Lova Lakso

Kort om mig

Jag är född 1986 i Piteå men bor numera i Göteborg. Jag skriver på deltid för äldre ungdomar och arbetar annars som kurator på Ungdomsmottagningen.

Vad jag gör under författarbesöken

"Hur lång tid tog det att bli författare?" "Vad gör du för att få inspiration?" "Hur kommer du på dina karaktärer?"

Unga människor undrar eftersom de undrar kring sig själva. Utifrån mitt arbete har jag alltid ungdomstidens särskilda utmaningar i bakhuvudet. I samtal om skrivande väver jag in sådant som självkänsla, identitet och lust vs. plikt som drivkraft i skrivandet. Arbetet med redigering, som är det största arbetet med en bok, har också varit ett uppskattat fokus.

Jag har haft författarbesök av olika slag: temasamtal tillsammans med andra författare, enskilda författarbesök utifrån "Så jävla kallt", pratat om skrivprocessen och vägen mot debut inför skolklasser och skrivgrupper, eller hållit i skrivövningar. Mitt mål är att både de jag möter - och jag själv - ska gå hem påfyllda med med nya perspektiv. Jag vet också att jag inte är den viktigaste personen på ett författarbesök. De viktigaste är de som sitter där med en egen dröm, idé eller oupptäckt talang.

Ibland har jag kommit till en grupp där alla läst min roman, och ibland till en grupp som läst en nödnovell av en helt annan författare. Bäst blir det förstås bli om klassen är förberedd eftersom det väcker engagemang, men har man inte hunnit ta sig an mitt skrivande kan jag vara "en författare". I sådana lägen kan man alltid prata på en mer generell nivå.

Hör av er med idéer - jag är peppad på det mesta!

Verkförteckning

"Utan att passera gå" - Rabén & Sjögren 2024
Issa försöker hålla sig flytande i en trasig värld. Tar hand om sin lillasyster, undviker sin mamma och träffar en självgod sugardaddy. Aaden vill ställa skorna på hyllan och kalla Göteborg hemma, men det beslutet fattar Sverige och uppehållstillståndet kommer ju aldrig. När deras vägar korsas växer en skör gemenskap fram. Kanske har de vad som krävs för att hjälpa varandra gå vidare?

"Så jävla kallt" - Rabén & Sjögren 2019
En issmocka om vänskap, kärlek, en mycket liten hund och en flyktartad roadtrip söderut från Norrbotten. DN och GP hade boken på sin 10 i topp-lista över årets bästa barn- och ungdomsböcker 2019.

Novellen "A" i "Höra pulsen slå" - En bok för alla 2022 samt i "Första gången: elva noveller" - B.Wahlströms 2020.

Tidigare:
Publicerad diktsvit i Tidskriften Provins nr 3 2017
Publicerade noveller på MIX förlag 2014, främst feministisk erotik under pseudonym
Pristagare i Umeå novellpristävling 2011 med novellen "Norden"
Vinnare i Norrländska Litteratursällskapets novelltävling 2011 med novellen "Balthazar", även översatt till Tyska i antologin "Auf Dem Weg: Neue Nordische Novellen IV"

Fotograf: Malin Nyberg

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet