Kristina Appelqvist

Kort om mig

Aktuell med humoristisk deckarserie utan mord och våld
Jag är journalist, kommunikatör och författare som skrivit elva deckare. Vid det här laget har jag hunnit besöka ett stort antal bibliotek i hela landet och tycker att det är fantastiskt roligt att möta läsare på det viset.

Jag debuterade 2009 med "Den svarta löparen" som blev startskottet för sammanlagt nio deckare om Västgöta universitet i Skaraborg uppdelade i två olika serier. Universitetets rektor Emma Lundgren är huvudperson i de första fyra böckerna och forskaren Helena Waller i de följande fem. Böckerna har kallats feelgood-deckare och moderna pusseldeckare i Agatha Christies anda och har uppskattats mycket av både läsare och recensenter.

Just nu är jag aktuell med en ny serie spänningsromaner som kännetecknas av att de varken innehåller mord eller våld. Däremot en hel del annan kriminell verksamhet och en stor portion humor.

Serien inleddes med "Klänning för korta kvinnor" som utkom i januari 2022. Bok nummer två heter "Lögnaren i skafferiet" och kom ut i mars 2023. Tredje boken i serien heter "Vykort från en bortglömd prins" och kommer ut i april 2024.
Böckerna utspelar sig i Stockholm och i Sjuhäradsbygden i Västergötland där jag är uppvuxen. Bokens huvudperson Nina Storm, som är kommunikationschef på myndigheten för kulturstöd, får i den första boken ärva ärva Mjöbäcks prästgård av sin moster, och prästgården spelar en central roll i handlingen även i kommande böcker i serien. Böckerna kan beskrivs som underhållande spänningsromaner om moraliska dilemman, oförlösta drömmar, maktkamp och kontrasterna mellan storstad och landsbygd.

"Klänning för korta kvinnor" har hyllats av flera recensenter. I Dagens Nyheter skrev Lotta Olsson bland annat:
"... svindlande tempo och överraskningseffekter ... hon har aldrig varit bättre än nu. Hon strösslar med blixtsnabba, effektiva porträtt av människor vi alla träffar i dessa dagar, och själv skrattade jag mig fördärvad åt den arma statstjänsteman som försökte orka läsa igenom jämställdhetsplanens långa meningar utan att somna. ”Klänning för korta kvinnor” är underhållning när den är som bäst, munter och retsam utan att någonsin bli grinig. Och, viktigt att påpeka: helt utan onödiga våldsskildringar."

Lotta Olsson placerade också "Klänning för korta kvinnor" på femte plats i sin lista över årets 30 bästa deckare år 2022, svenska och utländska. Om man bara räknar de svenska är boken nr 2 på hennes lista. Alltså årets näst bästa svenska deckare, enligt Dagens Nyheter.
Ur motiveringen:
"Sanslöst rolig och helt oblodig deckare om Nina Storm, kommunikationschef på en statlig myndighet i Stockholm ... samtidssatir i samma hejdlösa anda som Tomas Arvidssons "Enkelstöten" från 1976."

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om mina böcker och mitt författarskap där fokus antingen kan ligga på mina böcker om Västgöta universitet eller på min nya serie om Nina Storm. Jag anpassar mig efter de önskemål som finns och kan självfallet prata om alla mina böcker om så önskas. Jag brukar ibland visa powerpointbilder under mitt framträdande.

Under författarbesöken brukar jag också berätta hur det kom sig att jag blev författare mitt i livet. Jag talar även om den akademiska världen och statliga myndigheter som deckarmiljöer, om Västergötland som deckarlandskap och om vad som är karakteristiskt för en så kallad feelgood-deckare. Mitt framträdande tar cirka en timme och brukar uppskattas av publiken som i sin feedback ofta beskriver mitt föredrag som humoristiskt och personligt. Publiken ställer dessutom ofta roliga och intressanta frågor!

Verkförteckning

Den svarta löparen 2009
Den som törstar 2010
Liv i överflöd 2011
De blå damerna 2012
Minns mig som en ängel 2014
Flickan framför muren 2015
Smultron, bröllop och döden 2016
Den fjärde pakten 2018
När lögnen blir sanning, Om händelserna efter Macchiariniaffären 2019
En giftig skandal 2020
Klänning för korta kvinnor 2022
Lögnaren i skafferiet 2023
Vykort från en bortglömd prins 2024

Fotograf: Thron Ullberg

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Deckare (spänning, thriller)

Feelgood

Prosa

Målgrupp

Vuxen

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet