Frida Spikdotter

Kort om mig

Hösten 2022 debuterade jag med den svarta humor-romanen Efter Morris. Sen dess har jag blivit inbjuden till en rad spännande sammanhang. Bland annat har jag - via Biblioteksutveckling Sörmland - medverkat vid det kulturpolitiska konventet Folk & Kultur, blivit tilldelad stipendium av Film i Sörmland i projektet My story samt medverkat på scenen som "rookie" i Folkets hörna under konferensen Låt boken flyga.

När jag skriver - oavsett för vem - försöker jag komma åt det stora livet inuti det lilla, alltid med komiskt distans. Skratt och eftertanke sida vid sida. Jag vill göra mina läsares värld lite underfundigare, lite skarpare och lite mindre allvarlig.

Utöver författarskapet är jag verksam som kreativ redaktör, skrivcoach och rådgivare inom storytelling. Jag har arbetat med skrivande i olika former i över 25 år och nu får det litterära uttrycket ta alltmer plats i tillvaron. Jag driver Nitwit Förlag som ger ut annorlunda böcker som inte alltid platsar på den traditionellt kommersiella marknaden.

Jag är uppväxt i småstaden Trosa men bor i Årsta, Stockholm. Halva året lever och verkar jag på mitt lilla torp utanför Vingåker. Jag bloggar sen många år på Spikdotter.se - om livet, skrivet och den mänskliga längtan efter meningen med allt. Är aktiv medlem i det kreativa och experimentella kollektivet SkrivOrangeriet som drivs av poeten och författaren Clara Diesen.

Barnboken Örnest Skrämmingway - den rädda vampyren utkommer våren 2024. En illustrerad högläsningsbok som, med humor och värme, inspirerar barn till eget skrivande.

Min andra skönlitterär roman utkommer under 2024 (arbetsnamn Tredje lådan).

Vad jag gör under författarbesöken

Vid mina besök står samtal, dialog och interaktion i centrum. Jag skapar tillfällena tillsammans med besökarna och gör deltagarna delaktiga på ett subtilt och bekvämt sätt.

TEMAN:

✏️ Skrivinspiration för barn! Skolor och bibliotek från förskoleålder upp till mellanstadiet. Som skrivcoach vet jag vad det innebär att få tag i sitt eget språk, att hitta kraften i att kunna formulera sin egen berättelse. Högläser Örnest Skrämmingway, håller samtal om författarskap och avslutar med kreativ skrivövning där barnen får en alldeles egen skrivbok - Skriv med Örnest.

✏️ Samtal om den trånga föräldranormen och olika aspekter av föräldraskap - bibliotek och skolor. Jag tar avstamp i debutromanen Efter Morris som förenar svart humor och icke-normativt föräldraskap. Det blir stunder med mycket skratt och engagemang från både mig och publiken.

✏️ Att debutera - från idé till bok. Berättar om tillkomsten av Efter Morris, skrivprocessen, hinder och milstolpar, delar råd och erfarenheter till de som vill slutföra ett större skrivprojekt. Hur når man ut? Vad kan man tänka på? Hur gjorde jag och vad gav resultat?

✏️ Skrivprocessen och storytelling. Som skrivcoach håller jag workshops i kreativt skrivande i varierade format. Ett praktiskt tillfälle där deltagarna får skrivövningar och dela med sig i gruppen. Fokus ligger på utforskandet av sin egen ton och hitta lust att komma igång.

✏️ Bloggens kraft. Bloggformatet är underskattat för att komma igång med skrivandet, våga publicera och sakta bygga ett författarskap. Jag kör workshop och delar erfarenheter från mitt eget bloggande sen över femton år tillbaka.

✏️ Humor och starka känslor. Hur skriver man humor? Vad får läsare att skratta, gråta och känna? Går det att skriva ironi? Fokus på skrivande med en och annan praktisk övning.

✏️ Bli klar med din bok! Kort dragning om konsten att bli färdig med sin bok. Öppet samtal med deltagarna och speedcoaching i grupp där utmaningar delas och därmed får dubbel effekt. För alla som har eller vill skriva böcker i alla former.

Målgruppen för alla mina event är nyfikna människor i alla åldrar och kategorier. Eller som mina workshopdeltagare brukar konstatera: "Med dig blir det aldrig tråkigt!"

Jag utformar gärna besöken tillsammans med dig som uppdragsgivare!

Verkförteckning

Örnest Skrämmingway - den rädda vampyren (Nitwit Förlag 2024)
Efter Morris (Nitwit Förlag, 2022)
Det sjunde året (Nitwit Förlag, 2017)
Bloggen: Det blir aldrig som man tänkt sig... (Digitalt, 2007-)

Fotograf: Lisbet Spörndly

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Prosa

Målgrupp

Vuxen

Gymnasium

Lågstadium

Mellanstadium

Förskola

Högstadium

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet