Ida Andersen

Kort om mig

Men senaste roman är Skörgossen som handlar om den första svenska glasblåsaren – Johan Svensson Berg – på Kosta glasbruk under 1700-talet, då alla andra glasblåsare var tyska. Johan började i hyttan som 14 åring och kom att stanna på glasbruket i femtio år. I boken följer vi hans hårda kamp för att nå sina drömmars mål: att bli glasblåsare. vi får också följa den fattiga Hedvig Agertin och glasblåsardottern Elisabeth Schmidt vars liv kom att vävas samman med Johans, och som också de funnits i verkligheten. Boken, liksom uppföljaren Gesällen som utkommer våren 2024, är en fristående fortsättning på I oxögat .är en fiktiv väv kring de verkliga händelserna när Kosta glasbruk grundades 1742.

Dessförinnan har jag givit ut romanen Här slutar allmän väg på Bokförlaget Mormor. Det är en autofiktiv berättelse om att vara ung på sjuttiotalet, att växa upp i en proggfamilj på landet i Småland, och att befinna sig mitt i den miljö som skapades av konflikterna i och mellan hemmet och omgivningen. Såg att det i min egen uppväxtmiljö fanns intressanta och komplexa aspekter som jag ville använda i en berättelse. Jag ville ge flickor i denna miljö ett slags upprättelse genom att skildra den utsatta situation min huvudperson befinner sig i när hon söker sin egen identitet.

Som författare och skribent rör jag mig och har rört mig över många områden. Jag debuterade som poet 2004 med diktsamlingen där du alltid är och 2008 kom den tvåspråkiga utgåvan Con altre parole/Med andra ord där mina och Antonio Padulas dikter samsas på italienska och svenska. Jag har en fot i den småländska moränen och en i den italienska tuffen, jag är historieintresserad och tycker även om att fördjupa mig i mänskliga och mellanmänskliga förehavanden. Om Småland ur ett historiskt perspektiv har jag skrivit fackverket Stenminnen. Den småländska stenmuren – ett kulturarv. Stenminnen är ett rikt illustrerat fackverk som jag och fotografen Åsa Nyhlén gav ut på vårt eget förlag Grodan. Stenminnen fick Smålands akademiens Linnépris om 20 000 kr 2009. I många år har jag varit verksam som kulturskribent och skrivit om böcker och litteratur och andra kulturangelägenheter som ligger mig varmt om hjärtat, dvs Italien, poesi, feminism och översättning. Bland annat skriver jag för nättidningen dixikon.se och Tidningen Kulturen. 2012-2014 gick jag Författarskolan vid Lunds Universitet och följde upp med en påbyggnad/magisterkurs 2015-2016. Jag har en magisterexamen med litteraturvetenskap som huvudämne och en med Litterärt skapande. Övriga litterära arbeten är att jag introducerar och översätter italiensk skönlitteratur, såväl poesi som prosa, barnlitteratur och facklitteratur. Jag har även jobbat som redaktör, både för antologier med italienska författare och med lättlästa barn- och ungdomsböcker.

Just nu skriver jag på en roman om glasarbetarnas historia i Småland som tilldrar sig på 1700-talet.

Vad jag gör under författarbesöken

Pratar om och läser ur böckerna om Kosta glasbruk på 1700-talet, och om hur livet var på denna tid för människor på landsbygden. Kan även tala om att göra research i arkiv och genom fältstudier. Eller pratar om och läser ur Här slutar allmän väg. Kan tala om teman som skam och sexualitet, att växa upp med en sexmissbrukande far, att växa upp under sjuttiotalet. Att skriva en roman med självbiografisk utgångspunkt. Om skam och skrivande.
Jag kan också prata om de småländska stenmurarna och omständigheterna för deras tillkomst.

Verkförteckning

Roman:
Skörgossen 2023, Polaris
I oxögat, 2019, Polaris
Här slutar allmän väg, 2016, Bokförlaget Mormor

Diktsamlingar:
Intarsia, 2018, Venaröd förlag
Con Altre Parole/Med Andra ord, 2008, Edizione Il Foglio, Italien (tvåspråkig diktsamling, medförfattare: Antonio Padula, översättning Ida Andersen, förord Maura Del Serra)
där du alltid är, 2004, Hägglunds förlag

Fackbok/Fotobok
Stenminnen, De småländska stenmurarna – Ett kulturarv, 2007, Grodan förlag (Med fotograf Åsa Nyhlén)

Antologier:
Världens kortaste antologi, Svavelserien, Trombone förlag
Efter stormen, 2005, Smålandsposten och Sankt Sigfrids FHSK (dikt)
9 debutanter – en antologi, 1998 (dikter)
Novesi 96, debutantologi 1996, Bläckfiskens förlag (dikter)
Paria, 1992, antologi från skrivarcirkel Smålands Nation (dikter)
Skuggad dröm, Julbelysningar novellantologi från Skurups skrivarlinje, 91/92 (novell)

Tidskrifter:
Lyrikvännen 2008:2-3 (artikel: ”Utblick Italien” med introduktion av bl.a. Amedeo Anelli, Assunta Finiguerra, Remo Pagnanelli, Franco Loi, Maura Del Serra)
Ordinär 2007:1 (dikt)
Pequod 2005 (dikter)
Le voci della Luna, Italien 2005:3 (dikter)
Iris – småländsk litterär tidskrift 1997:4 (dikt)

Redaktör:
Eurydike hade en hund av Michele Mari, Italienska Kulturinstitutet, 2023. Med ord och utan/Con parole e senza, 2008, Bokförlaget Tranan (Antologi med italienska poeter: Luciano Erba, Maura Del Serra, Daniela Marcheschi, Guido Oldani samt svenska konstnärer: Gert Marcus, Curt Asker, Staffan Nihlén, Francoise Ribeyrolles Marcus)
En förebådande dröm – Italien berättar, Bokförlaget Tranan, 2009 (novellantologi med samtida italienska författare)

Fotograf: Anders Roos

Information

Kategorier

Poesi

Fackbok

Översättare

Prosa

Historisk roman

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

PDF
Ladda ner

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet