Lisen Adbåge

Kort om mig

Bilderbokskonstnär / författare.
Bor och verkar i Linnefors, Boxholms kommun, Östergötland.

När jag kan få hundvakt och inte är upptagen med bokjobb gör jag även längre resor och författarbesök på andra ställen än närliggande.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om mitt yrke, visar hur jag arbetar med text och bild - hur det brukar gå till när jag arbetar själv och hur det fungerar ihop med andra författare. Jag visar bilder ur böcker jag gjort, processen med karaktärerna, hur jag har det i ateljén. Hur kladdigt det kan vara. Hur lite jag suddar. Hur mycket papper jag kastar. Pratar om vad som är min inspiration.

Bilderna visar jag digitalt och ibland även original, det brukar vara uppskattat hur bilderna ser ut på riktigt jämfört med i boken. Saker som förminskas och retuscheras lite grann. Jag tar med mig penslar etc. Den smalaste penseln brukar vara populär att skicka runt.

Ibland har jag en aktuell (eller äldre) bok som tema som eleverna jobbat med / läst innan. Då kan vi diskutera bokens innehåll och jag kan berätta mer om hur just den boken blev till. Vi pratar om hur man kan få en idé, vad är inspiration och hur man kan börja skriva själv!

Pratar gärna också inspiration, text och bild för intresserade vuxna! Bibliotek, museer, litteraturdagar etc.

Verkförteckning

" Ellen och Bebis" 2001

"Kurt och Kio vill ha koja" 2009

"Kurt och Kio vill ha djur" 2010

"Stor-Emma" 2011

"Koko och Bosse" 2011

"Kurt och Kio vill ha kul" 2011

"Koko och Bosse" - törs inte" 2013

"Stinas skatter" (PIXI) 2014

"Koko och Bosse - hinner inte" 2015

"Stinas ljud" (PIXI) 2015

"Halsen rapar, hjärtat slår - rim för 0-100 år" (tillsammans med Emma Adbåge) 2016

"Samtidigt som" 2017

Illustratör till ett flertal böcker av andra författare som t.ex. Grethe Rottböll, Petter Lidbeck, Moni Nilsson, Ulf Nilsson mfl.

Tecknar även för Arla, Kamratposten, olika läromedel etc. Deltog som en av de svenska tecknare som ställde ut på bokmässan i Bologna 2013. Har tillsammans med Grethe Rottböll resp. Petter Lidbeck tagit emot två förstapriser från "Bokjuryn" år 2014 resp. 2004 för bästa bilderbok. Tilldelades Lennart Hellsing-priset tillsammans med Emma Adbåge för "Halsen rapar, hjärtat slår" 2017.

Fotograf: Jonas Loiske

Information

Kategorier

Barn

Illustratör

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet