Sanna Juhlin

Kort om mig

Jag har hållit på med författarbesök under många år och skrivit ca 30 barnböcker. Under 2024 är bilderboken "Ett hus med många dörrar" nominerad till Förskolebarnens litteraturpris. I maj 2023 medverkade jag i TV4 nyhetsmorgon och pratade om boken "Hemmakämparen". Jag håller även föreläsningar inom ämnet föräldraskap till hemmasittande barn. Mest populär är mina två deckarserier.

Mina författarbesök passar bra in i skapande skola projekt vilket ni kan läsa mer om under lärarhandlingen men kort kan jag beskriva det såhär:

Jag ser författarbesöken i tre delar:

1. Klassen förbereder sig genom att läsa mina böcker och skriva ner frågor de vill ställa. De flesta finns också som ljudböcker. Tipsar om "Hemligheterna i Finnedal" för er i åk 4-6 och uppläsaren har väldigt trevlig röst. Spännande bok som fått goda recensioner.

2. Jag håller författarbesök och efter det får klassen ställa sina frågor. Jag gör max 4 besök per dag och varje lektion tar ungefär en timme.

3. Efter mitt författarbesök har förhoppningsvis klassen ännu mera läslust och inspiration till egna projekt. Och som sagt, man får hålla kontakt med mig och posta både recensioner och teckningar.

Mina författarbesök passar från förskoleklass och årskurs 6. Men jag kan även besöka högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningar. Jag ändrar mina föreläsningar utifrån ålder och grupp. Jag reser från station Sundsvall.

Jag föreläser även om min erfarenhet som mamma till två ungdomar som blev hemmasittare och har diagnoser adhd och add. Det gäller alltså vuxna åhörare.

Jag är 54 år. Jag är ensamstående mamma som bor tillsammans med min snart 18 åriga son. Min 21 åriga dotter har precis flyttat hemifrån.

I september 2024 släpptes tredje fristående mysterier, Holger försvinner, från Södervikens mysterier.
Kram!
Sanna Juhlin

Vad jag gör under författarbesöken

En lektion på skola tar mellan 45-60 minuter. Jag hinner mellan 3-4 besök på en dag. Jag besöker gärna er skola i flera dagar i sträck. Inga problem. Det är bara roligt att träffa olika årskullar.

Under mitt författarbesök visar jag sagor jag gjorde som barn, berättar hur jag skapat mina böcker, hur jag tänker kring fantasi och karaktärer och mysterier. Förhoppningsvis ger det inspiration till elever och lärare att skapa egna projekt.

Exempelvis kanske man vill skriva egna deckare efter min föreläsning. Man kanske vill skapa detektivväskor - vad behöver en detektiv för att lösa brott? Man kanske vill fundera på vad är ett spännande omslag? Rita egna dörrar och sin familj inom temat hus, hem och familj efter att ha läst mina bilderböcker "Ett hus med många dörrar" och "Här bor jag". Rita teckningar och fundera på vad man kan göra för roliga aktiviteter utan pengar efter att ha läst "Calles knasiga sommarlov".

Just min omtyckta deckarserie Hemliga trean innehåller ju inte bara fristående mysterier utan också olika teman som man kan diskutera. Ni vet väl att man kan recensera mina böcker och posta till mig? Jag svarar klassen med ett brev.

Inom blåbärsmysteriet är det en hemlös man, i Maskeradmysteriet kommer temat ensamhet och att bli gammal upp, i Hundmysteriet är det hundägare som inte tagit hand om sina hundar väl osv. Perfekta som högläsningsböcker i klassen Det finns SJU stycken böcker sammanlagt och de finns även som ljudböcker.
Nu finns även första boken, Emma amatördetektiv ute, och den ingår i deckarserien om Södervikens mysterier.

Jag bär med mig en tung väska eftersom jag tycker det är roligast att visa upp böckerna medan jag pratar.
Vi avslutar med frågestund.

På bibliotek kan jag komma på sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov. Under två timmar håller jag Lilla deckarskolan med mindre workshop. Då pratar jag om min deckarserie, vi löser ett litet mysterium och efteråt ritar vi detektivväskor eller omslag. Lekfullt och rogivande.
Så vill ni att era unga läsare (även vuxna är välkomna) ska träffa en deckarförfattare så får ni gärna boka mig. Jag kan även resa runt på flera bibliotek inom en kommun om ni vill boka mig till flera dagar.

Vill bibliotek ha sagostund istället för mindre barn så läser jag "Här bor jag" och "Ett hus med många dörrar" och vi ritar hus och hem efteråt.
Jag kan också läsa min nya bilderbok "Farfars sagostund".

Jag reser från Sundsvall men kan åka längre sträckor.
Vill man mejla mig för frågor så gör det på juhlin.sanna@gmail.com

Må så gott och hoppas vi ses!

LÄRARHANDLEDNING:

För er som vill ha en lärarehandledning som är baserad på Lgr 22 så kommer denna nedan:

Syfte för svenska åk 1-6
Högläsning utvecklar språket och workshops där man får leka och använda sin fantasi utifrån boken ger ett stort stöd för detta. När barnen finner en spännande eller rolig bok skapas läslust som ger ringar på vattnet. Speciellt min deckarserie lockar många men jag har skrivit så många olika böcker att det borde finnas för varje smak och tycke.

Att lära sig lyssna och välkomna en författare en hel timme kan vara jobbigt för många elever men det har visat sig att mina författarbesök är varierande och stimulerande för även de elever med sämre koncentration och fokus. Jag tror faktiskt jag har en slags adhd-anpassad lektion om jag får säga så, som säkerligen har diagnosen själv.

Mina fantasiövningar kring karaktärer och det gemensamma lilla mysteriet jag brukar köra skapar även det en egen kreativ lust för att skriva för många elever.

Bild åk 1-6
Ett hus med många dörrar, en bilderbok som man kan använda i workshops på olika sätt. Man kan koppla det till hem och boende. Hur bor barnen? Man kan rita eller skapa hus och fundera över vilka som bor där. Vilka hus finns det? Och vad finns bakom en dörr? Låt barnen rita dörrar och när man öppnar dörren så finns där en teckning av deras familj. Det är så olika hur en familjekonstellation ser ut. Att flytta är också något många barn fått uppleva. Vad får man med sig när man flyttar? Tänk på de barn som flytt krig, vad kan de packa med sig? Boken är också mångfaldig. Speciellt i ett hyreshus kan de bo människor från olika kulturer men även olika åldrar. Hur ser barnens drömhus ut om de fick fantisera fritt? Det finns oändligt mycket skapande att göra utifrån denna bok.

Här bor jag, är en annan bok som jag skrivit som kan användas i detta sammanhang. Men Ett hus med många dörrar är nominerad till Förskolebarnens litteraturpris 2024 och var även nominerad 2013 som en av de tio bästa bilderböckerna det året.

För de äldre barnen har jag kört "Lilla deckarskolan" men det blir en kort version på det författarbesök jag har och kräver ofta att skolan bokar en extra timme om man vill ha en workshop med författaren på plats annars lämnar jag väldigt mycket tips på hur man kan tänka och skapa karaktärer och historier.

Centralt innehåll för åk 1-6 i svenska:
1. Att genom boksamtal uttrycka känslor, åsikter men också våga använda sin fantasi och stärka sitt självförtroende genom sitt skapande.

2. Att genom underhållande och spännande böcker skapa läslust. Minimera aldrig underhållningsvärdet i böcker.

3. Många av mina böcker har ämnen som berör och kan komma att diskuteras. Problemlösningar. Fundera ut gåtor. Lära sig skriva berättelse från början till slut. Skapa karaktärer. Man lär sig mycket om andra människors känslor genom att läsa om deras liv, deras erfarenheter och känslor. Läsning skapar mer förståelse och större empati hos läsaren.

Centralt innehåll för bild i åk 1-6
Att genom ritandet skapa karaktärer och plocka fram fantasin. Jag tror på att skapande med att teckna kan göra det lättare att komma på berättelser.

Genom att teckna och skapa hus och dörrar så lockar leken fram en språklig utveckling.

Att skapa är glädje och när man använder sin fantasi utvecklar man sin kreativitet och kan lättare komma på lösningar och göra målsättningar.

Eftersom jag har med egna sagor jag gjorde som barn så tror jag era elever kan se att även de kan och att rita snyggt och bäst är inte grejen, utan att uttrycka sig genom ritandet. Jag hoppas det ger bättre självkänsla hos många.

Till dig som lärare:
Den här lärarhandledningen vänder sig till dig som lärare för att du och din klass ska lättare kunna förbereda inför mitt författarbesök. Allt som krävs är att ni läser någon av mina böcker och förbereder några frågor som ni vill ställa. Det krävs inte så mycket mera. Efteråt kan ni välja att jobba vidare och förhoppningsvis vill många elever läsa ännu flera böcker.

Mitt författarbesök är kopplat till läroplanen och jag har många olika böcker som kan användas i ett pedagogiskt syfte även om mitt mål som författare alltid har varit att skriva böcker i underhållningssyfte.

Har ni några frågor är ni välkomna att mejla mig: juhlin.sanna@gmail.com

Verkförteckning

Att fånga en tandfé – Texicon, 2010 barnbilderbok
Elaka Fröken Fårskalle, Författarhuset 2012, barnbilderbok
Syskonen Carlstedts märkliga tidsresa, Kikkuli 2012, kapitelbok för barn 9-14 år
Ett hus med många dörrar, Vombat 2013, min andra barnbilderbok tillsammans med Millis Sarri.
Bella och broder Superstar, Idus 2014, för barn mellan 9-12 år.
En regnig dag, Idus 2014, min tredje barnbilderbok tillsammans med Millis Sarri
En rytande syster rymmer, Mogwai 2015
Vampyrjägaren, Mörkersdottirförlag 2015

Hemliga trean och blåbärsmysteriet, Ordalaget 2016
Morrison och hamsterjakten, Ordalaget 2016

Var är Lilly?, Whip Media, 2017
Hemliga trean och maskeradmysteriet, Ordalaget 2017.
Resan långt bort, Whip Media 2017
Morrison räddar en kattunge, Ordalaget 2017.
Hemliga trean och hundmysteriet, Ordalaget 2017.

Hemliga trean och Lägermysteriet, Ordalaget 2018.
Calles knasiga sommarlov, Warga förlag 2018.
Fridolf den lilla bilen, Warga förlag 2018.
Lenny Fox - den coolaste reporten i Dalen, Whip media 2018.

Hemliga trean. Kråkmysteriet. Ordalaget 2019.
Milla och Fahim - hockeyuppdraget, Idus 2019
Här bor jag, Whipmedia 2019
Hemliga trean: Tavelmysteriet, Ordalaget 2019
Hemliga trean: Superhjältemysteriet, Ordalaget 2021

Södervikens mysterier: Emma amatördetektiv, Whipmedia 2021
Farfars sagostund, K & R 2021

Hemligheterna i Finnedal 2022
Hemmakämparen 2023
Monstren utanför 2023

Holger försvinner, 2024

Bokomslag 1
Bokomslag 2

Information

Kategorier

Barn

Målgrupp

Lågstadium

Mellanstadium

Högstadium

Gymnasium

Vuxen

Förskola

Medlem i

Författarcentrum Norr

Författarförmedlingen logga Författarcentrum Riks
Drottninggatan 88 B, 2 tr.
111 36 Stockholm

Organisationsnr 802008-2429
Bankgironr:5159-3978

Med bidrag från

Kulturrådet