Lova Lakso

Kort om mig

Jag är född 1986 i Piteå men bor numera i Göteborg. Jag skriver på deltid och arbetar annars som kurator på Ungdomsmottagningen. Där möter jag ungdomar i terapi och stödsamtal, och åker regelbundet ut och pratar sex och samtycke med skolklasser eller andra grupper. Jag har alltid skrivit och vet hur den snåriga vägen mot debut ser ut. I januari 2019 kom så min ungdomsroman "Så jävla kallt" på Rabén & Sjögren. Just nu skriver jag på min nästa roman för unga vuxna!

Vad jag gör under författarbesöken

"Hur lång tid tog det att bli författare?" "Vad gör du för att få inspiration?" "Hur kommer du på dina karaktärer?"

Unga människor undrar eftersom de undrar kring sig själva. Utifrån mitt arbete har jag alltid i bakhuvudet ungdomstidens särskilda utmaningar. I samtal om skrivande väver jag in sådant som självkänsla, lust respektive plikt som drivkraft eller skolsystemets ibland ödestyngda approach till skrivande (att man typ aldrig redigerar - i verkligheten är det ju det största arbetet man gör med en bok, och samtal/skrivövningar på det temat brukar uppskattas!) Jag vet att jag inte är den viktigaste personen på ett författarbesök. De viktigaste är de som sitter där med ett hjärta brinnande av hopp och vånda. Om någon bänkkamrat gäspar och längtar till rugbyträningen får det vara så.

Jag har haft författarbesök av olika slag - temasamtal tillsammans med andra författare, enskilda författarbesök utifrån "Så jävla kallt", jag har pratat om processen mot debut med skolklasser och skrivgrupper, jag har hållit i skrivövningar... Mitt mål är att både de jag möter - och jag själv - ska gå hem påfyllda med med nya perspektiv.

Mig spelar det ingen roll om jag kommer till en grupp som slukat min roman eller som läst en nödnovell av någon helt annan för att man inte hann. Det är de skrivande människorna jag möter, och är jag inte Lova Lakso för dem kan jag gott vara En Författare. Det ska vara mer intressant att de är där, än att jag är där.

Hör av er med idéer - jag är peppad på det mesta!

Verkförteckning

Ungdomsroman under arbete - Rabén & Sjögren 2023
Om en oväntad vänskap. Berättelsen tematiserar bl.a. familjerelationer, sugardejting och flykt till sverige som ensamkommande. Utspelar sig i Angered/Göteborg.

Så jävla kallt - Rabén & Sjögren 2019
En issmocka om vänskap, kärlek, en mycket liten hund och en flyktartad roadtrip söderut från Norrbotten. DN och GP hade boken på sin 10 i topp-lista över årets bästa barn- och ungdomsböcker 2019.

Novellen "A" i "Höra pulsen slå" - En bok för alla 2022 samt i "Första gången: elva noveller" - B.Wahlströms 2020.

Tidigare:
Publicerad diktsvit i Tidskriften Provins nr 3 2017
Publicerade noveller på MIX förlag 2014, främst feministisk erotik under pseudonym
Pristagare i Umeå novellpristävling 2011 med novellen "Norden"
Vinnare i Norrländska Litteratursällskapets novelltävling 2011 med novellen "Balthazar", även översatt till Tyska i antologin "Auf Dem Weg: Neue Nordische Novellen IV"

Fotograf: Lisa Thanner

Bokomslag 1

Information

Kategorier

Ungdom

Prosa

Målgrupp

Högstadium

Gymnasium

Medlem i

Författarcentrum Väst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet