Maria Bouroncle

Kort om mig

Efter en lång karriär med internationellt biståndsarbete i Köpenhamn, Helsingfors och Washington DC är jag sedan 2019 tillbaka i Göteborg som författare av historiska romaner. Jag har fått flera priser och stipendier från bland annat Sveriges Författarfond, Västra Götalands AIR Litteratur och Tengelandsfonden. I samband med att Göteborg blev Sveriges första litteraturstad inom UNESCOs globala nätverk för kreativa städer hösten 2021, tog jag initiativ till ett samarbete om barns läsning mellan Västsverige, Uruguay och Sydkorea. Sedan mars 2022 arbetar jag deltid på Författarcentrum Väst med detta projekt som fått namnet "Läsning utan gränser". Jag har studerat internationell ekonomi och internationella relationer och har sedan 2022 också en Master i Kreativt skrivande.

Min verklighetsbaserade roman "Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn" handlar om Hilja som 12 år gammal anländer till byn Vesene i Västergötland. Efter tre dagars resa och två veckors karantän tillsammans med sin lillebror, skiljs syskonen åt och Hilja hamnar i en familj med en mörk hemlighet. "Flickan med en lapp om halsen" är den fristående fortsättningen på min debut "Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson" som handlar om min mormors syster som dränkte sina tre små barn påsken 1929. "Flickan med en lapp om halsen" utspelas i faderns nya familj, femton år efter morden. I tillbakablickar får läsaren även följa Hiljas liv i Finland före flykten till Sverige. "Det kom för mig i en hast" har publicerats på engelska, finska och holländska. Under 2023 kommer boken även ut på italienska, polska och spanska.

Vad jag gör under författarbesöken

Många är intresserade att höra om mental- och kriminalvården i 1930-talets Sverige, ur såväl patientens som personalens perspektiv. Med utgångspunkt från "Det kom för mig i en hast" talar jag därför gärna tillsammans med experter på området. Två exempel är när Roddy Nilsson, professor i historia vid Göteborgs Universitet, och jag talade om Växjö kvinnofängelse på Smålands museum och när Helena Hagelin, doktor i historia vid Göteborgs Universitet och jag talade om barnamord på Textivals litteraturfestival i Herrljunga och på Forshaga bibliotek. Ett annat exempel är mitt samtal om psykisk ohälsa med Clara Hellner, adjungerad professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Jag läser ofta högt ur min böcker och delar med mig av historiska vittnesmål i form av utdrag från brev, rättegångsprotokoll och sjukjournaler, samt visar foton.
Hösten 2019 var "Det kom för mig i en hast" obligatorisk litteratur på kursen "Litteratur och intersektionalitet" vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion vid Göteborgs Universitet. Ibland fokuserar därför mina författarbesök på olika maktrelationer i min bok, t ex psykisk ohälsa, klass och kön.
Vid andra tillfällen talar jag om skrivprocessen och hur det är att byta karriär mitt i livet och flytta tillbaka till Sverige efter många år utomlands. Jag debuterade ju som författare vid 53 års ålder efter att ha arbetat som ekonomisk rådgivare på olika internationella organisationer runtom i världen under 25 års tid.
Jag talar gärna engelska på mina författarbesök. Exempelvis har jag varit gästföreläsare på University of California i Los Angeles (UCLA) där "It Came to Me on a Whim" används på kursen "Scandinavian Crime Literature".
Vid intresse visar jag även den prisade kortdokumentären "Barnamörderskan i Vesene" (16 min). Filmen är baserad på min debut och tar oss till platsen där morden skedde, tingshuset där Ingeborg dömdes, liksom barnens gravplats på kyrkogården. Vi hör släktingar berätta om dådet och hur det gick för Artur, Ingeborgs man. För kamera, regi och klippning står filmaren Carl Eneroth. Filmen har under 2021 och 2022 vunnit pris för "Best Short Documentary" i Budapest, London, Miami och New Jersey.

Verkförteckning

Flickan med en lapp om halsen – Historien om ett finskt krigsbarn, Saga Egmont 2022 (ljudbok, ebok), Visto Förlag 2022 (danskt band)
Det kom för mig i en hast – Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, Saga Egmont 2018 (ljudbok, ebok, POD),
Lava Förlag 2020 (pocket)
It Came to Me on a Whim – The Story of Ingeborg Andersson, Child Murderess, Översättare: Tom Ellett, Saga Egmont 2022 (ebok, POD)
Lapsimurhaaja – Ingeborg Anderssonin tarina, Översättare: Kimmo Lilja,
Saga Egmont 2022 (ebok)
Ik heb het gedaan in een opwelling, Översättare: Tineke Jorissen-Wedzinga,
Saga Egmont 2021 (ljudbok, ebok)

Fotograf: Lars Ardarve

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet