Louise Halvardsson

Kort om mig

Louise Halvardsson är författare och (scen)poet. Hon vänder sig både till ungdomar och vuxna. Hennes specialteman är identitet, sexualitet och relationer samt ”Skriva för att må bra”. Hon går att boka för SKAPANDE SKOLA-projekt inom poesi/spoken word/poetry slam, poesiframträdande på litteraturfestivaler, skrivworkshops/kreativt skreivande och föreläsningar på skolor, bibliotek, sjukhus och arbetsplatser. I samband med Cultural Olympics i London coachade hon skolelever till final i ett nationellt poesiprojekt. Under 2018-2019 höll hon workshops i kreativt skrivande på psykiatriska affektiva avdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hon kan också bokas som författare till Skrivtävling RFSU. Även digitala författarbesök.

Nu aktuell med "Vi är inte klara med varandra – mormordikter", en diktsamling och föreställning om relationen mellan en mormor och ett barnbarn. Arv, generation och klass står i vägen för ett riktigt möte i verkliga livet, men försoning sker i fantasin.

OMDÖMEN:
"Louise har ett mycket bra bemötande gentemot ungdomar och hon fångade
dem med sin humor och sin ärlighet" – Lisa Mårtensson, skolkultursamordnare, Ulricehamn

"Vi är så väldigt nöjda med Louise Halvardsson. Mycket bra framförande. Starkt. En gåva att hon kom till oss." – Birgitta Westergren-Lenken, arrangör Kulturnatta Alingsås

”10,0 poäng till dig som kom och utmanade våra elever och visade både oss och dem en sida som vi inte trodde fanns! Tack för en fantastisk upplevelse”
– svensklärare, Ekenässkolan Eslöv

MER OM LOUISE
Louise Halvardsson är född 1982 i Nässjö, bor numera i Uddebo och är verksam i hela landet, men främst i Göteborg/Västra Götalandsregionen samt Småland. Hon debuterade med ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd, som vann Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Därefter han gett ut ytterligare en roman (Punkpoet med svensk brytning), en reportagebok (Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen) samt tre diktsamlingar: (Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35, Kramabstinens – skramlad scenpoesi och Vi är inte klara med varandra – mormordikter). Våren 2019 fick hon Västra Götalandsregionens kulturstipendium med följande motivering:

”Louise Halvardsson är en rosafärgad punkblixt på poesihimlen, som med största självklarhet och elegans trollar med både egna och andras ord och mening. Fint och fult, fabulöst och fantastiskt – inget ämne undgår hennes estradpoetiska totalnärvaro och hon säger inte bara Hejdå, tonårsångest till sig själv utan till alla de ungdomar som upptäckt magin i poesin tack vare henne. Hallå, kulturpris till Louise!”

Vad jag gör under författarbesöken

INTRODUKTION TILL SCENPOESI/SPOKEN WORD/POETRY SLAM (Går att boka som Skapande Skola-projekt)
Deltagarna får lära sig att uttrycka tankar, känslor och åsikter inom poesins ramar. I takt med att deras självförtroende växer får de läsa sina dikter för varandra och utforska olika tekniker.

På ett lekfullt sätt, och med exempel från både egna och andras dikter, går Louise igenom poetiska stilbegrepp såsom liknelser, metaforer, symboler, upprepningar och rim. Hon tipsar även om hur de blivande poeterna kan jobba med kroppsspråk, mimik och tonlägen.

Fenomenet Poetry Slam kommer att diskuteras, men fokus här ligger inte på tävling utan på konstnärligt uttryck och självutveckling genom samarbete. Deltagarna får skriva och framföra sina dikter både enskilt och som grupp.

Workshopen går att få både på svenska och engelska. Passar för skapande skola-projekt, arbetsgrupper, skrivcirklar och i hälsofrämjande sammanhang. Louise anpassar gärna sina workshops efter ett specifikt tema till exempel relationer eller att skriva för att må bra. Går att utforma som en kombination mellan inspirationsföreläsning och workshop.

LIVSKUNSKAP MED IDENTITETSTEMA/SEXUALITET
Med utgångspunkt från debutromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd har Louise utformat ett föredrag om att hitta sin identitet. Hon talar om sexualitet, utseendefixering, alkoholvanor och vikten av att våga stå emot grupptrycket. Hon betonar dagboksskrivande, men även hur man kan göra fiktion av sin egen verklighet eller leka med identiteter genom att sätta sig in någon annans situation. (Också aktuell för Skrivtävling RFSU)

SVENGLISH
Louise berättar om likheter och skillnader mellan England och Sverige. Denna föreläsning kan fås både på svenska och engelska.

NÅGRA ORD FRÅN LÄSARE/LYSSNARE:
"Jag är en tonårstjej som har läst din bok flera gånger och jag skulle bara vilja säga att jag älskar dig och din bok! Det är så magiskt när jag läser den. Jag har inte haft det lätt i skolan och hemma pga grav dyslexi, anorexia och epilepsi. Men när jag läste din bok för första gången i samband med ett skolprojekt så fick du mig att tänka. Tänka på att man alltid ska kämpa vidare i livet fast man får motgångar. Och jag tycker att din bok är den bästa boken jag någonsin har läst."

"Denna boken har gett mig något som gör att jag känner att jag kan gå min egen väg, bli den jag vill lixom, att känna att jag även ska kunna ha mer självsäkerhet nu och känna mig trygg med den jag egentligen är."

"Recencenterna hade rätt! Din bok var helt underbar!! Genom Amanda återupplevde jag tonåren på nytt. När jag började läsa kunde jag inte sluta. Dina ord gick rakt in! "

"Jag har läst din bok och först trodde jag att den inte passade mig. Men det jag fastnade för var att vågade öppna dig och berätta om det mindre bra i livet. Blir det mer böcker?"

"Du är en förebild, en tecken på att man visst kan få sin bok publicerad om man bara försöker. När jag tänker på framtiden så tänker jag att jag också vill lyckas med det, och då tänker jag på dig när det känns för omöjligt."

Verkförteckning

Punkindustriell hårdrockare med attityd, vinnare av Författarförbundets debutantpris Slangbellan, Författarhuset 2007; En bok för alla 2009.
Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen, Lou Ice Publishing, 2015.
Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35, Lou Ice Publishing, 2017.
Punkpoet med svensk brytning, Belletrist Publishing 2019.
Kramabstinens – skramlad scenpoesi, Poesiwerken Publishing, 2020
Vi är inte klara med varandra – mormordikter, Poesiwerken Publishing 2022

Ett urval av antologier där Louise Halvardssons texter är publicerade:

Landet innanför, kreativt skrivande inom psykiatrin, Bokförlaget Korpen 2020
Redemption, voices unchained, antologi, Poets Cornered, 2010
Book of dreams, antologi, United books, 2011
Snapshots, stories inspired by Wedding Present song titles, antologi, Tone Books 2011
Spilling Ink, antologi, 2011
Rattle Tales, antologi, 2011
Skrik för trasdockan, antologi, 2013

Fotograf: Jenniann Johannesson

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Poesi

Prosa

Fackbok

Ungdom

HBTQ

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet