Magnus Ljunggren

Kort om mig

Jag heter Magnus Ljunggren och föddes 1960. Jag växte upp i Sundsvall, som jag flyttade ifrån 1980. Idag bor jag i Stockholm med min familj som består av tre barn och en fru. Jag har bott i Sri Lanka mellan 2002 och 2004, och i Etiopien mellan 2007 och 2009. Det är min fru som tagit med mig på de här äventyren i sitt arbete med flickors rätt till utbildning.

Jag har försörjt mig på att skriva sedan 1996. Från början skrev jag teve-maunus. Komedier, deckare och faktaprogram. Men 2006 debuterade jag som författare när boken gig1 kom ut.

Sedan dess har det blivit ytterligare fyra romaner, och jag hoppas att det ska bli många fler. Min roman VM-sommar belönades med Spårhunden av den Svenska deckarakademien, vilket betyder att de ansåg att boken var 2010 års bästa svenska ungdomsdeckare.

Jag skriver också böckerna om Riddarskolan. De ingår i serien Lätt att läsa och är spännande berättelser som ska ge nybörjarläsaren sug efter att lära sig läsa.

Jag leder flera skrivkurser. Det är nästan det enda i livet som är lika roligt som att skriva. Jag älskar att få ta del av alla berättelser som deltagarna arbetar fram och delger de andra deltagarna. I kurserna försöker jag dela med mig av mina erfarenheter om vad kreativitet är. Vilka mekanismer det är som används för att skapa. Hur man går från en idé till att utföra den.

Formellt är jag utbildad dramapedagog. I tio år jobbade jag i skolan som dramalärare. Jag har erfarenhet från förskola, grundskola och gymnasium. Dessutom har jag jobbat med amatörteater, alltifrån att improvisera anspråkslöst till att göra uppsättningar av egnas eller andras pjäser. Jag har lett mängder av studiedagar.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag har egentligen tre program att växla mellan.

1) Författarpresentation. Jag läser ur böcker och berättar om vad som inspirerat mig och vad jag tänkt med det jag gjort. Jag pratar också om hantverket i sig: inspirationen, idésamlandet, grovarbetet och förädlandet.
En bieffekt av att diskutera författande är att det alltid uppstår en bra möjlighet till att samtala om identitet och tillblivelse.

2) Författarverkstäder. Elever, enskilt eller i grupp, arbetar fram texter. Den kan variera i längd från ett fåtal timmar över terminslånga arbeten.

3) Kreativitet. Med praktiskt arbete och föreläsningar går jag igenom vilka mekanismer som sätts i arbete när man går från en idé om något till att utföra den. Vare sig det handlar om att sätta upp en teaterpjäs, baka en sockerkaka eller skriva en deckare.

Jag är dessutom dyslektiker, vilket kryddar alla mina författarbesök, eftersom det är ett handikapp man alltid bär med sig. Jag berättar om hur man får brottas med allt från rättstavningsfascister, det eviga tillkortakommandet i kommunikationen när man inte kan skriva rätt till den smärtsamma skam man bär på när man inte kan det som alla andra kan.

Verkförteckning

Romaner
Mer bror än du — 18
Drömtraktorn 2 (Hästtjejerna från helvetet) — 16
Välkommen till landslaget — 15
Drömtraktorn – 15
Skärvor av J —14
VM-sommar – 10
Hålla masken -08
Hämnden -07
Ghetto girls – 07
Gig1 – 06

Riddarskolan
Den hemska draken
Det magiska svärdet
Världens bästa riddare
Den vilda galoppen
Liten är bäst
Hemske Harald
Fest i borgen!
Jättarna anfaller
En egen drake
Vilse i mörka skogen
Ensamma i borgen
Det hemlig abrefet
Otur i borgen

Faktaböcker
Slaget om borgen
Hur Rodrick blev riddare
Skriv och berätta med Riddarskolan

Bästa klubben
Tufft spel
Bortdribblad
Stolpe in
Toppa laget
Öppet mål

Information

Kategorier

Prosa

Barn

Dramatik

Ungdom

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet