Kort om mig
Min bakgrund är som skådespelare och tv-regissör, men efter att i 20 år jobbat med bland annat barnprogram på SVT, skolade jag om mig till lärare för årskurs 4–6.
Parallellt med detta debuterade jag som författare.
2020 släpptes "Framtidskameran", av BTJ recenserad som briljant, och som handlar om 12-årige Emma som sörjer sin farfar, men som ärver en ombyggd polaroidkamera som visar sig kunna ta bilder av sådant som strax kommer att hända.
2021 kom spänningsromanen "Ett Ett Två" som handlar om Samuel, 12 år, som tröttnar på att de vuxna inte lyckas ta fast personen som om nätterna eldar upp skolor och som därför bestämmer sig för att själv spana på nätterna.
2022 kom "Inte min tystnad"; en barnroman för åldern 10-14 år. Boken handlar om 13-åriga Tilda som är hörselskadad och som håller på att bli döv, och därför börjar hon veckopendla från hemmet i Kalmar till specialskolan Östervångsskolan i Lund, för att lära sig teckenspråk. En bok om identitet, språk, mod och talrädsla, och Sveriges första bok för denna målgrupp, där läsaren själv kan lära sig grundläggande teckenkommunikation!
Mina böcker, med utgångspunkt i vardag och spänning, vänder sig till målgruppen 9–14 år.
Böckerna är förankrade i läroplan och har genomarbetade, pedagogiska och kreativa handledningar som förvandlar läsningen till ett roligt och språkutvecklande projekt.
Då jag tidigare har jobbat med Skolverkets lärarfortbildning Läslyftet har mina böcker en tematisk och språkutvecklande ambition och är genreöverskridande för att locka en bred läsarskara. Jag brinner för läsande förebilder och vill att läsning ska ges en större plats i både skolan och i hemmet.
Som författare önskar jag underhålla, entusiasmera och engagera!
Geografiskt besöker jag oftast skolor i södra Sverige, men kan bokas över hela landet.
Vad jag gör under författarbesöken
Håller du med om att författarbesök ska vara en upplevelse för både elever och lärare?
Jag jobbar med entusiasm & energi och har skapat ett koncept som är roligt, kreativt och engagerande - och som eleverna kommer att minnas länge!
Under mitt besök pratar vi om mina böcker och om författarrollen och om hur man blir inspirerad till att skriva. Var kommer mina ideér ifrån? Hur tänkte jag när jag skrev just den boken eller skapade just den karaktären?
Varför tjatar många vuxna om att det är viktigt att läsa?
Eleverna får testa roliga övningar med improvisation, för att utmana sin fantasi och alla de ideér som redan finns inombords.
Självklart ges det också tid för eleverna att ställa frågor om boken de har läst, om författarrollen och om skrivtips.
Jag genomför dels klassiska författarbesök på cirka 75 minuter / klass och dels mer omfattande besök genom Skapande Skola, där jag håller i undervisning i upp till 3 timmar / klass. Jag kan besöka upp till 7 klasser på en dag.
Jag anpassar gärna besöken efter skolans och kan exempelvis prata om konkreta svårigheter i samband med skrivande eller om specifika teman i någon av mina böcker.
Jag är gärna med tidigt i er planering så att vi gemensamt kan göra författarbesöket till en rolig upplevelse för alla.
Inför besöket önskar jag att ni har jobbat med en av mina utgivna titlar och att ni utgår från den lärarhandledning som finns att tillgå på www.kajhagstedt.se
Vill du ha referenser från en skola som redan haft mig på besök? Kontakta mig så får du uppgifter.
Verkförteckning
2020 Framtidskameran
2021 Ett Ett Två
2022 Inte min tystnad
2023 Se upp!
2024 Flaskposten
Fotograf: Peter Andersson Shanygin
Information
Kategorier
Barn
Ungdom
Målgrupp
Lågstadium
Mellanstadium
Högstadium
Medlem i
Författarcentrum Syd