån.


3.FÖRFATTARBESÖK OM ”DÖRREN” (FÖR LÅG- OCH MELLANSTADIET)

Jag kommer gärna till ert bibliotek eller er skola och berättar mer om min bok ”Dörren”. Boken är inspirerad av mitt tidigare jobb på Ronald McDonald Hus i Lund, ett boende för svårt sjuka barns familjer, och berättelsen behandlar ämnen som familj, rädsla, hopp och att hantera döden. Det är hoppfull berättelse med vackra illustrationer av Alexander Jansson.

En väldigt fin lärarhandledning finns tillgänglig att utgå ifrån om så önskas.

4.FÖRFATTARBESÖK OM ”DÄR DRÖMMAR BLIR TILL” OCH ”MARDRÖMMAR” (FÖR MELLAN- OCH HÖGSTADIET, GYMMNASIET, VUXNA)

Jag skrev min debutroman ”Där drömmar blir till” när jag gick i högstadiet och gymnasiet och debuterade med den när jag var tjugo år gammal. Under 2024 kommer boken, och dess uppföljare ”Mardrömmar”, ut på nytt i en reviderad version, och jag berättar mer om boken, hur det var att skriva på den som ung aspirerande författare, samt vad jag lärt mig av att gå tillbaka fjorton år senare och skriva om berättelsen med de erfarenheter jag fått med mig på vägen.

5.FÖRFATTARBESÖK OM ”MÖRDARENS SYSTER” (FÖR GYMNASIET OCH VUXNA)

Jag berättar mer om att skriva skräck direkt för ljud, vilket jag gjorde i min Storytel Original-serie ”Mördarens syster”.

6.SKRIVARWORKSHOP (FÖR ALLA ÅLDRAR)

Skrivarworkshop där vi fokuserar på inspiration, gestaltning, driv, hur man kommer igång och inleder en historia samt testar att skriva i olika genrer.

7.SKRIVARWORKSHOP: SKRIVA FANTASY (FÖR ALLA ÅLDRAR)

Skrivarworkshop där vi fokuserar främst på att skriva fantasy: hur man bygger nya världar, skapar egna figurer och var man kan hämta inspiration och leka med den tradition som finns.

8.SKRIVARWORKSHOP: SKRIVA DIREKT FÖR LJUD (FÖR ALLA ÅLDRAR)

Skrivarworkshop där vi fokuserar främst på att skriva direkt för ljud: hur kan man tänka när man vet att berättelsen ska höras och kanske inte läsas? Kan man leka med effekter i texten? Vad händer när en läsare gör en tolkning och hur kan vi påverka den?

9.EN PODCAST OM BÖCKER – LÄSFRÄMJANDE, TIPS OCH INSPIRATION

UPPLÄGG 1: Jag berättar mer om Babbel-poddens läsfrämjande, hur vi arbetat med att tipsa och inspirera och hur viktigt barns läsande är för såväl barnen själva som för deras framtid och samhällets framtid.

UPPLÄGG 2: Jag berättar mer praktiskt om hur man skapar en podcast och hur det går till med klippning, marknadsföring och val av gäster, etc.

Verkförteckning

FÖR 9-12 ÅR:
Trådar, Opal 2023
Läsvärld - Hajpen, lögnerna och livet, En bok för alla 2022
Dörren, Opal 2021

FÖR 12+:
Mardrömmar, Opal 2013
Där drömmar blir till, Opal 2010

FÖR UNGA VUXNA OCH VUXNA:
Där drömmar blir till, Seraf förlag 2024
Mördarens syster, Storytel 2019

Fotograf: Elin Andersson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Prosa

Deckare (spänning, thriller)

Fantastik (fantasy, SF, skräck)

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet