Philomène Grandin

Kort om mig

2021 kom jag ut med boken "Glöm allt men inte mig" på Albert Bonniers Förlag.

Jag är i grunden skådespelerska och programledare, är därmed van och bekväm vid att tala inför publik. Jag trivs med att samtala med moderator/publik och läser mer än gärna högt ur min självbiografiska bok "Glöm allt men inte mig". Högläsningen brukar ge en fin variation till samtalet.

Min bok handlar mycket om musik, så det skulle även kunna vara fint att en musiker medverkar (någon jag kan anlita, alternativt föreslår ni tex en lokal spelman/musiker).

Jag är utbildad SKRIVPEDAGOG på Skurups Folkhögskola (21/22). Har hållt kurs i självbiografiskt skrivande på Tranströmers Bibliotek och kommer under hösten hålla kurs på Rioträffen (seniorverksamhet) i Stockholm samt gästföreläsa på folkhögskola. Mitt fokus ligger på självbiografiskt skrivande, berättelser från det egna livet.

När jag håller skrivkurs eftersöker jag en varm och trygg stämning, varvar skrivövingar med högläsning och tankar kring hur det känns att skriva. Målet är att få igång kursdeltagarna, kartlägga delar av deras material och skapa lust.

Författarsamtal kan kobineras med workshops i skrivande.


Vad min bok "GLÖM ALLT MEN INTE MIG" handlar om:

Det är 80-tal och Philomène och hennes pappa lever ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Pappa är Izzy Young, legendaren som upptäckte Bob Dylan och vars Folklore Center i New York utgjorde scen för musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

En gripande uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om livet och varandra.


Recensioner:


"Glöm allt men inte mig" är en stark debut, en vacker, ly­hörd och gripande bok om en symbiotisk pappa och dotter­relation, där tempus alltmer övergår i ett absolut nu – i takt med att Izzy Youngs minne försvinner. Men aldrig kärle­ken dem emellan."
Svenska Dagbladet

"Det finns ingen större utmaning än att skriva om dem man älskar och Grandins prosa förhöjer genom sin behagliga stillhet och varma enkelhet den självklara blicken barn har på sina föräldrar. [...] Under det outtröttliga arbetet ligger en dotters smärtsamma längtan efter sin pappas närvaro, en närvaro som på ett märkligt sätt även fattades när hon var barn. Att vara dotter till en man är inte alltid lätt. Men i "Glöm allt men inte mig" får kärleken vara svår och uppfordrande utan att vara mindre lysande."
Aftonbladet

"Philoméne Grandin dröjer inte i det svåra och snåriga även om smärtan alltid anas där under ytan. Hon berättar stillsamt, osentimentalt och vardagligt om sin pappa och hans väg in demens. [...] Grandins porträtt av sin far och av uppväxten med honom skildras oerhört stilsäkert, vackert och underhållande."
Dala-Demokraten

"Kanske har det att göra med att det är Alla hjärtans dag när jag skriver denna recension av Glöm allt men inte mig - att det är därför jag så
förtjust tar till mig Philomène Grandins ärliga porträtt av sin pappa och hennes lyhörda beskrivning av deras vänskap. Boken blir aldrig sentimental
- men värdig. Och mänsklig."
Västerbottens-Kuriren

"Particularly fascinating is his daughter Philomène Grandin’s Don’t Forget Me: A Gripping Farewell to a Remarkable Father (2022), in which she recalls attending the 2016 Nobel Prize ceremony in Stockholm, missing Dylan but accompanied by her ailing father. Young moved to Stockholm in 1973 and they always kept in contact. Indeed, for many, Young appeared to represent Dylan in Europe."
The Dylan Review

Vad jag gör under författarbesöken

Se även under "Om mig".

FÖRFATTARSAMTALEN har hitills ofta cirklat kring att ta farväl, att vara anhörig, barnfattigdom, demens, Bob Dylan, musik och stor kärlek.
Jag läser gärna högt ur min bok och det kan vara fint att en musiker bidrar med inslag.

Jag är utbildad skrivpedagog (Skrivpedagogen - Skurups Folkhögskola). Ett författarsamtal kan kombineras med en kortare workshop i att skriva eller med en längre kurs.

VID SKRIVKURS varvar jag skrivövningar med exempel ur självbiografiska verk. Eleverna får läsa varandras texter och jag hjälper dem att ge styrd respons till varandra. Jag går igenom grundläggande teori och strävar efter en varm, kreativ stämning.

Verkförteckning

"Glöm allt men inte mig" - Albert Bonniers Förlag 2021

"Alla dagar fram till jul" - Manus för 24 avsnitt julprogram för SVT Barn

"Olja och ord 3" - Novelletter

Fotograf: Ellinor Hall

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Prosa

Fackbok

Målgrupp

Vuxen

Medlem i

Författarcentrum Öst

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet