Nina van den Brink

Kort om mig

Jag har skrivit en biografi om Maja Ekelöf, städerskan som väckte sensation när hennes dagbok gavs ut som politisk roman på Rabén & Sjögren. Det är en berättelse om en enastående kvinna, som trots att hon slet ont med städning och på egen hand försörjde fem barn orkade engagera sig mot Vietnamkriget och mot orättvisor i samhället. Året var 1970, och det är också en berättelse om denna politiskt radikala och polariserade tid, då människor trycktes ut mot ytterkanterna, närmast blinda för fakta.
Jag är journalist sedan tjugofem år, redaktör, författare och litteraturvetare. Som reporter har jag skrivit om både ekonomi och kultur och jag är specialiserad på personporträtt, litteratur och film. Under många år har jag skrivit långa och genomarbetade personporträtt för tidningar som Fokus och DI Weekend.

Vad jag gör under författarbesöken

Jag berättar om min bok, "Jag har torkat nog många golv", om Maja Ekelöf, om hennes liv och om hur hon påverkade och påverkades av tiden hon levde i. Hur kommer det sig att så många fascineras av henne, än idag?
Jag pratar gärna om arbetarlitteratur, om att skriva biografiskt och historiskt eller om skrivprocessen i allmänhet. Jag har arbetat som novellredaktör och kan exempelvis kombinera föreläsning med skrivövningar.
Städerskors och städares situation intresserar mig och det är förstås ett ämne som ges mycket plats i boken. Jag kommer från en familj där alla kvinnor arbetade som städerskor och jag har även själv städat yrkesmässigt under ett par år.
Jag diskuterar gärna den radikala och politiserade tiden på sextio- och sjuttiotalen, och de många paralleller som man kan dra till vår tid.

Verkförteckning

"Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf", utkommen 2022 på Norstedts förlag.

Fotograf: N van den Brink

Bokomslag 1

Information

Kategorier

Fackbok

Biografi

Målgrupp

Gymnasium

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet