Kristina Sigunsdotter

Kort om mig

Författare, föreläsare, dramatiker och lektör med en B.A. inom etnologi, engelska och journalistik. 2020 vann jag Augustpriset med "Humlan Hanssons hemligheter". Min pjäs ”Systrarna Stormhatt och det stora fågeläventyret” har spelats på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Som låtskrivare har jag bland annat samarbetat Georg Riedel.

Jag kommer gärna och har lektioner i kreativt skrivande hos er! Både i barngrupper (alla åldrar är kul!) och för vuxna aspirerande författare, illustratörer och översättare. Jag har erfarenhet av lektioner både online och i klassrum. Jag kan även hålla lektioner på engelska.

Min bok Humlan Hanssons hemligheter finns även översatt till engelska, tyska, arabiska, tjeckiska och armeniska.

Jag är tidigare projektledare för Barnpoesifestivalen och är grundare av Poesifabriken, en skrivarworkshop för unga och har stor erfarenhet av att inspirera barn, unga och vuxna att komma igång med sitt skrivande.

Utklipp från recensioner av mina kurser:

"Wow! Jag är helt överväldigad. SÅ många bra övningar och vilken magisk pedagog hon är! Tack för ikväll. Bästa investeringen på länge!"

"Kristina Sigunsdotter är rolig, inspirerande och engagerad. Tillåtande, kul skrivövningar!"

"Väldigt målande och inspirerande! Den bästa författarkvällen jag varit på hittills! Skrev så handen gjorde ont och skallen var mos!"

"Sällan har jag fått ut så mycket av utbytet med en författare, och jag har ändå varit med om rätt många författar- och översättarevenemang."

"Jag åkte hem fylld av kärlek, lugn och tillförsikt. Något har läkt inombords. Tack för helheten idag, för ditt kunnande och din generositet med att visa dig själv och speciellt tack för det terapeutiska samtalet!"

"Kristina levererade långt över min förväntan. Anpassade skrivövningar till barnboksskrivande, pedagogiskt upplägg, mycket bra fakta samt inspiration från hennes egen författarresa. En mycket bra investering."

"Vem vill inte lära sig att skriva en barnbok på en kväll?! En underbar ansats och en mycket varm, underhållande och inspirerande helkväll i snabbt tempo med massor av skrivövningar - som faktiskt slutade med att jag satt med åtminstone ett grovt utkast till en barnbok. Och inte alls en bok jag tidigare tänkt skriva, utan något helt nytt. Rekommenderas starkt!"

Vad jag gör under författarbesöken

Upplägget av lektionerna sker i samråd med lärare.

I barngrupper brukar eleverna få en rolig skrivuppgift att göra inför mitt besök. Det är också fint om klassen har högläsning av någon av mina böcker innan mitt besök. Det finns både lärarhandledning och roliga aktivitetsblad till flera av mina böcker på www.nok.se. Under lektionen börjar vi med en frågestund där jag berättar hur det är att arbeta som författare och om hur det var när jag själv började skriva som barn. Sedan håller jag i en workshop anpassad för åldersgruppen med roliga och inspirerande skriv- och fantasiuppgifter. Mitt mål är att få barnen att släppa prestationen som kan vara förknippad med skrivande och ge dem nycklar till hur de med hjälp av sin fantastiska fantasi kan skapa fantastiska texter!

Förslag på bok att läsa årskurs 1-6: Bims värld: Skolnatten eller Landet som icke är.
Förslag på bok att läsa årskurs 4-9: Humlan Hanssons hemligheter, Hola Humlan Hansson, Landet som icke är

I vuxengrupper kan jag anpassa ämnet efter det som eleverna är mest intresserade av. Antingen kör jag en lektion/dag med olika övningar i kreativt skrivande eller så kan vi fokusera på ett visst tema.

Exempel på teman:
- Skriva för barn
- Skriva dramatik
- Method writing
- Barn och makt
- Organisk dramaturgi
- Språkets inre sång: Skriva sångtexter
- Skriva humor
- Den inre skattkistan
- Den vilda tanken
- Konsten att översätta / The art of translation

Ser fram emot att komma till er klass!

Verkförteckning

Bims Värld - Spökläraren (6-9) Natur & Kultur, 2022
Bims värld - Skolnatten (6-9) Natur & Kultur, 2022
Hejdå Humlan Hansson (9-13) Natur & Kultur, 2022
Hola Humlan Hansson (9-12) Natur & Kultur, 2021
Humlan Hanssons hemligheter (9-12) Natur & Kultur, 2020
Nattpojken (Bilderbok) Bonnier Carlsen, 2020
Landet som icke är (Allåldersbok) Förlaget, 2020
Kryptosapiens - Ett omänskligt äventyr (9-12) Svensk Sci Fi, 2019
JAZZOO 2, Oddjob (Musikbok) 2018
Min krokodil tror att den är en racerbil (Bilderbok) Bonnier Carlsen, 2017
Hundgården, Skröna (Vuxen) 2017
Rovfåglar osv. Neonprojektet (Vuxen) 2014
Sjöpojken, Tusculum (Lyrik) 2011

Fotograf: Johan Agorelius

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Barn

Poesi

Dramatik

Ungdom

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Syd

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet