Kort om mig
Maria Bouroncle är författare, samtalsledare (svenska, spanska, engelska), skrivlärare och projektledare, verksam i Göteborg och Washington, D.C. Hon debuterade 2018 efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete. Hennes gripande porträtt av sin mormors syster i ”Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson” har översatts till flera språk och används sedan 2022 i litteraturundervisningen på University of California i Los Angeles (UCLA). Hösten 2025 publiceras Marias fjärde bok, "Washington, D.C. – Makten. Historien. Kulturen." som hon har skrivit tillsammans med journalisten Karin Henriksson.
Våren 2024 var Maria gästförfattare i kreativt skrivande vid University of Minnesota i Minneapolis och släppte sista delen i sin trilogi om svenska kvinnoöden under 1900-talet: ”Drömmen om Chicago – Historien om en ung emigrant” är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på böckerna ”Det kom för mig i en hast” och ”Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn”. Trilogin utspelas i byn Vesene i Västergötland.
Maria har en Fil. kand. i kreativt skrivande från Linnéuniversitetet i Växjö och har fått flera priser och stipendier från bland annat American Scandinavian Association i Washington, D.C., Donnerska residenset i Helsingfors och Finlandia Foundation i Pasadena, CA. Hon är medlem i Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.
Sagt om ”Det kom för mig i en hast”
”Maria Bouroncle takes us deep into a story of real-life murder to show us the humanity – even love – behind the crime. A riveting read – haunting, atmospheric, and ultimately, heart-breaking.”
Manil Suri, amerikansk-indisk författare och f d krönikör på New York Times
”Har sytt ihop två mattor till en jättestor och lyssnat på 'Det kom för mig i en hast' och gråtit och tänt ljus, och gråtit lite mer. Läs den. Eller lyssna, och sy mattor samtidigt.”
Hanna Hellquist, journalist och författare
Sagt om ”Flickan med en lapp om halsen”
”Förutom att vara en fortsättning på historien kring Ingeborgs dåd är detta ett fantastiskt tidsdokument över de finska barn som hamnade i Sverige.” BTJ
Sagt om ”Drömmen om Chicago”
”Ett mycket bra, väl historiskt underbyggt bidrag till svensk emigranthistoria.” BTJ
Vad jag gör under författarbesöken
Efter över 20 år i USA:s huvudstad talar jag gärna om min hemstad Washington, D.C. och turbulensen efter senaste presidentvalet utifrån min första fackbok tillsammans med Karin Henriksson.
Är man mer intresserad av svenska kvinnoöden under början av förra seklet, talar jag med utgångspunkt i mina historiska romaner om den svenska emigrationen till Amerika, mental- och kriminalvården i 1930-talets Sverige, samt de finska krigsbarnens situation under andra världskriget. Genom att lyfta verkliga människoöden gör jag historien levande.
Sedan min debut 2018 har jag gjort över hundratrettio framträdanden, varav många i USA på bland annat American Swedish Institute i Minneapolis, Swedish American Museum i Chicago och House of Sweden i Washington, D.C. Jag erbjuder även författarsamtal på spanska.
Hösten 2019 var ”Det kom för mig i en hast” obligatorisk litteratur på kursen ”Litteratur och intersektionalitet” vid Göteborgs Universitet. Mina författarbesök kan också handla om psykisk ohälsa, klass och kön. Gärna i samtal med experter på området.
Vid intresse visar jag även den prisade kortdokumentären ”Barnamörderskan i Vesene” (16 min) av Carl Eneroth. Filmen är baserad på min debut och vann under 2021 och 2022 pris för ”Best Short Documentary” vid filmfestivalerna i Budapest, London, Miami och New Jersey.
"Washington, D.C. – Makten. Historien. Kulturen." släpps hösten 2025. Varje dag fylls våra skärmar av bilder från USA:s huvudstad. Beslut som fattas här påverkar människor på hela jordklotet, men få vet särskilt mycket om den. Det var George Washington som 1790 bestämde att huvudstaden i den nya republiken skulle ligga i träsklandet vid Potomacfloden intill den lilla hamnstaden Georgetown. När Donald Trump – som starkt ogillar det liberala fästet på östkusten – återkom till makten i januari 2025 lovade han väljarna att rensa upp i ”woke-träsket”. Men Washington är en så kallad sanctuary city som vägrar att följa federala invandringslagar och som varit en trygg tillflyktsort för personer som identifierar sig som hbtq långt innan frigörelsen började på annat håll. Visst har staden problem, men framför allt är den ett tolerant, multikulturellt mikrokosmos där människor från hela världen delar vardagen.
Verkförteckning
Washington, D.C. – Makten. Historien. Kulturen. (Karavan 2025)
Drömmen om Chicago – Historien om en ung emigrant (Saga Egmont 2024)
Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn (Saga Egmont 2022)
Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson (Saga Egmont 2018)
Fotograf: Lars Ardarve

Information
Kategorier
Prosa
Fackbok
Målgrupp
Vuxen
Gymnasium
Medlem i
Författarcentrum Väst