Lars Alm

Kort om mig

Jag är uppvuxen i Kiruna men numera bosatt i Lainio och Saltsjöbaden. Kiruna som är Sveriges nordligaste stad, med en järnmalmsgruva där malm har brutits sedan början av 1900-talet är idag världens största och modernaste underjordsgruva.

Kiruna övergick från municipalsamhälle till stad 1946 och är m.a.o en ung stad där gruvbrytningen fortfarande utgör den huvudsakliga verksamheten men där även rymdverksamhet som startade under senare hälft av 1960-talet har utvecklats till att bli en av världens största raket och markstationsverksamheter för civilt ändamål.

Jag gick 8 årig folkskola (grundskolan infördes året efter jag gått ut åttonde klass) för att därefter fortsätta på Kiruna praktiska yrkesskola (KPU) där jag utbildade mig till elektriker. Mitt pluggande fortsatte på Tekniska gymnasiet där jag utbildade mig till gymnasieingenjör inom det elkrafttekniska området. Under min militärtjänst som påbörjades efter avslutad ingenjörsexamen läste jag på distans 40 poäng i sociologi och statistik och fortsatte efter avslutat militärtjänst att på heltid plugga vid Umeå universitet för att 1973 ta min filosofie kandidatexamen i matematik och numerisk analys. Jag arbetade periodvis under åren av pluggande och militärtjänst som skiftelektriker vid Tuoluvaara gruvaktiebolag (TGA).

Det föll sig naturligt för mig att efter min examen från Umeå universitet och under några år söka min försörjning vid det statliga gruvföretaget LKAB i Kiruna för att därefter anställas vid det statliga Swedish Space Corporation (SSC) som bar huvudansvaret för den Svenska rymdverksamheten.

Jag pensionerades våren 2015 efter 37 år i chefs- och rådgivande befattningar vid "SSC" för att under hösten samma år debutera med romanen ”Pojken i bäcken”.
”Kvinnan på stigen” som påbörjades vid årsskiftet 2015/2016 är en uppföljare till debutromanen men kan även läsas som en fristående roman.

37 år i chefs- och rådgivande befattningar har gett mig en god kännedom om problem som uppstår i samarbetet människor emellan. Hur personalens mående på arbetsplatsen och tillit till sin ledning är viktigt för att organisationen ska fungera på ett effektivt sätt. Likaväl som betydelsen av chefers och ledares förmåga att leda personal och förmedla information.

Ett, inte alltför ovanligt problem vi ofta drar oss för att konfrontera är alkoholproblem på arbetsplatsen. Hur jag som medarbetare och chef bör uppträda. Jag har själv stor personlig erfarenhet och kan förmedla råd gällande prevention.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag föreläser gärna för organisationer, företag och skolor om vilken betydelse barndomen har i en persons fortsatta vuxenliv, i familjeliv och arbete.
Föreläsningarna bygger på mina böcker "Pojken i bäcken", "Kvinnan på stigen" och "Mannen på väg" som är självupplevda och beskriver en pojkes väg genom sin uppväxt i en dysfunktionell familj och vidare in i vuxenlivet, de problem han där stöter på och hur han hanterar dessa.

Förutom ovan nämnda så föreläser jag även om mitt skrivande och min skrivprocess som kan verka som inspiration och en första inkörsport för personer som själv gärna vill "fatta pennan" men ännu inte har fattat mod att ta detta steg.

Givetvis kan mina föreläsningar "skräddarsys" till vad ni vill att jag ska förmedla inom ramen för ovan nämnda.

Gå gärna in under fliken "Presentation" i sidopanelen till bloggen där ni kan få en uppfattning om min bakgrund.

Verkförteckning

2015: "Pojken i bäcken". Utvecklingsroman. Del 1 i berättelsen om Johan
2016: "Kvinnan på stigen". Utvecklingsroman. Del 2 i berättelsen om Johan
2017: "Mannen på väg". Utvecklingsroman. Del 3 och avslutning av trilogin i berättelsen om Johan.
2018: "De försvunna" Verklighetsbaserad roman om ett försvinnande 1950 i Lainio
2019: "Berget, staden och kärleken": relationsroman
2021: ”Hämndens timma”, relationsroman

Fotograf: Kenneth Tunlind

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Norr

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet