Maria Frensborg

Kort om mig

Jag är i grunden språklärare, men numera författare på heltid. Jag har skrivit ett tjugotal böcker inom vitt olika genrer: bilderböcker för de minsta, kapitelböcker för lågstadiet, humor för mellanstadiet samt ungdom- och vuxenromaner. Jag skriver dessutom lättläst och besöker även gärna andraspråkselever, särskolor och SFI-grupper.

Böcker som går hem hos motvilliga läsare i femman/sexan är den humoristiska serien om Morris Mohlin. Morris är en 13-årig antihjälte, som just har börjat högstadiet. Boken är lämplig för unga som vill ha roliga böcker, utan att för den skull gå miste om handling och innehåll. Serien om Morris består i nuläget av fyra böcker. Ett uppdrag som jag gärna åtar mig är att hålla skrivarworkshop på temat humor, med avstamp i berättelserna om Morris.

En annan bok som fungerar väl på mellanstadiet är IRL – Ilskan. Rädslan. Löftet. Den handlar om 12-årige Josef som älskar dataspel och chokladbollar. När pappan hamnar i koma ställs hela Josefs liv på ända. Boken erbjuder många ingångsvinklar - sanning och lögn, vänskap och kärlek, rätt och fel, dataspel och filosofi.

För gymnasienivå passar boken Mina smala axlars längtan. Den handlar om Magda som går första ring. Boken är en kärleksroman för unga vuxna och behandlar teman som identitetssökande och feminism. Hur lyckas man vara handlöst förälskad utan att förlora sig själv?

För de yngsta läsarna finns böckerna om Ellen och Sorken, samt fyra böcker om superhjälten Stål-Stella. Under senare år har jag på uppdrag skrivit flera böcker om Pelle Svanslös. Jag har även samarbetat med youtuber-paret Tomu och Yumi, vilket resulterade i boken Spelmästarens hemlighet.

Den samtidsaktuella vuxenromanen Dag före röd dag rör sig mellan klimatkamp och klimatångest, flygskam och feminism, föräldraskap och förälskelse. Jag erbjuder samtal och föreläsningar runt romanen.

Mina lättlästa böcker på Vilja förlag riktar sig till ovana läsare, eller läsare som inte har svenska som modersmål.

Själv är jag uppvuxen i Härnösand, men bor sedan många år i Uppsala.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar hur det går till när jag jobbar, varifrån jag hämtar idéer och hur det går till när en text blir en bok, alltså klassiska författarbesök. Jag beskriver också gärna hur man som lärare kan jobba med mina böcker i klassrummet, eller så pratar jag med eleverna om hur man hittar på spännande berättelser och ger knep och tips för att komma igång och komma i mål med sin text. Som lärare är jag van vid både spralliga och lugna klassrum.
Att skriva med elever är fantastiskt roligt och jag håller ofta skrivarverkstad/workshops, både för mindre barn och unga vuxna och vuxna. Jag besöker även gärna SFI-grupper.
För en vuxen publik ger jag föreläsningar och samtal utifrån romanen Dag före röd dag, och jag erbjuder även skrivkurser för vuxna.

Verkförteckning

För lågstadiet:
I spelmästarens händer. Bonnier Carlsen.
Pelle Svanslös: Dilemmasagor. Bonnier Carlsen.
Ellen, Sorken och hemligheten. Bonnier Carlsen.
Ellen, Sorken och marsianen. Bonnier Carlsen.
Det sabbade åket. Bonnier Carlsen.
Den smutisga kuppen. Bonnier Carlsen.
Den ruttna hämnden. Bonnier Carlsen.
Den stulna showen. Bonnier Carlsen.

För mellanstadiet:
I.R.L. - Ilskan. Rädslan. Löftet. Bonnier Carlsen.
Morris Mohlin på iskallt uppdrag. Bonnier Carlsen.
Morris Mohlin är levande måltavla. Bonnier Carlsen.
Morris Mohlin, sanningens minut. Bonnier Carlsen.
Morris Mohlin, på djupt vatten. Bonnier Carlsen.
Parkour. Bonnier Carlsen.

För unga vuxna:
Mina smala axlars längtan. Bonnier Carlsen.

För vuxna:
Dag före röd dag. Kaunitz-Olsson.

Lättläst:
Rampen. Vilja förlag.
Tricket. Vilja förlag.
Brädan. Vilja förlag.
Den blå kappan. Vilja förlag.
Det röda paraplyet. Vilja förlag.
De svarta glasögonen. Vilja förlag.
Max, var är du. Vilja förlag.

Fotograf: Eva Lindblad

Information

Kategorier

Barn

Ungdom

Prosa

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet