Kolbjörn Guwallius

Kort om mig

Jag föreläser utifrån mina böcker som handlar om aktuella och brännande samhällsfrågor. Utöver författare är jag verksam som frilansjournalist, redaktör och fotograf. Jag medverkar återkommande i bland annat tidskrifterna Stad och Scoop och jag har vid olika tillfällen skrivit för flera av Sveriges största tidningar. Som föreläsare utbildar jag även andra journalister i att skriva reportagebok genom Journalistförbundet.

Född 1977 i Umeå men till stor del uppväxt i Jönköping, utan rötter på någon av orterna, saknar jag placerbar dialekt. Bosatt i Malmö sedan 1997.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag kan föreläsa eller delta i samtal utifrån alla mina böcker och närliggande områden. Jag har förberedda föreläsningar med visuella presentationer utifrån respektive bok som jag gärna använder mig av och som kan anpassas i längd genom urval. Jag gillar att involvera publiken och tar gärna frågor både längs vägen och under en frågestund. Jag kan också signera böcker om så önskas. Vi lägger upp besöket prestigelöst helt enligt överenskommelse. Mina föreläsningar brukar vara uppskattade. Jag upplever att de uppfattas som trevliga, underhållande och lärorika.

- Jag har föreläst på bibliotek för en allmän publik och inom kurser på universitet.
- För ungdomar har jag föreläst såväl inom kommunal ungdomsverksamhet som inom undervisning på gymnasieskolor.
- Jag har också föreläst på arbetsplatser och föreningsträffar för yrkespersoner inom arkitektur och kommunal planering.


Exempel på föreläsningar:

GRINDSTADEN
Utifrån min bok Grindstaden: från portvakter till gated communities (maj 2022) föreläser jag om hur grindsamhällen har växt fram historiskt från tillflyktsorterna för de rikaste i 1850-talets USA till dagens gated communities för medelklassen, om de försök som har gjorts för att skapa grindsamhällen efter amerikansk förlaga i Sverige och om hur vi redan hägnar in allt fler befintliga bostadsområden. Håller vi på att göra det offentliga rummet till korridorer mellan inhägnader?

ORDNINGSVAKTER
Med utgångspunkt i boken Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent (2017) föreläser jag om hur ordningsvakterna blir fler i polisbristens spår och om varför vakterna inte är förberedda på sitt uppdrag. Sverige är ensamt bland jämförbara länder med ett så långtgående system av konkurrensutsatt ordningsmakt och utvecklingen går alldeles för snabbt för att garantera säkerheten för såväl allmänheten som för ordningsvakterna själva. Det var aldrig tänkt att gå så här långt när lagen skrevs i slutet av 1970-talet.

KLOTTERJÄGARNA
Utifrån min bok Grip till varje pris: Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna (2014) föreläser jag om hur Storstockholms lokaltrafik i många år anlitade ett vaktbolag som bröt mot lagar och regler på ett sätt som åsidosatte rättsstatliga principer genom bland annat olagliga, hemliga fotoregister och civilklädda väktare.

GATUKONST OCH RÄTTEN TILL STADEN
Jag har skrivit en bok (Sätta färg på staden, 2010) och gjort en film (Rätten till staden, 2008) om gatukonst, graffiti och rätten till staden. Utifrån dessa har jag bland annat föreläst på bibliotek, konferenser och inom undervisning på universitet och gymnasier. Jag har också hållit i föreläsningar för arkitekter och stadsplanerare och fungerat som rådgivare i ämnet.

Verkförteckning

Grindstaden: från portvakter till gated communities (2022)
Kloaksajterna (2019)
Ordningsvakter: nödlösningen som blev permanent (2017)
Grip till varje pris: Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna (2014)
Sätta färg på staden: obeställd kreativitet i det offentliga rummet (2010)

Fotograf: självporträtt

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Fackbok

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet